Tiden räcker alltid till

Ikväll har jag lyssnat på ett så intressant föredrag. Vi pratade om tid och hur vi många gånger fokuserar på att göra så mycket som möjligt på så lite tid som möjligt.

Kvinnan som pratade slog dock ett stort hål på myten om multitasking. Varje gång vi multitaskar och gör flera saker på samma gång så tar det enligt henne 4 gånger längre att göra dem än om vi skrivit ner alla småsakerna på en lista och gjort en sak i taget och då bara fokuserat på den saken. Jag är benägen att tro på det faktiskt. Speciellt med tanke på alla saker som jag haft i luften samtidigt nu på sistone.

Nyckeln till dagens föreläsning var att sätta gränser. Att bestämma när man gör saker, hur man vill göra dem, hur länge man gör dem samt med/för vem. Vi har ju faktiskt till stor del en fri vilja, även när vi hamnar i knepiga situationer och vi helst vill säga ja till allt.

Visst är det en utmaning, speciellt på jobbet, där vi kanske inte kan bestämma precis exakt hur vi vill göra saker och i vilken ordning. Men tänk på det vi ändå kan styra inom jobbets ramar. Eller vad vi väljer att lägga tiden på när vi kommer hem. Klaga, deppa och fokusera på folk som är korkade. Eller att se en bra film, lyssna på fin musik och spendera tid tillsammans med dem vi tycker om.

Ingenting byggs över natten. Men ingenting händer heller om man inte börjar någonstans. För tiden räcker alltid till. Vi måste bara sätta gränserna för hur vår tid ska förvaltas. Framför allt den tid vi har med bara oss själva.

Nu ska jag äta choklad, lyssna på fin musik och förvalta min sista timme innan sängen med kvalitetstid med mig själv. 🙂

Det här inlägget postades i Coaching och pepp, Jobb. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tiden räcker alltid till

  1. ergo sum skriver:

    Ahhh – intressant det där. Ochjag tror nog att det kan ligga något i det. Att man inte skall ”dutta” med det man gör, utan ”göra det ordentligt” och medvetet. Så går det också snabbare..

    Apropå det jag skrev om att jag inte kunde länka in på din FB-sida. Det gällde både länken i höger marginalen och den skrivna länken. Kanske är det bara en inställning hos mig. Förmodligen är det så.

    Kram

  2. Freja skriver:

    Visst är det så! Jag strävar efter att göra en ska i taget Om jag till exempel håller på läsa något, och det ringer, eller en medarbetare kommer och frågar nått, eller chefen hojtar på mig så jag blir avbruten då måste jag läsa om en del av det jag redan läst för att komma in i texten och förstå den. Bättre att stänga dörren och slå av mobilen och läsa klart, lösa det och sen ta telefonsamtal, medarbetare eller chef!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s