Utlandssvenskar som flyttat hem igen

Jag hittade den här intressanta artikeln om hur vissa svenska arbetsgivare tycks se på utlandserfarenhet vad gäller studier och jobb.

Jag tror det ligger en hel del sanning i artikeln och för mig så kommer det oftast tillbaka till en enkel grundprincip. Det vi inte förstår, känner till eller har upplevt själva är det lätt att vara kritisk till. Oavsett om det är en svensk, australisk eller brittisk arbetsgivare så vill de förstå vad du kan, vad du gjort och vad din kvalificering innebär.

Jag har haft tur med jobb under mina år utomlands, men visst har det varit tufft ibland att söka jobb som man vet att man är överkvalificerad för bara för att ens få komma på intervju.

Vad tycker ni läsare? Vad är er erfarenhet?

Det här inlägget postades i Jobb, Läsvärt, Livet som utlandssvensk. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Utlandssvenskar som flyttat hem igen

 1. Josefine skriver:

  Hej! Jag har i stort sett samma erfarenhet som i artikeln. Jag flyttade utomlands efter universitetet och bodde i Dublin i fyra år och jobbade för företag som Yahoo och Microsoft. Sen flyttade jag och min Aussie-kille till Sverige. Jag upplevde tyvärr att min erfarenhet från utlandet var ett hinder mer än något annat, speciellt då jag inte har jobbat i Sverige alls efter studierna. Efter ett år med 100-tals sökta jobb och inga intervjuer alls så bestämde vi oss för att flytta till Sydney ist. Har bott här i över ett år och trivs och har ett bra jobb. Men ändå trist att det känns som att det ”inte gick” att flytta tillbaka till Sverige.

 2. Freja skriver:

  Det är samma, tycker jag, när det gäller utbildning. Jag har både en magister i ekonomi och en hel del andra sorters högskoleutbildningar, men när de som intervjuar inte själva gått på högskola så förstår de inte vad mina utbildningar betyder. Lite surt kan jag allt tycka! erfarenhet i all ära, men högskolestudier ger ett annat djup och förståelse av kunskapen.

 3. S skriver:

  Jag har generellt (ar i forvag..) angest over allt som ska ”overkommas” da det val ar dags att bli hemvandare. Stannar jag inom min bransch sa kommer mina ar I ”falt” forhoppningsvis inte bara vara ett hinder. Men jag saknar samtidigt ett kontaktnat I Sverige..

  Sedan ska vi inte tala over min angest over att inte passa in dar man ”ska” passa in.. 🙂

 4. bortabrabloggen skriver:

  Tack för era kommentarer!

  S: jag vet många andra utlandssvenskar som känner detsamma, inklusive jag själv. 🙂 jag kanske skulle ta och skapa ett specifikt Coachingprogram för hemvändare!

 5. S skriver:

  Det hade nog inte varit en allt for dum ide…! Min erfarenhet att det ar den flytten manga ar mest oroliga over, da de redan har flyttat ett par ganger. Jag tror att man ar mycket mer accepterande av att saker ar annorlunda dit man kommer da det inte ar ens hemland. Men tanken pa att det ar en sjalv det ar ”fel” pa da man val kommer hem.. den ar ganska stressande och pa ett helt annat plan 🙂

 6. ergo sum skriver:

  Jag kan hålla med i alla kommentarer – för det gäller både jobb och utbildning. Det är hemskt frustrerande och det är väldigt lätt att bli fullständigt uppgiven. Lite som ett moment 22..

  Kram

 7. Sophie skriver:

  Vad roligt att höra, tack för positiv feedback på artikeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s