Semester i Australien

Jag fick en bra fråga från Freja häromdagen och jag tänkte ta upp den här ifall det är någon annan som också har undrat.

Jag började fundera på hur semester ser ut i Australien. Här i Sverige är det ju till och med lagstadgat att alla har rätt till ett visst antal veckors ledighet under juni, juli och augusti. Men hur är det i Australien – tar alla semester ungefär samtidigt, eller kan de ta när som helst under året? Jag gissar att skolterminer styr barnfamiljer till del, men jag tänker att det kanske utöver det inte är ett måste att ta sin semester under sommaren, alltså runt jul? Så nyfiken jag blev på det här nu! Jag har förstått att den industrisemester som, åtminstone förr, präglade sommarsverige, var ganska unik även i Europa. Inga andra länder stängde ner så totalt som Sverige gjorde under juni. Jag tror det luckrats upp i Sverige nu, men jag blev lite nyfiken på hur det är där hos dig…

Bra fråga Freja! Visst styrs semestrarna i viss del av skolloven, men när dessa ligger beror på vilken delstat man bor i, samt lite grand på om ens barn går i public eller private school. Här kan man läsa mer om skolterminerna i de olika delstaterna för 2013 – 2014. Många familjer planerar såklart sina semestrar kring dessa. Pappaledigt är fortfarande inte särskilt vanligt här, så många pappor får tid med barnen just på semestern.

Standardsemestern om du jobbar heltid på en fast tjänst eller heltidsvikariat är 4 veckor (20 arbetsdagar) semester per år. Standard nationellt är också 10 betalada sjukdagar per år (oftast behövs sjukintyg från läkare från och med dag 2).

Vad gäller hur folk tar sin semester så finns det egentligen ingen industrisemester och det känns som att alla gör lite olika. Vissa sparar alla 4 veckorna och tar dem i ett svep en gång per år, eftersom Australien ligger rätt långt bort från både USA och Europa, så är det många som vill ha ett par veckors ledigt för att åka så långt. Andra väljer att hålla sig i Australien och ta kortare ledigheter på ett par dagar/någon vecka åt gången. Det finns inga krav lagligt vad jag vet på att man måste/borde ta minst x antal dagar/veckor åt gången, men det finns säkert olika direktiv i olika företag kring det.

Jag tyckte dock att det var lite jobbigt att man var tvungen att “spara ihop” semesterdagar när jag först började innan jag kunde ta ledigt, eftersom just mitt företag inte är så glada i att ge ut semester “i förskott”. På sätt och vis kan man ju förstå det, då de inte vill riskera att man tar långsemester och sedan säger upp sig. Men jag antar att semesterersättningen för den semester man redan har tagit förmodligen skulle dras på sista lönen i så fall.

Så svaret är att det är väldigt olika hur folk gör med sin semester. Sedan finns det ju företag, som exemplevis dem jag jobbar för just nu, som har stängt över jul och nyår (förutom vissa specifika avdelningar som måste jobba för att serva våra tidningar och hemsidor) så att vi anställda måste vara lediga då. Ibland erbjuder de att man kan ta “leave without pay” under denna period så att man inte behöver slösa sina insparade semesterdagar, men oftast så måste vi använda våra insparade dagar.

Jag personligen tycker att 4 veckors semester per år är för lite och jag skulle gladeligen ta fler dagar ledigt utan lön eller köpa fler semesterdagar av företaget. Jag vet att vissa företag här tillåter det, men mitt nuvarande gör det inte. 4 veckor räcker inte särskilt långt alls om man vill hinna åka till Sverige och träffa familjen och vännerna plus kanske ha en riktigt slö och vilsam semester också det året. Men man kanske inte kan få allt… 🙂

Vad säger ni andra Aussie-svenskar? Hur upplever ni det där med semester i Australien? Vad tycker ni funkar bättre respektive sämre än Sverige?

2 thoughts on “Semester i Australien

  1. Jag tycker att semester är viktigt, och har förstått att man har väldigt lite i vissa länder. 4 veckor är nog relativt bra om man jämför. Men i Sverige har vi ju 5 och jag vill ändå ha mer 😉

  2. Tack för länk! Och jag njuter av att vara statligt anställd och över 40 år med hela 35 semesterdagar att ta ut varje år! Vilken lyx! Det finns även avtal med några av facken så att jag, om jag vill, kan byta bort en del av min lön för att få ytterligare semesterdagar. Nu har jag inte gjort det, vi har ett hus som kostar och behöver pengar till de resor vi gör, men när barnen flugit ut kan jag nog tänka mig att minska min månadslön mot ytterligare lediga dagar! Ledigt är bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s