Att blicka tillbaka

Jag sitter här på onsdagskvällen och filosoferar lite. Har precis lyssnat på ett helt fantastiskt coachingseminarium och temat för dagen var just att blicka tillbaka. Jag är ju som bekant rätt förtjust i metaforer, så låt oss slänga in en sådan här! 🙂

Ni vet när man är ute och vandrar eller cyklar och kommer till en lång uppförsbacke. I början känns det rätt enkelt, men när det fortsätter att slingra sig uppåt och både benen och andningen blir allt mer ansträngda så är det fruktansvärt svårt att njuta. Visst kan du fortsätta streta uppåt, för framåt kommer man ju alltid så länge man rör sig. Men varför inte stanna en stund, vända blicken ut över vyerna och inse att långt när nere ligger platsen där man en gång började. Se hur långt borta den faktiskt är, något som man inte insåg under själva uppåtstretandet, för då var man ju fullt upptagen med att kämpa vidare.

Perspektiv är så viktigt. För att se skillnaden. Tillväxten. Den mer sanna helhetsbilden. Och inte minst för att vara snälla mot oss själva. Livet är inte en konstant uppförsbacke. Det är fullt av alla möjliga saker. Och om du känner att du är mitt i just en lång, nedrig uppförsbacke så unna dig en paus. Blicka ner över din vandring och ge dig själv en stor omfamning för att du har kommit såhär långt. Det är ingen stress upp till toppen, det får ta precis den tid det tar. För om du sliter ut dig och svimmar på kuppen så blir ju hela resan rätt trist.

Ta i när det behövs. Streta på när du känner att du orkar (och har rätt stöd vid din sida). Och unna dig en paus då och då och det perspektiv som bara du kan ge dig själv. Genom att vila och våga se.

Och om du känner att just din backe inte har någon vidare utsikt än, så utmanar jag dig att verkligen känna efter. Om du är sann mot dig själv så har du säkerligen vandrat bra mycket längre än vad du själv vill erkänna. Och lärt dig en herrans massa grejer och träffat olika personer längs vägen. Vart började din vandring för 1, 5, 10, 20, 30 år sedan? Vem var du då? Och vad kan du se från din nuvarande utsikt som du inte kunde se där nere vid starten?

Att blicka tillbaka då och då handlar inte alls om att tappa sikte på målet. Snarare om att känna tacksamhet och glädje över hur långt man har kommit från startlinjen.

Ta hand om er kära läsare! Det vore jättekul att höra era tankar om just det där med att blicka tillbaka.

3 thoughts on “Att blicka tillbaka

  1. Jätteviktigt att ibland ta sig tid och fundera på hur mycket man faktiskt uppnått! Det behöver jag göra med vårt hus ibland, när det känns som om vi aldrig blir färdiga…

  2. Ibland känns det som jag inte kommit någonstans alls..det känns som jag jobbar, äter, sover och inget händer.. men så blickar jag tillbaka och då ser jag att jag har gjort en fantastiskt resa so far. Jag har uppfostrat min dotter nästan helt själv, pluggat, försörjt mig, mår bra från att ha mått riktigt dåligt med panikångest, upplevt massor av kärlek fast jag inte trodde på kärlek..osv. När jag tänker efter har jag utvecklats och upplevt en massa:) Och jag har många grejer kvar att göra och uppleva och jag undrar vad jag blickar tillbaka på om ett par år. Jag tycker det är riktigt spännande när jag tänker på livet på det viset!

    Kram Nina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s