Tips för att spara pengar i Melbourne

Bland det svåraste som finns när man är ny i en stad är att hitta alla bra ställen och tips så att pengarna i reskassan räcker lite längre. Efter ett par år i Melbourne har jag hittat ett par olika ställen och allmänna tips som är lika uppskattade bland både bofasta och backpackers. (Nedanstående priser kan såklart ändras titt som tätt, så kolla direkt på respektive hemsida för vilka priser som gäller just nu!)

Billig /Gratis transport i Melbourne
För den som inte föredrar att gå runt stan så finns det ett par olika alternativ för dem med tight budget. Det finns både en gratis spårvagnslinje och en gratis buss. På båda dessa så berättas i högtalarna om varje stopp/område i Melbourne City som man åker förbi.

Eller så kanske du hellre vill cykla runt stan? Kom bara ihåg att det är lag på att ha cykelhjälm i Australien, billiga hjälmar finns att köpa/hyra på 7eleven.

Mat och dryck
Bimbo Deluxe – bar & restaurang på Brunswick Street i Fitzroy. Här kan du köpa supergod pizza för $4 styck efter kl 19 lördag – torsdag. Populärt ställe så se till att komma lite innan 19 och håll ett bord. De har även en jättehärlig takterass där man kan sitta ute och njuta, perfekt för eftermiddagshäng en solig helg.

Camy Shanghai Dumpling nära Chinatown (mellan Lonsdale Street och Little Bourke Street) har väldigt billig mat. Lite högljutt ställe, dit man inte går om man vill få fantastisk service, men maten är väldigt god. En portion med ca 10 dumplings kostar mellan $5-$8. Prisvärt!

Equinox– bar & restaurang (nära Melbourne Central). Här kan man köpa en vettig lunch eller middag inklusive ett glas öl, vin eller läsk för $12. Kanske inte världens mysigaste ställe, men gott och prisvärt, dessutom väldigt populärt bland backpackers och studenter.

Asian Beer Café – på tredje våningen i det något förvirrande stora shoppingcentret Melbourne Central så ligger denna bar & restaurang . Varje torsdag från klockan 17 så har de ladies night, då champagne för tjejer kostar $1 styck! Om du är lite hungrig så har de också pizza för $4 från 11-15 och 19-22 alla dagar.

Blue Moon Bar – bar & restaurang som ligger precis bredvid hostelet Space i norra änden av stadskärnan.Varje kväll kan du köpa billig middag ($5 för pizza eller pasta, $10 för steak). Dessutom happy hour mellan 17-18 och 21-22 varje kväll med billiga priser i baren. Väldigt god mat för pengarna!

Bio
Tyvärr ganska dyrt i Australien, priserna ligger oftast på ca $20 per biljett. Men vissa dagar i veckan så kan du få biljetter för ungefär halva priset! I Melbourne så är det värt att kolla in följande biografer:

Event Cinemas på Bourke Street – Biljetterna kostar $10 per person på tisdagar.

Hoyts i Melbourne Central – Biljetterna ligger på ca $11 på tisdagar. Detta är en av stans största biografer, och kön till kassorna tenderar att bli ganska lång på just tisdagskvällar.

Nova Cinema på Lygon Street – billiga biljetter på måndagar för ca $10-12. Mysig liten bio, och lite mer kulturell äv de två ovan. Fokus på utländska filmer och kultur snarare än alla storfilmer. Här kan man även dricka ett glas vin i biosalongen om man så önskar (finns att köpa i snack-baren).

Allt möjligt
På gumtree kan du hitta allt från korttidskontrakt på lägenheter och ströjobb till billiga möbler och prylar. Är du ute efter att möblera ditt ställe billigt så är det värt att kika här.

Om du är ute efter billiga sängkläder, köksgrejer eller campingutrustning så håll utkik efter Aussie Disposals (mest camping, ryggsäckar och outdoor grejer), Big W och K Mart.

Det finns även några bra allmänna sidor för den som letar efter bargains på allt från hårklippning och restauranger till bilservice och resor. Om du registrerar dig hos dessa så får du ett mail varje dag/vecka med kampanjerna som är aktuella där just du bor (dessa sidor finns även tillgängliga som app på iPhone/android).

2 thoughts on “Tips för att spara pengar i Melbourne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s