Hur hade du råd att göra det?

Jag har rest och upplevt väldigt mycket såhär långt under mitt liv och det är jag så otroligt tacksam för. Det händer ofta att jag får frågor från de som undrar hur jag haft råd att göra alla dessa resor och utlandsflyttar. Är mina föräldrar stormrika? Har jag ärvt pengar? Har jag lånat pengar eller använt kreditkort? Svaret på alla ovanstående frågor är nej.

Ända sen jag var i tonåren har jag jobbat och sparat egna pengar för att kunna resa och uppleva saker. Under gymnasiet så jobbade jag extra på McDonalds och ett cafe 1-2 dagar i veckan för att lägga pengar åt sidan. Visst hände det ibland att jag köpte kläder eller gick ut och festade för en del av de pengar jag tjänade, men jag sparade alltid undan en del för resor. Om jag någonsin fick pengar i födelsedagspresent så gick de också till resefonden.

Nuförtiden så tjänar jag tack och lov mer än under McDonaldsåren, och jag sparar fortfarande undan så att det alltid finns ett buffertkonto för resor och upplevelser. Jag skulle aldrig betala en resa på kreditkort, om jag inte hade råd att omedelbart betala av hela summan. Om du är nyfiken på att veta hur jag lägger upp min budget så har jag gjort ett par videor på engelska i min YouTubekanal som du kan kolla på här.

Vacker hike och fin lunchutsikt i Åre, sommar 2019.

Det gör mig lite ledsen att många människor tror att det där med att resa är något som är få förunnat och inte tillgängligt för dem. Resor och upplevelser är tillgängliga för alla (när Covid-19 är mer under kontroll såklart) och det handlar egentligen bara om några få grundläggande principer och vanor:

 1. Sätt upp ett realistiskt mål. Att campa är billigare än att bo på hotell. Att hyra bil tillsammans med andra eller åka buss är bra mycket billigare än att hyra en egen bil. Att hålla koll på billiga flygbiljetter och vara öppensinnad med vart du vill åka kan spara dig tusentals kronor. Ibland sätter vi käppar i hjulet för oss själva med helt orealistiska förväntningar. Gör lite research kring vad det kostar att göra olika saker, sätt upp ett mål (hur mycket det kommer kosta och när du vill åka) och börja jobba gentemot ditt mål. Ibland kan en lokal helgresa ladda batterierna lika mycket som en helg i Barcelona.
 2. Lär dig att spara. För många är detta svårt, så i denna videon (på engelska) förklarar jag hur jag lagt upp olika typer av bankkonton för att hjälpa mig själv med just detta. Även när jag tjänat väldigt lite i perioder så har jag alltid fokuserat på att spara ca 5-20% av min inkomst. När du sparat ihop till upplevelsen så blir den så mycket trevligare och du slipper oroa dig för hur sjutton du ska betala för allt detta sen när du kommit hem.
 3. Prioritera det som är viktigt för dig. Visst vore det jättekul om man kunde leva lyxliv och göra precis allt man vill hela tiden. För de flesta av oss (inklusive jag själv) så måste vi välja att fokusera på det som är viktigast för oss. För vissa är det att bo i ett fint hus, för andra är det frihet att resa, för vissa är den en häftig bil eller ett väldigt aktivt socialt liv. För mig personligen har det alltid varit resor och upplevelser. Några månader innan jag åkte på min långresa till Australien 2010 (då visste jag såklart inte att jag skulle stanna här) så brukade jag gå förbi en massa klädaffärer som låg på väg hem från jobbet. Ibland längtade jag efter att gå in och shoppa loss, men i samma ögonblick brukade jag tänka på hur mycket hellre jag gör en roadtrip på en ny plats istället för att köpa nya stövlar. Prioriteringar är svårt ibland, men samtidigt rätt enkelt. Vad är viktigast för dig i den period du är i just nu? För mig personligen så har jag nu en liten resefond undansparad, och resten av mina sparpengar går just nu till huset som jag och Paul håller på att bygga. När den perioden är över för oss kanske vi väljer att spara till en större resa igen.
 4. Låt dig inte skjuta saker på framtiden. Efter att ha bott utomlands helt och hållet sedan 2007 så började jag sakna dem därhemma något otroligt förra året. Jag och Paul pratade om det och jag kände att en kort semester på några veckor inte riktigt räckte till. Jag har missat så mycket bröllop, speciella högtider och bebisgos att hjärtat riktigt värkte. Så vi prioriterade en 4 månaders resa till Sverige och Europa från juni-september 2019. Jag övervägde att vänta till 2020, men Paul stod på sig och sa “Life is short, let’s make this happen in 2019. Why wait?“. Jag är så innerligt tacksam att vi åkte när vi gjorde, annars hade ju viruset satt stopp för hela vårt äventyr!
Jag och vår lilla bil (även känd som Lillefanten) på toppen av Geijrangerfjorden i Norge sommar 2019.

Jag kommer att skriva mer om vår härliga långresa i ett annat inlägg, men principen bakom den bygger på punkterna ovan. När vi är realistiska, villiga att spara och prioritera så kan vi lösa det mesta!

One thought on “Hur hade du råd att göra det?

 1. Hej.
  Det var ett intressant inlägg om pengar. Naturligtvis har jag lagt upp fem konton, men på ett något annorlunda sätt, men tanken är densamma.
  Ha det goot down under.
  Jan S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s