Favorit i repris – vinter i Australien

Det här inlägget skrev jag för ett bra tag sen, men det är ändå aktuellt nu när vintern är på intåg!

Australien är ett väldigt trevligt land. Många saker gör de väldigt bra här borta. Att bygga och isolera hus som håller värmen om vintern är dock inte deras specialitet. Och när vi ändå diskuterar vinter så kan vi passa på att slå hål på myten att solen alltid skiner i Australien. I norra Australien är det ganska varmt året om, även om det regnar en del och är rätt hög luftfuktighet under regnsäsongen. I södra Australien så är klimatet mer som i Medelhavet, fast med omvända årstider.

Som bortskämd svensk så är man ju van vid centralvärme, treglasfönster och isolering som heter duga. Men under mina fyra vintrar i Australien (första i Sydney och de senaste tre i Melbourne) så kan jag inte låta bli att förvånas hur dålig uppvärmning, isolering och fönstertätning de har här.

Även om det aldrig blir lika kallt här som vintrarna i Sverige, och temperaturen om dagarna ligger någonstans mellan 8-18 plusgrader under vintermånaderna (juni-augusti) här i södra Australien, så sjunker temperaturen dock ganska rejält om nätterna. Om man då har otur och bor i en billig hyreslägenhet där fönstren drar, inomhustemperaturen är ungefär densamma som utomhustemperaturen och nästippen är så kall att det känns som att den ska trilla av så finns det några lösningar för att göra vinternätterna lite mera uthärdliga. Nu är vår lägenhet som väl är relativt nybyggd och har centralvärme. Men tyvärr gå den värmeslingan inte ända ut till sovrummen.

Min första vinter i Sydney så bodde jag i en rätt skruttig och dragig lägenhet och då sov jag med strumpor och flera lager pyjamas på mig under de kallaste veckorna. Nu har jag dock provat mig fram till och lärt mig en del vad som funkar bäst för mig för att hålla värmen under kyliga vinternätter här borta. Hoppas det kan rädda någon frusen stackars backpacker där ute!

 • Varma ullstrumpor eller allra helst UGG på fötterna när man tassar omkring hemma. Håller man fötterna varma så känns det genast mycket bättre.
 • Köp ett litet värmeelement att ha i sovrummet. Mitt på bilden nedan kostade bara $50 på Bunnings och har redan varit värt det många gånger om under de veckor jag haft det nu! Det finns billigare varianter också, men det här är ceramic plate technology och värmer upp hela mitt sovrum på under 5 minuter trots att elementet är ganska litet.
 • Flanellpyjamas må inte vara snyggt eller särskilt formanpassat, men de håller värmen bra mycket bättre än andra material. Billiga varianter finns att köpa på K-mart eller Big W för ca $10.
 • Lägg lite pengar på att köpa ett vettigt täcke. K-mart och Big W har vettiga vintertäcken för ca $60. Det kanske känns som onödiga pengar, men det är bra mycket bättre än att frysa!
 • Om det drar kring fönster och dörrar så kan du spara både elräkning och frusenhet genom att köpa billiga tätningslister och sätta in. Jag köpte en rulle med flera meter av tunn gummilist för ca $10 på Bunnings och satte runt mitt fönster och min balkongdörr. Det märktes skillnad direkt!

Hoppas detta kan vara till hjälp för några av er som fryser er igenom vinternätterna här i södra Australien. Och ni lyckliga svenskar uppe i Cairns och Darwin kan väl ta och skicka ner lite värme till oss! 🙂

20120618-230841.jpg
Bra element som går att flytta runt bland rummen

20120618-230946.jpg
UGG boots (ska dock enligt mig enbart användas som innetofflor)

20120618-231029.jpg
Flanellpyjamas

Det här inlägget postades i Australien, Livet som utlandssvensk, Melbourne, Resetips. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Favorit i repris – vinter i Australien

 1. Freja skriver:

  Duntäcke hjälper mot det mesta, men det är hemskt att kliva upp på kalla golv… När jag var liten bodde vi i ett gammalt trähus. Isolerat men uppvärmt av en vedpanna. Vi eldade på kvällen, men under natten brann förstås veden upp och på morgnarna var det iskallt. På vintern när det var minus 40 så var det på gränsen att andedräkten kom ut som rök… Pappa gick alltid upp först och började direkt elda, men det hann inte bli varmt tills vi skulle upp. Jag brukade bara sticka ut min arm och plocka in mina kläder under täcket för att dels värma upp dem, dels klä på mig därunder… Vi bytte panna senare, gudomligt att få vakna utan att rummet var utkylt! Fast fortfarande sover jag bäst om det är kallt åt ansiktet och varmt för kroppen, det har jag med mig från den tiden!

 2. Johanna skriver:

  Vad roligt att du jämför klimatet med medelhavsklimat (fast omvända årstider) för jag har aldrig frusit så mycket en vinter som när jag bodde i Italien, samma där, usel isolering och uppvärmning av husen! När vädret generellt är varmare så verkar de inte lägga så mycket krut på de kallare månaderna 🙂

 3. ergo sum skriver:

  *ler* gillar kommentaren om när UGGs bör användas. Och jag håller med. Hoppas ni får en fin vinter i år!

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s