Tips för dig som ska resa till Australien

Jag får ofta frågan om jag har några tips som man ska tänka på om man ska komma till Australien för att jobba eller resa. I och med Covid-19 så har många regler för immigration till Australien ändrats tillfälligt och det är svårt att veta när gränserna kommer öppna igen för icke medborgare. Här kan du hålla koll på senaste uppdateringarna.

Tipsen nedan fokuserar mest på praktiska saker, men ibland så kan det vara tufft att resa rent känslomässigt. Du kan läsa mer om coaching och support på min coachinghemsida.

Några allmänna saker

 1. Kolla upp årstiderna! Australien har årstider tvärt emot Sverige, dvs vi har sommar när det är vinter i Sverige. Beräkna in det i när du vill resa. På sommaren här är det många fler backpackers i Australien och det kan vara lite svårare att få jobb. Om man vill jobba med fruktplockning kan det dessutom vara fruktansvärt varmt i vissa områden mitt i sommaren.
 2. Fixa turistvisum/work and holiday visum eller studentvisum: Betala inte någon för att göra det år dig, det är busenkelt att fixa själv och betala med kort online. Working Holiday visum kostar ca 485 AUD (i dec 2020) och är giltigt ett år. Turistvisum är gratis men bara giltigt i 3 månader. Om du åker på working holiday visum så kan du bli stoppad vid inresa till Australien och behöva visa upp antingen en returbiljett eller att du har tillräckligt med sparpengar med dig för att boka en. Jag rekommenderar alltid att du har med dig ett utskrivet kontoutdrag eller en utskriven returbiljett att visa upp om du blir stoppad i immigration.
 3. Jämför flygpriser för att hitta lägsta priset! 
 4. Skaffa en bra reseförsäkring! Om du fortfarande bor hemma så kolla med dina föräldrar om ni kan få ett bra pris på en reseförsäkring som tillägg till hemförsäkringen. Som svensk har du rätt till grundläggande sjukvård om du registrerar dig med Medicare (motsvarande landstinget) när du kommer till Australien, men detta täcker inte alla olycksfall och i vissa delstater inte ambulanstransport. 
 5. Använd inte din bank för att överföra pengar till eller från Australien då de är rätt många % dyrare än att använda internationell transfer via andra företag som exempelvis Transferwise eller OFX. För gratis transfers speciellt för er bloggläsare så bara följ instruktionerna via den här länken.
 6. Packa lätt! Allt du behöver förutom passet finns att köpa här!
 7. Kom ihåg att Australien är ungefär lika stort som hela Europa! Kolla upp avstånden ordentligt och gör en rimlig plan för hur lång tid din resa kommer att ta. Som ett exempel så tar det ca 3-4 veckor att resa från Sydney till Cairns om man vill hinna stanna på de flesta ställen utan att stressa för mycket.

Fraser Island

Budget

En fråga som ofta kommer upp. Australien är ett dyrt land, speciellt om du kommer med sparpengar från Sverige. Du kan kolla nuvarande växelkurs för AUD vs. SEK här. Att rekommendera en specifik summa att ha med sig är såklart svårt, då det är upp till var och en vilken typ av aktiviteter man vill göra, men nedan har jag listat några saker som kan vara till hjälp när du sätter upp din resebudget:

 • Rum i delad lägenhet i Sydney, Melbourne eller annan större stad: ca 200 AUD per vecka (räkningar för el, internet etc tillkommer med ca 30 AUD per vecka)
 • Delat rum i lägenhet (dela dubbelrum med en kompis/partner): ca 150 AUD per vecka per person
 • Säng på hostel i delat rum (4-8 pers): ca 25-30 AUD per natt. Ibland billigare om du bokar veckovis.
 • Lokaltransport (buss/tåg/spårvagn): ca 8-10 AUD per dag (tur och retur resa)
 • Inrikesresor: Detta varierar rejält beroende på hur du väljer att resa. Buss med Greyhound eller Premier har olika priser på olika typer av busspass. Ska du resa långa sträckor på kort tid så kan jag rekommendera inrikesflyg istället med Virgin Australia eller Jetstar. Tågnätet i Australien utanför städerna är inte särskilt välutvecklat, men jag har hört att det finns tåg mellan Melbourne och Sydney. Skulle dock rekommendera att flyga istället då det kostar ungefär samma! Hyra campervan kan man göra genom exempelvis Wicked Campers eller Jucy.
 • Mat: Om du äter billigt och lagar mat själv så kan du komma undan med ca 20 AUD per dag
 • Utflykter: Varierar såklart jättemycket, men en heldagstur med surfing, forsränning, vintur eller liknande ligger mellan 80-200 AUD per dag.

Om du ska överföra större summor pengar (5000 kr eller mer) så kan jag rekommendera att använda mitt bloggsamarbete med OFX för att få hjälp med bästa exchange rates för just din situation. Använd inte din bank då deras avgift och exchange rate alltid är dyrare än denna typ av företag!

Kom ihåg att om du har för avsikt att jobba här och tjäna Australiensiska dollar så kommer ovanstående priser att kännas mycket billigare än om du tänker i svenska kronor. Om din budget är jättetight så är det mycket billigare att resa i exempelvis Sydostasien eller Indonesien.

Boende

Jag brukar alltid rekommendera att man som nyanländ bor på hostel/vandrarhem den första tiden (om du inte har vänner och bekanta som kan ta hand om dig såklart). På de flesta ställen så kostar en säng i delat rum (4-8 personer) ungefär 150 – 200 AUD per vecka. Där lär du dessutom känna folk som är i samma situation och kan försöka få en uppfattning om jobb och den stad du kommit till.

Om du föredrar att dela lägenhet direkt så är Gumtree en bra sida där man kan hitta både kortsiktigt och långsiktigt boende. Betala aldrig ut några pengar innan du har sett stället och träffat den som ansvarar för uthyrningen! Om du vill hitta boende för en längre tid (6-12 mån) så kolla på realestate.com.au eller domain.com.au för lägenhetsannonser. Du kan också hitta rum i delat hus via Flatmates och liknande sidor. 

Om du inte är så sugen på vandrarhem och inte vill binda dig till ett lägenhetskontrakt så kan airbnb vara en bra och relativt billig lösning, speciellt om man är ett par stycken som delar. En hel lägenhet med 2 sovrum kan vara så billig som $180 per natt. Delar man detta på 5 pers så är det bara $250 per person i veckan. Definitivt mer privat och bekvämt än vandrarhem!

Har du väldigt ont om pengar och behöver något för bara några nätter så kan det vara värt att registera sig på couchsurfing. Det är ett globalt nätverk där folk erbjuder dig en soffa/extrasäng och visar dig runt. Var dock försiktig och gör inte detta ensam, samt kolla upp de referenser som din couchsurfingvärd fått på hemsidan av andra resenärer!

Sydney

Om du vill jobba

När du kommer hit och har en adress (hostel/vänners adress är också ok) så måste du ansöka om tax file number (skattenummer). Ansök online och läs mer här. Du måste betala skatt även om du bara jobbar här för en kortare period, men om du är här på work and holiday visum så kan du ansöka om att få tillbaka nästan allt det du betalat i skatt vid avresa från Australien. Kom ihåg att du inte får jobba lagligt i Australien på ett turistvisum, du måste ha work and holiday visum, studentvisum eller annat giltigt arbetsvisum.

Som svensk så har man generellt goda chanser att få jobb i Australien, även om man såklart får vara inställd på att få ett lite mer basic jobb än vad man hade hemma i Sverige. Det är nästan omöjligt att börja söka jobb innan man kommer till Australien (man måste ha lokalt telefonnummer och vara tillgänglig för intervju), men det finns några förberedelser man kan göra för att bredda sina chanser redan innan man kommer hit.

 1. Kolla på min gratis video här från ett webinar jag gjorde på engelska om just jobb i Australien.
 2. Skriv ett starkt CV på engelska (max 2 sidor) för den bransch du vill jobba i
 3. Skriv även ett mer basic CV för service/butik/bar som en korttidslösning om det är svårt att få ditt första jobb när du precis kommit hit. (Om du helst vill jobba på bar/restaurang/butik är det bäst att skriva ut ditt CV och gå runt och prata med de ställen som har annonser uppe i fönstren att de söker personal.)
 4. Registrera dig på Seek.com.au och careerone.com.au och kolla runt på vilken typ av jobb och lön det finns in din branch
 5. Kom ihåg att work and holiday visum har en restriktionen att man bara får stanna på samma företag i max 6 månader, vilket kan göra att det kan vara lite svårare att få vissa heltidsjobb. Arbetsgivare tenderar att föredra att anställa de som inte har några restriktioner. 

När du väl kommer hit så kan det vara bra att registrera sig med ett par olika rekryteringsbyråer (recruitment agencies). De kommer att be om referenser för de senaste 5 åren, och de behöver oftast minst 2 st. Så försök att redan innan du lämnar Sverige få din nuvarande/tidigare arbetsgivare att skriva ett rekommendationsbrev på engelska som tydligt visar på:

 1. Vilken typ av arbetsuppgifter din roll innebar
 2. Hur länge du arbetade för dem
 3. Vad de tyckte om din arbetsinsats
 4. Se till att ha både kontaktnummer och email tillgänglig för dina tidigare referenser ifall arbetsgivaren här i Australien vill dubbelkolla informationen i ditt referensbrev.
 5. Om din svenska arbetsgivare inte är så bra på på engelska, så be dem skriva ett brev på svenska som du sedan kan översätta och be dem skriva under.
 6. Scanna alla dina betyg och referenser som pdf och maila till dig själv alternativt spara på usb-sticka så du har allt klart när du kommer.

Om du främst har pluggat och inte har så mycket arbetslivserfarenhet försök att få en referens från din skola samt en från ett tidigare sommarjobb eller förening du varit aktiv i. Kom ihåg att all erfarenhet du har kan vara relevant!

Whitsunday Islands

Om du åker som Au-pair

Värdfamiljer i Australien kan du hitta på ett par olika sätt men två bra hemsidor är Au Pair World och Au Pair Australia.

När du väl hittat den värdfamilj du vill jobba för så är det bra att tänka på följande:

 • Se till att du är på det klara med vilket visum du ska använda (work and holiday, student eller turist) och ansök i god tid. Betala ingen för att göra det åt dig, det fixar du enkelt på nätet själv (se länkar i första sektionen ovan).
 • Se till att värdfamiljen skriver ner i email eller likande hur många timmar per vecka du ska jobba, vad lönen ska bli och vilka arbetsuppgifter du kommer att ha. Skulle det mot förmodan bli problem längs vägen så har du då skriftligt på vad ni kom överens om så de inte kan komma och tvinga på dig mer jobb än de först sagt. Se också till att be om extra betalt/ledig tid senare om du måste jobba utanför dina schemalagda tider. Spelar ingen roll om de betalar dig kontant osv, ett avtal är alltid ett avtal och du har rätt att vara ledig då och då och veta i förväg hur ditt schema ser ut!
 • Om du är ledig så se till att komma ut från huset och gör andra saker. Många familjer tar en lätt för given om man ändå “bara är hemma”. Ta vara på din lediga tid med roliga saker så blir både du och familjen gladare!
 • Sök stöd hos andra au pairer! Det finns många i precis samma situation som man kan prata med om både det roliga och det jobbiga. Där har du också många nya vänner. Försök be din värdfamilj (eller au pair organisation om du åker med en sån) om kontaktuppgifter till andra au pairer i området.
 • Packa lätt och ha kul!

Om du vill arbeta på farm

Australien har en stor jordbrukssektor och många farmare är ganska beroende av backpackers som arbetskraft. Bra att veta är också att om du jobbar på farm i ca 3 månader under ditt Work and Holiday visum så kan du även i vissa fall kvalificera för att få ditt arbetsvisum förlängt med ett andra år. Läs mer här för vad som gäller för villkor kring just detta visum.

Vilka farmar som söker arbetskraft kan du hitta bland annat via Harvest Trail. Om du hellre vill jobba en kortare period på farm för att känna på det lite grand, i utbyte mot mat och husrum, så kan du läsa mer om volontärarbete här.

Jag hoppas du får en riktigt underbar tid här i Australien! Behöver du support från andra svenskar så rekommenderar jag Facebook-sidorna Svenskar i Melbourne, Svenskar i Sydney, Svenskar i Australien, Swaussie Couples och Svenskar boendes i Australien. Där kommer det upp en hel del sociala grejer, frågor och tips om och från svenskar i runtom i Australien.

63 thoughts on “Tips för dig som ska resa till Australien

 1. Hej! Jag har en liten fråga ang boende. Är dom kinkiga i tullen med att man måste ha en adress till sin första natt i Australien? Jag reser till Canberra 10 okt och tänkte ordna boende när jag kommer fram. Finns risken att dom inte släpper in en?
  Besökte bali i juni och där vart de lite diskussion innan jag fick godkänt att komma igenom utan adress till första hotellnatten (vi hade inte bokat nått hemifrån).
  Tack på förhand!:) och din blogg/hemsida har givit mig många bra tips och idéer, kul!:)

 2. Hej! Tullen är inte så jättenoga, ibland frågar de och ibland inte. Även om du inte har boende ordnat/bokat så är det alltid bra att ha namn och adress till ett hotell/hostel som du kan uppge. Hoppas du får en trevligt!

 3. tack för alla tips! Jättebra blogg 🙂 Du verkar vara mycket klok! Tänkte uppleva Melbourne i höst.

 4. Hej,
  Jag och en kompis tänkte resa till Australien för att jobba – förmodligen i Brisbane, Sydney och Melbourne. Vad rekommenderar du; att boka allt via en hemsida som hjälper till med arbetsvisum, boende första nätterna etc. eller att lösa allt på egen hand? Vad är den bästa ekonomiska lösningen, samt praktiska?
  Förövrigt en kanonblogg med många välbehövliga tips!

 5. Sebastian: Det beror på vad ni själva föredrar. Det är inte svårt att fixa det själv, men om man inte orkar kolla runt själv så kan det ju vara skönt om någon fixar det åt en. Visumet kan du dock fixa själv på nätet, tar inte alls lång tid att fylla i och du kan betala med visakort via immigrations hemsida. Lycka till!

 6. Hej. Bra blogg. Undrar om du har några erfarenheter av att resa runt med inrikesflyg. Framförallt om det är okej med priser att boka t.ex. enkelflyg direkt på plats eller ej.
  Reser med Emirates ner och iom det så gissar jag att jag inte har så stor chans att utnyttja ev rabatter å inrikesflygbolagen. Eller har Qantas något samarbetsavtal?
  Tacksam för alla tips.
  /Mikael

 7. Hej Mikael, Synd att du hunnit beställa Emirates-biljetten redan eftersom de har ett nära samarbete med Qantas. Man kan boka rabatterade resor i Australien med Qantas i samband med Emirates-bokningen. Prova det nästa gång! Mvh Lars-Ola, Presschef Emirates Sverige

 8. Hej! Om man vill åka till Australien för att jobba i ca 3 månader, hur mycket pengar tror du att man måste ha sparat ihop först? är det möjligt att gå plus minus noll ekonomiskt när man väl kommit dit och skaffat jobb inom restaurang? Sen är jag även nyfiken på vilka ställen du rekomenderar att man besöker. Kan tänka mig resa runt några veckor först och sen börja jobba. 🙂

  Tack på förhand!

 9. Lollo: hur mycket pengar du behöver beror på hur mycket du tänkt resa. Några guidelines är att du kommer att få ca $15-$20 per timme betalt om du jobbar på fik och restaurang och sen ska du skatta på det. När du reser runt i Australien så kostar en natt på hostel ca $20-$30 beroende på stad och tid på året. Sydney över nyår är exempelvis mycket dyrare. Transport och matkostnad beror såklart helt på hur du väljer att resa (flyg/buss/samåka med bil). En tumregel vore att ha minst ca 10000 kr med dig om du avser att jobba här, för Australien är rätt dyrt att resa och leva i. Om du kikar tillbaka i bloggen från september – december 2010 så kan du läsa mer och se bilder om ställena vi besökte. Mina topp 5 favoriter i Australien är Ningaloo reef på västkusten, Melbourne, Whitsundays Islands, Fraser Island och Sydney. Lycka till!

 10. Hej!
  Jag har planer att åka till Australien i januari någon gång. Har du tips på billiga flygbolag? Finns det någon bra sista-minutensajt där man kan söka på att man vill resa efter den 14 januari till exempel. Jag har inget datum att passa utan vill hitta den billigaste resan ner, sen sticker jag 🙂

 11. Hej Dennis! Jag brukar boka genom supersavertravel eller expedia, men det finns söker fler sidor som är billiga. Mitt enda tips är att ej spara pengar genom att flyga genom Kina. Det är billigast men brukar innebära en del strul med byten och annat. Jag bokar oftast mellanlandning i Doha, Bangkok eller Singapore. Lycka till!

 12. Hej
  Har en fråga ang. Flygbiljett ska vara borta ett år men hittar inget bolag som säljer flygbiljetter tur och retur 1 år framåt. Ska resa på ett working holiday visa, om jag köper en biljett med “fel” hemresedatum som är inbokningsbar som jag sen bokar om när jag väl är framme måste jag köpa ett nytt visum då? Är biljetten kopplad till visumet med datum ? //emma

 13. Hej Emma! Flygbiljetten är inte kopplad till ditt visum och jag tror inte att du kan boka biljett som är giltig mer än 12 mån. Möjligtvis att det finns företag som erbjuder ombokningsbar biljett för en mindre avgift. När du kommer på work and holiday måste du dock kunna visa antingen en hemresebiljett eller ett kontoutdrag som visar att du har tillräckligt med pengar på banken för att kunna klara dig i Australien och köpa en hemresebiljett så att du inte blir fast här och inte har råd att resa vidare när ditt visum är slut. Detta kollar de när du reser in i Australien (de kollar dock inte alltid, jag blev inte kollad i immigration på flygplatsen, men jag vet folk som blivit det). Vet ej exakt hur mycket pengar det är som gäller i nuläget men har för mig att det var ca 20000 SEK som gällde 2010 när jag kom hit. Sök på immi.gov.au eller ring immigration och fråga vad som gäller nu. Lycka till!

 14. Hej,
  jag funderade på att resa som au pair till Australien eller USA under September- mars. Varför tycker du Australien är bra, vad rekommenderar du att se och göra där och vilket land skulle du annars föredra mellan USA och Australien? Stämmer det att det klimatet är för varmt för att sola i Australien?
  tack på förhand! 🙂

 15. Rebecca: Jag har varit i USA som AU Pair och sedan 4 år bor jag i Australien, så jag gillar båda. 🙂 Med tanke på att både USA och Australien är större än Europa, så finns det mängder med olika saker att göra och ställen att bo på. Det är nog viktigare att du själv bestämmer vad du är ute efter. Vill du bo i storstad eller i en mindre stad? Nära natur och berg eller stranden? När du bestämt vilken livsstil du skulle föredra så blir det lättare att tratta ner vart du kan/vill åka.

  Och du kan fortfarande sola i Australien, men du måste använda hög solskyddsfaktor (SPF 30-50) eftersom solen är stark och ozonlagret är tunt här.

  Kom också ihåg att om du åker till det ena landet nu som Au Pair så kan du ju alltid åka och upptäcka det andra landet senare i livet. Det gjorde jag och det var så jag hamnade i Australien! 🙂 Lycka till!

 16. Hej!
  Jag är en kille på 25 år som ska åka till Australien nu till sommaren 2014 med en kompis i ca 3 veckor.
  Vi ska reka lite för en möjligtvis flytt för min del till Australien.
  Jag skulle gärna vilja ha kontakt med dig för jag har så många frågor.
  Hör gärna av dig!
  Mvh/Jens

 17. Hejsan!

  Tack för trevlig och välinformerad information!

  Jag hade tänkt resa till Australien i september för att hälsa på min kompis i en månad eller två. Han har eget boende och låter mig bo där gratis. Tänkte dock betala honom en symbolisk summa ändå, men det hör inte till frågan.

  Jag undrar hur mycket pengar man borde ha med sig för att kunna leva “normalt” i en högst två månader.
  Och då är boende inte inräknat.

  Jag planerar såklart in lite sevärdheter i priset, samt någon fest då och då.

  Vad kan den totala summan tänkas hamna på tror du?

  Med vänlig hälsning
  Andréas

 18. Hej Andres! Lite svårt att svara på eftersom det beror mycket på dig som person. Om boendet inte är inräknat så kanske $20 om dagen på mat (väldigt budget), plus transport (kolla greyhound pass kostnad via deras hemsida om du tänkt åka buss eller domestic flyg via virgin australia eller jetstar) för en ide om kostnad för detta. Aktiviteter varierar väldigt i kostnad beroende på om det är forsränning, skydive eller dykning. Har för mig att en dagstur med båt och snorkling i Carins kostar ca $150-$180 som ett exempel. Överlag så är Australien ett dyrt land jämfört med Sverige och många backpackers räknar sin budget alldeles för lågt. Fundera mer på vilken typ av saker du tror att du vill göra och beräkna dina kostnader därefter. Lycka till! 🙂

 19. Hej! Jättebra information på din sida! Undrar lite om Au Pair i Australien. Du nämner att man måste vara säker på att man har rätt visum för det och jag undrar om man måste ha ett arbetsvisum om man ska bo hos en familj o hjälpa till i deras hem några timmar i veckan men inte få något betalt i utbyte mot gratis boende och mat, handlar om en tid på cirka 2 månader? Tacksam för svar!

 20. Tack så mycket för otroligt matnyttig info. Är en 22-årig student som blir färdig med min kandidatexamen nu i juni, och är himla sugen på att resa ner till Australien då jag började studera på universitetet direkt efter gymnasiet och känner mig verkligen redo att göra något HELT annat. Länken till Anders inlägg var himla bra, då jag främst är inne på att arbete inom lantbruk i Aus. Slängde in en kommentar hos honom , men tänkte även kolla vad du har att säga.

  Jag har nämligen två frågor:

  1. Jag är en hyfsat liten och späd tjej (160 cm och väger ca 52 kilo), men är vältränad och van vid fysiskt arbete (har varit hästtjej nästan hela livet fram till för några år sedan och tränar numera mycket både styrka och kondition, har dessutom haft flertalet fysiska jobb), tror du jag kommer mötas av skepsis inför skördearbete? Är det vanligt är även tjejer jobbar inom detta område eller är det mansdominerat?

  2. Hur tror du det blir att resa ensam och vilja jobba inom jordbruk? Känner att det finns risk att man inte “kommer ut” och träffar lika mycket folk som om man t ex velat bo i city och jobba på random bar/cafe/butik , men det känns inte som min grej. Tankar?

  Tacksam för svar! 🙂

  Mvh Rebecca

 21. Rebecca: Har själv inte jobbat på lantbruk här, men enligt vad jag har hört så är det väldigt mansdominerat. Och vad gäller att träffa folk så är det klart att du träffar mycket mindre folk om du bor på en gård i en mindre ort, men det blir ju såklart vad man gör det till. Kanske är lättast om du söker upp bloggar på svenska eller engelska med folk som jobbar i jordbrukssektorn här som kan berätta mer. Lycka till!

 22. Hej där 🙂 Är lite nyfiken, ska åka till australien och jobba med en kompis. Är det så att man måste kunna visa upp en hemresebiljett när man vill komma in i australien? hittar inget info om att det skulle vara så, men vore ju tokigt om jag har fel. Mvh Linnea

 23. Hej Linnea, oftast så kollar de inte, men du kan i immigration vid ankomst till Australien behöva visa bevis att du har en hemresebiljett alt. ett kontoutdrag som visar att du har tillräckligt med pengar för att köpa en hemresebiljett. Kolla immi.gov.au för uppdaterad info som gäller just nu, då de ibland ändrar reglerna. Lycka till!

 24. Hej. Bra sida och jag är 50 årig man som åker 5/8 med husbil i 5 veckor, Startar i Cairns och slutar i Sidney om ngn vill ha lift på vägen 🙂 Detta är första gång jag kör på “fel” sida av vägen och undrar om du har några bra tipps :-))

 25. Hej Tintin! Hoppas att du får en trevlig resa:) mina bästa tips är att hyra automatväxlad bil och gps om du kan och ta det lugnt. Så länge det är annan trafik omkring en så är det inte så svårt att köra:) lycka till!

 26. Vilka superbra tips! Jag har funderingar på att flytta till Australien i framtiden, och jag har några frågor. Ungefär hur mycket pengar bör man spara undan (till flygbiljetter, visum, handpenning m.m.)? Rekommenderar du att man reser med ett bolag som hjälper en med jobbsökande osv. eller skall man ordna allting själv?

  Tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,
  Rebecka

 27. Hej Rebecka, kul att du vill åka till Australien! Ska du använda work an holiday visum eller annat visum? Jag personligen föredrar att söka visum och jobb själv då det inte är så svårt, men alla är olika. Vad gäller budget så är det svårt att säga men en biljett tur och retur till Australien kostar mellan 12000-20000 kr beroende på rutt och tid på året. Handpenning på rum i lägenhet (beroende på var i landet du letar och hur centralt om du är i en stad) lär ligga på ca $1000, men det får du ju tillbaka när du flyttar ut.Visum kostnad ändras titt som tätt så kolla på immi.gov.au för nuvarande priser. Vill du leva riktigt billigt när du letar jobb här så kan du komma undan med ca $25-30/natt på hostel i delat rum och ca $20 på mat. Lycka till!

 28. Hej !
  Tack för bra info !
  Jag och min sambo flyttar till Sydney i januari nästa år . Han kommer åka på sitt WHV , men jag vet inte hur jag ska göra. Jag har redan utnyttjat WHV och vi vill bo och arbeta där .
  Håller just nu på att söka sponsor för ett jobbvisum , men det är ju såklart svårt med tanke på att man inte är på plats . Vad tror du – ska jag åka in på ett turistvisum ( finns ju upp till 12 mån nu) eller ska jag plugga ?
  Finns det enklare kurser som inte kostar pengar att gå i Australien ( liknande komvux) ? Jag vet att man får jobba 20 h i veckan då ., Eller ska jag bara försöka få sponsring när jag väl är inne med mitt turistvisa?
  Om du har några tankar kring detta uppskattar jag verkligen det . Tack för att du tog dig tid !
  Med vänlig hälsning,
  Johanna

 29. Hej Johanna, det är svårt att ge tips om specifika visum eftersom allas situation är olika. I korthet så kommer du att behöva visa upp någon form av sparkonto eller liknande för att få 12 mån turistvisum, då du inte får jobba alls på ett sånt visum. Vad gäller sponsrat visum så har det blivit rätt mycket svårare att få såna visum, då arbetsgivaren måste utlysa tjänsten och visa på att ingen Aussie är lämplig för tjänsten. Plugga kan vara ett alternativ, men då jag själv inte gjort det så kan jag inte ge råd kring det. Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en immigration agent för att diskutera din unika situation. Alternativt så kanske du kan överväga work and holiday i nya Zeeland som backup? Lycka till!

 30. Hej! Jag har funderingar på att åka till Australien som Au pair nu i höst. Dock är jag ganska osäker på vilket visum jag ska ansöka så försöker leta runt lite efter svar på internet. Så som jag har förstått det räknas inte au pair som ett “riktigt arbete” då man bara får fickpengar och därför behöver jag inte heller betala skatt på detta. Min fråga är då, behöver jag ens skaffa ett work and holiday visa eller räcker det med ett turistvisum? Tack på förhand! / Lilli

 31. Hej Lilli, jag vet faktiskt inte hur det funkar här. Jag åkte som Au Pair till USA för många år sedan genom en organisation och så var det studentvisum som gällde. Kan hända att det räcker med turistvisum här, men då du tekniskt sett inte får jobba alls på ett turistvisum så kan det hända att du får söka work and holiday visum. Lycka till!

 32. Hej! Jag ska till sydney i oktober med en kompis och vara borta i två månader. Vi beställde visum på auvisa.org och fick betala för detta. Vi hittade sedan sidor där det var gratis att beställa visum och därav min fråga: vet du om det är ett blufföretag eller om visumen man får är giltiga? (pengarna spelar ingen roll för nu har vi redan betalat) men vet du om visumen faktiskt är giltiga? Du kanske inte vet det men tänkte att det inte kunde skada att fråga 🙂

 33. Hej, Jag har en son som är i Australien och har precis skaffat sig ett jobb. Han har fyllt i sitt kontrakt och skrev att han skulle stanna 6 mån eller längre. När han nu börjar räkna efter så kanske det inte riktigt blir så lång tid han stannar. Dessutom så har han fått i uppgift att om man stannar mindre än 6 mån så får man tjäna upp till 18 200 AUD skattefritt. Vet du om det stämmer?

 34. Anna-Karin: Han måste ändå betala skatt, göra en tax return och sedan claima tillbaka skatten på så vis. Anders i som driver Swedes in Australia har skrivit mer om tax returns har jag för mig.

 35. Hej!
  Jag är 23 år och kock (jag har ett cv på engelska) och har fixat nödvändiga dokument för en sån work holiday. Jag åker nu i november och undrar om du kan tipsa om bra platser (helst efter kusten) att söka jobb på. jag har också hört att man ska undvika Queensland jan-feb pga hettan, risk för översvämningar och stormigt väder. Stämmer det?

 36. Hej Hasse, Det finns oftast fler jobb i större städer, så sikta in dig på Sydney eller Brisbane såvida du inte hittar specifikt jobb via annons eller kontakter någon annanstans. Queensland är stort, men ja det är bra att undvika allra nordligaste delen (norr om Cairns) då. Lycka till!

 37. hej
  ser att alla frågar om hur länge man får jobba där o blabla. Min fråga är lite annorlunda. Min mor är över 50 o vill följa med mig till Australian. Jag vill att hon stannar där lika länge som jag alltså i ungefär 1år. Har hon ngn chans? Va ska hon söka för visum isf?
  Tack
  Nelli

 38. Lättaste är turistvisum, men då får hon inte jobba alls. Man kan söka turist för 3-12 mån men då måste man visa upp en viss summa besparingar så att man inte avser att jobba.

 39. Hejsan,
  Skulle uppskattas med lite tips från någon kunnig angående detta ämnet!
  Det är så att jag blir klar med min El ingenjör utblidning i höst och skulle mer än gärna vilja jobba i Australien med något yrke relaterat till min utbildning. Jag skulle vilja veta hur jag ska ta mig till väga med visum och jobbsökande för jag har planer att bo där lång tid framöver och för mig räcker det inte med ett 1 års visum.. Min utbildning är med i den så kallade skill-list men jag antar att jag behöver någon sponsor för att erhålla ett permanent visum.. vad ska jag göra och hur ska jag gå till väga? några tips? UPPSKATTS JÄTTE MYCKET
  Tack, Labbe

 40. Hej!
  Om man åker med ett turistvisum men sedan bestämmer sig för att man vill jobba, kan man då ansöka om ett work and holiday visum på plats?

 41. Hej Jens, läs på immigrations hemsida via länken här ovan, där står det:

  First Working Holiday visa: You must be outside Australia when you apply for your first Working Holiday visa and when the visa is decided.

  Det ser ut som att du då mäste lämna australien, söka worl and holiday och sen komma tillbaka igen. Lycka till!

 42. Hej!
  Ska gå en bartenderutbildning i kos under augusti 2015. Tänkte sedan åka direkt därifrån till Sydney med en kompis. Vi tänkte söka WHV och jobba där. Vet inte hur länge, men förmodligen runt 4 månader. Har kollat lite på att hyra lägenhet i Sydney, men verkar vara så dyrt. Vet du vad man kan hyra en tvåbädds-lägenhet för i ett billigare område (men inte I något slumområde)?
  Vill gärna jobba som bartender där nere. Vet du hur lönerna ser ut för det och är det svårt att få jobb? Jag är 19år då, och kommer va utbildad bartender.
  Tack för hjälpen!
  /Martin

 43. Hej igen!
  Skrev även den förra kommentaren…
  Vi har nämligen funderat på gold coast också. Är det något du vet nåt om och kan rekommendera eller inte? Tack!
  /Martin

 44. Hej Martin! Lättare om du skickar email med longa frågor. Jobb är rätt lätt att hitta om ni undviker att komma nov-feb som alla andra backpackers gör. Boende i sydney är billigare om du kan tänka dig att dela rum med din kompis (ca $150 per vecka i share house). Mitt tips är att komma hit, bo på hostel i början och bilda er egeb uppfattning om olika områden. För en tvåbäddslägenhet i sydney lär du få betala säkert mellan $500-$600 per vecka för er båda. Australien är dyrt, så om budget är ett problem för er så rekommenderar jag er att jobba längs resan alt lägga längre tud i sydostasien som är billigare! Lycka till!

 45. Hej!

  Vi tänkte åka till Sydney i September, vi ska söka Working Holiday visum och så vidare. Annars har vi inte planerat så noga vad vi ska göra där men tänkte mest ta det som det kommer ( och boka några nätter första dagarna givetvis..)
  Men till frågan, hur länge innan rekomenderar du att vi ska boka flygbijlett dit? Och kan man boka innan vi skaffat nytt pass? (Bådas går ut för snabbt efter att vi tänkt komma hem så måste skaffa nya)..
  Och via vilket flygbolag skulle du säga? Såg att du rekomenderat att man inte ska åka via Hongkong så det ska vi undvika..

  / Med vänlig hälsning Jennie och Hannah!

 46. Hej! Boka flyg när ni har skaffat nya pass, blir lite meckigt annars. Lättast kanske är att skaffa nytt pass nu så ni kam boka biljetten några månader i förväg? Har nog aldrig sagt något om Hong Kong vad gäller flyg, men vet många som haft strul med Air China och liknande. Jag flyger alltid med mellanlandning i Singapore, Thailand eller Doha. Ha en bra resa! PS: september är slutet på vintern i Sydney, så var beredda på svenskt höstväder och ta med kläder därefter!

 47. Hej! Min syster och hennes kompis ska flytta ner till Sydney nu i juli. Sedan är tanken att jag och min pojkvän ska åka och hälsa på, så vi ska bo hos dem. Men min fråga är hur mycket pengar du tror att man behöver ha med sig för ca tre veckor i Sydney, om man inte vill snåla så mycket. Man vill ju hinna se och uppleva så mycket som möjligt när man väl är där! 🙂
  Tack för många bra tips här på din blogg!

 48. Svårt att säga Louise, ska ni shoppa mycket? Åka på utflykter? Hyra bil? Beror verkligen på vad ni har tänkt göra, men om ni räknar ca $40 för mat per person och dag och sen lägger till lite extra för aktiviteter och sånt så borde ni klara er.

 49. Hej! Jag och min pojkvän skall troligtvis åka till Melbourne i höst. Hur skall man veta vilket work and travel visum man skall ansöka om vid http://www.immi.gov.au (vi skall stanna ca. 4 månader i landet) och hur länge tar det för visumen att beviljas? Vet du hur lätt/svårt det är att få jobb som t.ex servitör eller vid en reception i ett gym eller jobb i ett cafe om man endast studerat och sommarjobbat tidigare? Och om man har en flygbiljett hem, som man kan visa upp, bör det då också finnas en viss summa pengar på kontot då man reser in i landet?

 50. Det finns bara ett visum som gäller för svenskar, läs i detalj på immi, tro det heter working holiday. Visumet beviljas oftast inom några dagar, men sök någon månad eller två innan då vissa ombeds göra hälsoundersökning (rätt ovanligt). Du måste antingen ha en viss summa på kontot eller en hemresebiljett att visa upp, inte både och. Jobb beror på vilken stad ni åker till och när på året, men det är hyfsat enkelt för svenskar att få jobb om man bara letar. Lycka till!

 51. Hej. jag ska till Australien i höst och jobba och ska då skaffa ett working holiday visum.
  Då måste man har polisregister utdrag att visa upp, från alla länder man varit i i mer än 12 månader. Och jag var au pair i USA i ett år, så min fråga är. vart får man tag på det? har googlat runt och inte hittat något? Kanske inget du vet men tacksam för alla svar.
  mvh Julia

 52. Tack. Tänkte också fråga. När man fått sitt visum beviljat så ska man inte gå till någon ambassad som när man tex ska till USA. och visa upp massa papper polisutdrag foton osv, men man ska ändå ha med sig lite papper. visar man upp dom på flygplatsen? och vad bör man ha med sig för information om sig själv (papper). Mvh Julia

 53. Julia: enbart om de specifikt frågat om det i din visumansökan och då bifogar du det online. De flesta skriver ut själva pappret på godkänt visum även om det finns elektroniskt i ditt pass.

 54. Så jag har fyllt i en ansökan och har inte bifogat några andra speciella papper. om jag blir beviljad nu så behöver jag inte bifoga något? Eller gör man det efter att man blivit beviljat visumet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s