Att hitta sin gnista

Om några dagar fyller jag 39 år. För många är det säkert ingen ålder att reflektera mycket kring, men jag undrar ofta vad jag ska bli när jag blir stor. Inte bara vad jag ska göra (jobb och sånt), utan snarare vem jag vill vara och vad jag vill bidra till. Varje år runt min födelsedag brukar jag fundera kring det där med mitt tema för året och samtidigt påminna mig själv vad min gnista (eller spark på engelska) är.

Vad menar jag med gnista? Med mina coachingklienter pratar jag ofta om purpose, att känna att man har en stark inre drivkraft och anknytning till något viktigt som är långt större än sig själv. Men ibland kan det vara svårt att känna ett starkt band till sitt purpose och sin plats här i världen. Ibland kanske ens purpose helt ändrat riktning och då kan det bara svårt att hinna ikapp rent känslomässigt. Det är då man behöver en gnista för att lysa upp ena hörnet av det som är viktigt och påminna en om att det inre rummet där vårt purpose bor och frodas alltid finns där. Ibland lite rörigt, otillgängligt och inte alltid gästvänligt. Men det finns där, och intill finns alltid grannar (även om vi inte känner dem ännu) som gärna hjälper oss att växa och forma vårt purpose om vi bara törs bjuda in dem på fika.

För mig så är min gnista den delen av mitt purpose som jag inte ifrågasätter – min fantasi och kreativitet. När jag sitter lite fast, tvivlar på mig själv eller oroar mig för saker så fokuserar jag om på min gnista och skapar något som jag känner är viktigt där och då. Ett videoklipp, en text, ett dagboksinlägg, ett kursupplägg. Det är inte alltid de saker som skapas av min gnista når omvärldens ögon, men det gör inget. För gnistans viktigaste uppgift är att lysa upp. Att fokusera om. Att hitta tillbaka till det som ger mig glädje och flow. Eller att belysa något som är jobbigt.

Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Astrid Lindgren

Vi är säkert många som undrar när livet ska bli “som vanligt igen”. Kanske är förvirrande, konstiga och lite jobbiga år (som 2020-2021) just de år när det är lite mörkare och på så vis lättare att hitta sin gnista. Att känna sig lite vilsen kan faktiskt vara bra. Det skalar bort allt det där onödiga bruset som många av oss har i våra liv. Det ger oss en chans att låta vår gnista lysa starkt igen. Även om den vilat en stund, så kommer gnistan tillbaka om du ger den lite plats och kärlek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s