Utlandssvenskar som flyttat hem igen

Jag hittade den här intressanta artikeln om hur vissa svenska arbetsgivare tycks se på utlandserfarenhet vad gäller studier och jobb.

Jag tror det ligger en hel del sanning i artikeln och för mig så kommer det oftast tillbaka till en enkel grundprincip. Det vi inte förstår, känner till eller har upplevt själva är det lätt att vara kritisk till. Oavsett om det är en svensk, australisk eller brittisk arbetsgivare så vill de förstå vad du kan, vad du gjort och vad din kvalificering innebär.

Jag har haft tur med jobb under mina år utomlands, men visst har det varit tufft ibland att söka jobb som man vet att man är överkvalificerad för bara för att ens få komma på intervju.

Vad tycker ni läsare? Vad är er erfarenhet?

7 thoughts on “Utlandssvenskar som flyttat hem igen

 1. Hej! Jag har i stort sett samma erfarenhet som i artikeln. Jag flyttade utomlands efter universitetet och bodde i Dublin i fyra år och jobbade för företag som Yahoo och Microsoft. Sen flyttade jag och min Aussie-kille till Sverige. Jag upplevde tyvärr att min erfarenhet från utlandet var ett hinder mer än något annat, speciellt då jag inte har jobbat i Sverige alls efter studierna. Efter ett år med 100-tals sökta jobb och inga intervjuer alls så bestämde vi oss för att flytta till Sydney ist. Har bott här i över ett år och trivs och har ett bra jobb. Men ändå trist att det känns som att det “inte gick” att flytta tillbaka till Sverige.

 2. Det är samma, tycker jag, när det gäller utbildning. Jag har både en magister i ekonomi och en hel del andra sorters högskoleutbildningar, men när de som intervjuar inte själva gått på högskola så förstår de inte vad mina utbildningar betyder. Lite surt kan jag allt tycka! erfarenhet i all ära, men högskolestudier ger ett annat djup och förståelse av kunskapen.

 3. Jag har generellt (ar i forvag..) angest over allt som ska “overkommas” da det val ar dags att bli hemvandare. Stannar jag inom min bransch sa kommer mina ar I “falt” forhoppningsvis inte bara vara ett hinder. Men jag saknar samtidigt ett kontaktnat I Sverige..

  Sedan ska vi inte tala over min angest over att inte passa in dar man “ska” passa in.. 🙂

 4. Tack för era kommentarer!

  S: jag vet många andra utlandssvenskar som känner detsamma, inklusive jag själv. 🙂 jag kanske skulle ta och skapa ett specifikt Coachingprogram för hemvändare!

 5. Det hade nog inte varit en allt for dum ide…! Min erfarenhet att det ar den flytten manga ar mest oroliga over, da de redan har flyttat ett par ganger. Jag tror att man ar mycket mer accepterande av att saker ar annorlunda dit man kommer da det inte ar ens hemland. Men tanken pa att det ar en sjalv det ar “fel” pa da man val kommer hem.. den ar ganska stressande och pa ett helt annat plan 🙂

 6. Jag kan hålla med i alla kommentarer – för det gäller både jobb och utbildning. Det är hemskt frustrerande och det är väldigt lätt att bli fullständigt uppgiven. Lite som ett moment 22..

  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s