Lyssna och gör

Ikväll har jag varit på en riktigt intressant föreläsning på coachingutbildningen! Ämnet för kvällen var hur vårt ego styr våra handlingar. Egot finns inom oss alla i större eller mindre grad finns där för att hålla oss vid liv i tryggt förvar, typ att kunna ana fara och inte gå själva i mörka gränder och sånt. Egot har dock en hel massa bieffekter. Bland annat så avskyr egot förändringar och gör ibland precis vad som helst för att vi ska nöja oss med det vi har istället för att förändra något (oavsett om vi trivs med det vi har eller om vi mår rätt dåligt av det). Egot älskar dessutom drama, komplicerade saker och att hitta på ursäkter. När man känner att man blir irriterad eller förbannad på något så är det oftast egot som är framme och spökar. Detsamma om man kan komma på säkert 10 bra ursäkter för varför man inte gjort den där grejen som man vet att man måste. Det är tydliga tecken på att egot tillfälligt har tagit över.

Ett liv helt utan egot skulle inte fungera, självklart så reagerar vi på saker omkring oss nästan hela tiden. Föreläsningen handlade dock om hur man kan välja att hantera sitt ego de gånger egot försöker ta över och bestämma helt och hållet. Och ett av de enklaste sätten är helt klart att välja att skratta åt saken (även de gånger du inte känner för det!). Egot blir rätt avväpnat av ett genuint skratt från någon som kan och vågar driva lite med sig själv. Det andra sättet är att ta 100% ansvar för att situationen. Det är såklart inte ditt fel om trafiken står helt stilla och du sitter fast i en timme. Men det är ditt ansvar hur du hanterar och kommunicerar om du nu skulle bli sen samt vad du fokuserar på under tiden du sitter fast.

Viktigaste tipset under hela kvällen (även om allt var intressant!) var dock att aldrig lyssna och lära, utan att lyssna och göra. Man kan gå på hur många kurser som helst och lära sig en herrans massa saker, men det är inte värt ett dugg om man inte faktiskt gör något och implementerar det man lärt sig. Efter dagens föreläsning så tänker jag vara vaksam på nästa gång någon “pushes my buttons” och se bakom min irritation. Eller kanske bara välja att skratta hjärtligt åt mitt eget fnysande och suckande. Det skulle vara rätt befriande faktiskt! 🙂

2 thoughts on “Lyssna och gör

  1. Jag blir lite nöjd med mig själv när jag läser det här (och det är väl egot som tar över då)… Men just det där med köer har jag helt ändrat inställning till. I stället för att ondgöra mig över att jag står i den långsammaste kön i affären passar jag på att andas ut. Just där och då kan jag inte göra något annat än stå i den kön. Det kan vara en välbehövlig andningspaus i vardagen. Jag minns när jag sa det en gång, i kön till kaffeautomaten på jobbet, när en kollega från en annan avdelning svor över att det tog sån tid. Han tittade på mig som om jag var galen!

  2. Spännande! Och så rätt! Vi är ju alla i slutändan ansvariga för vår egen lycka. Slutar man fokusera så mycket på vad som är “rätt” och “fel” och istället satsar fokus på hur man hanterar även det “feliga” så har man nog kommit rätt långt. Allt fint!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s