Allt fler drömmer om Australien

australia1

Enligt trendbarometern (Samarbete mellan Resia och Sifo) ligger Australien högt upp på listan över var svensken vill åka på semestern. Bland de tillfrågade var det flest som svarade USA men på en andraplats kom Australien. Tredjeplatsen var Italien, fjärdeplatsen Kuba/Skottland och femteplatsen kom Spanien. Men det gäller då enbart när frågan ställs ”var vi drömmer om att resa”.

Det blir ofta inte mer än bara en dröm visar det sig för när man sen tittar på var svenskarna har bokat sina resor hittills under året så är Australien inte alls med på topp 5. USA ligger på en andraplats och Spanien på förstaplatsen. Landet som enbart låg femma som önskedestination kommer alltså högst upp när det kommer till realitet.

Det är en viss skillnad på vad vi drömmer om – och vad vi sedan genomför.

Det syns även när det kommer till vad vi drömmer om att göra på semestern. På första plats kom ”historiska platser och sevärdheter”, sen ”Sol och Bad” samt ”Roadtrip”. Fjärdeplatsen var ”Safari”.

Men även här återspeglar sig det inte helt i var resorna bokas. Man får visserligen sol och bad på Gran Canaria, Mallorca och Teneriffa (de tre vanligaste charterorterna i år) men knappast speciellt mycket av historiska platser och ännu mindre roadtrip.

Många drömmer om Australien, drömmer om att få se historiska platser, åka på Roadtrip över landet och vara på riktigt naturnära safari. Men resan bokas till Mallis…

Priset avgörande

australia2

Till stor sannolikhet handlar det om priset och tiden. Det går att få en charterresa till Spanien för 4-6000kr inkl flyg, hotell och i vissa fall även mat. Den som bokar resor (källa Flygresor.se) till Australien får betala 7000-9000kr bara för flygbiljetterna.

Eller finns det andra orsaker? Kanske att många är mer bekväma än vad de egentligen borde. Att de inte följer sin dröm bara för att det är ”något mer omständigt och lite dyrare” än en klassisk charter….

Texten är ett samarbete med Flygresor.se.

2 thoughts on “Allt fler drömmer om Australien

  1. För mig var Australien ett drömresemål väldigt länge. Det som fick mig att inte resa hit var den långa lygresan.. Trodde den skulle vara hemsk då jag inte gillar att flyga. Men kan tänka att även priset spelar in, speciellt om man har familj.
    Men jag är här nu, i Melbourne, och kommer att stanna ett tag 🙂 Flyresan var inte läskig, tvärtom mycket bättre än resorna till tex Spanien..
    Rekomenderar alla som inte varit i Australien att resa hit, fantastiskt ställe!

  2. Vill jättegärna resa till Australien men restiden är helt klart avskräckande. Och eftersom det är så långt borta vill jag ha minst tre veckor om jag reser dit och då ryker stora delar av sommarsemestern om jag inte kan ta tjänstledigt så än så länge förblir det en dröm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s