Visum till Australien – en ärlig överblick

Det är inte ofta jag blir upprörd, men det gör mig så ledsen när folk fattar beslut baserat på helt felaktig information!

I korta drag så är visum till Australien när man är under 30 år är relativt enkelt med turistvisum eller work and holiday visum. Efter 7 år i detta underbara land (på ett par olika typer av visum) så blir jag dock alltid lika chockad av folk som baserar sin information kring visum på det de läser på olika forum på internet (bloggar, Facebook eller likande).

Visum till Australien är inte en enkel sak. Andra års work and holiday har en massa specifika regler. Du får absolut inte jobba på ett vanligt turistvisum, blir du påkommen så kan du bli utslängd ur landet och inte få komma tillbaka. På ett studentvsum finns det en hel del restriktioner om hur många timmar du får jobba. Partnervisum kräver att ni varit tillsammans in minst 12 månader och har pappersbevis på det. Om du är över 30 och inte är student så är det SVÅRT och DYRT (ja, de flesta arbets- och studentvisum kostar tusentals dollar att bara ansöka) att kunna stanna här. Ibland helt omöjligt om du inte har rätt utbildning.

Det blir heller inte lättare för att du är svensk (som många av någon konstig anledning tycks tro). Australien är inte EU och kommer alltid att vara tuffare att få arbetsrättingheter här.

Det finns nästan alltid en lösning, men jag vill understryka att det är mycket bättre och billigare i längden att gå till en migrationsagent som vet exakt hur systemet fungerar och som kan ge dig korrekta råd för just din unika situation. En legitim migrationsagent jobbar alltså inte för Department of Immigration (som hanterar alla visum för Australien) utan är en extern person som hjälper dig att bestämma vilket visum som passar dig och hur du förbereder din ansökan.

Jag har hört om så otroligt många fall där folk befinner sig olagligt i Australien och/eller blir utslängda ur landet utan att kunna komma tillbaka för att de inte visste vad som gällde för deras visum. Väldigt ofta så gäller det backpackers som på olika sätt försöker stanna kvar efter sitt working holiday visum.

Mina tips:

  • Om du är 100% säker på det visum du ska söka om och vill göra det själv så gör endast det direk genom Immigrations officella hemsida: http://www.border.gov.au/ Alla andra sidor är företag som gör det åt dig och då tar extra betalt på ett eller annat sätt.
  • Om du är det minsta osäker på vad som gäller för dig så betala för en konsultation med en migration agent. Du kan göra detta via Skype, telefon eller face to face. Det kostar oftast ca $150-$200 och inkluderar en review av dina papper/CV/utbildning etc och ger dig ett tydligt och ärligt svar om dina möjligheter med visum som lagar och regler ser ut just nu. Detta sparar så myckt tid, spekulation och framtida trubbel och tårar.
  • Lita inte på forum/Facebook grupper – migrationsregelrna ändras hela tiden! På riktigt – oftast minst var sjätte månad, ibland ännu oftare. Grupper kan ge allmänna tips, men det är så himla vanligt att informationen är gammal och/eller inkorrekt.

koala-bear-9960_960_720

*Jag är inte licenserad migrationsagent och kan självklart inte ge specifika tips om visum i Australien, det är just därför jag aktivt samarbetar med ett antal olika migrationsagenter som kan hjälpa dig att få rätt information för just din situation.

Om du mailar mig på bortabrabloggen@gmail.com så kan jag ge dig kontaktdetaljer och då får du även rabatt på första konsultationen med den agent som passar dig och ditt visum bäst. Jag har själv använt olika migration agents för alla mina visum under åren förutom mitt första work and holiday visum. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s