Att få tiden att räcka till

Det här drabbar säkerligen utlandssvenskar (och andra också för den delen) rätt ofta. Nu när jag har besök av vännerna från England så känns det nämligen som att tiden inte alls räcker till.

Som att en del av de andra sakerna som jag har planerade i veckan (som också är både roliga och trevliga) är i vägen. Jag tillåter mig själv att slå knut på mig själv för att hinna med allt och alla. Vilket ur ett coachingperspektiv egentligen är ganska själviskt. För jag vill ju inte missa något. Alls. Även om jag tycker om både de vardagliga sakerna och det ovanliga sakerna (som att ha folk på besök) så hinner jag helt enkelt inte allt. Det är då jag får träna på att sätta ner foten för mig själv och prioritera.

Jag känner mig rätt golvad efter den här veckan med träning, heltidsjobb (bara en vecka kvar på gamla jobbet nu!), vännerna på besök som bor hos oss i veckan, networking med coachingen igårkväll, en rolig grej som är planerad med tjejerna en dag denna helgen, plugget och allt annat. Droppen kom dock idag när jag hade dubbelbokat mig med en annan grej inför helgen och fick säga nej till den ena saken. Ångest och ältande inombords som bultade i kroppen en stund. Tills jag helt sonika bestämde mig att jag får säga nej till andra saker ibland för att säga ja till mig själv.

Det är jobbigt att göra folk besvikna, det går det inte att komma ifrån. Men jag kan inte vara alla till lags. Det är ett ytterst knepigt och ohållbart tillstånd att försöka hålla alla andra nöjda, för det går ju nämligen inte att uppnå hela tiden. Att säga nej till andra är inte att vara egoistisk. Det är att respektera och värdera sig själv.

Sen inser man ju också att den där ångesten är ju oftast värst i ens eget huvud. Om man förklarar på ett trevligt och tydligt sätt varför man inte kan vara med på något så tenderar folk att förstå. Och gör de inte det så får de ju vara arga och besvikna en stund. Det är ju faktiskt helt okej det också.

4 thoughts on “Att få tiden att räcka till

  1. Hmmmm – hörredudu. Du som arbetar med coaching – hur har du det med dig själv?? Du om någon borde ju veta att världen INTE trillar ihop om man inte tillfredsställer alla. Att ingen av oss egentligen är oumbärlig och att ingen dör om vi någon gång säger nej (kanske om vi hade varit hjärnkirurger och någon annans liv hade hängt på oss – DÅ hade vårt deltagande varit livsavgörande) men man måste säga nej. ÄVEN om man gör saker och ting “bara för att jag tycker det är roligt”. Det handlar inte alla gånger om det – det är en kombination av att vi inbillar oss att vi tycker det är roligt, av att vi annars får dåligt samvete, av att vi är bekräftelsehungriga och lite andra grejer. Dessutom har vi skämt bort folk med att “alltid fixa allt”. Jag är HELT övertygad om att jorden inte går under om du stannar upp och andas. *ler* Kramar

  2. Ergo: man måste absolut ta hand om sig själv också, vilket var precis varför jag ville dela med mig av det här inlägget. För att gamla vanor kan ta lite tid att bryta. Men när man tänker om och gör annorlunda så blir det så mycket bättre nästa gång. Och jag hade en kanonbra helg till slut! Kanske mest tack vare att jag satte ner foten för vad jag ville och orkade. Skönt! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s