Med hetta kommer blixtar

Under senaste veckans galna värmebölja så har jag kvällstid sett stora blixtar över himlen nästan varje kväll, trots att det inte har regnat en droppe eller åskat.

Igår när jag läste den här artikeln om alla småbränder över de senaste dagarna så fick jag lära mig att det antingen kallas dry lightning eller heat lightning. Båda typerna förekommer i varmt väder och för den som är nyfiken så kan man läsa mer här om heat lightning och här om dry lightning. Alltid lär man sig något nytt i (detta extrema väderland) Australien.

Photograph by Lynda Smith, My Shot. http://environment.nationalgeographic.com/

Photograph by Lynda Smith, My Shot. http://environment.nationalgeographic.com/

Via den här länken finns det fler vackra bilder på just dry lightning. Man kan ju inte låta bli att förstå hur mycket kraft det finns i stormar, åskväder och annat. Och här i Australien så är bränderna som ofta följer ofta de farligaste. För oss som bor i stan så är vi ganska säkra, men man behöver inte komma särskilt långt ut i förorterna för att man i vissa fall ligger i riskzonen vid skogsbränder.

Tips till alla ni som backpackar och reser runt i Australien, håll koll på väderleksrapporter och nyheter! Australiensare är vana vid extremt väder och kan ge tips och råd vilka områden man bör undvika och när.

2 thoughts on “Med hetta kommer blixtar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s