Att göra känslor

Idag kunde jag blivit frustrerad 100 gånger om, sådvida jag nu hade valt det. Mycket omstruktureringar och bollar som kastas runt här på jobbet, och det verkar mycket oklart vem bollen borde sitta hos.

Men här vill jag understryka en otroligt viktig sak. Känslor (som exempelvis ilska, frustration, kärlek, omtanke osv) är inte något som vi bara känner, utan faktiskt något vi gör och vanligtvis också ofta förstärker.  

Exemplevis idag så kände jag hur frustrationen försökte bränna i magen när en viss sak blossade upp. Jag hade kunnat fortsätta göra och förstärka frustration hela dagen om jag hade valt det. Bli mer och mer förbannad och spendera hela lunchen klagande till vännen S över hur jobbigt det var. För när vi gör känslor så är det faktiskt lite som en brasa – för ju mer bränsle och syre du kastar på dem, ju större och starkare blir de.

Där är det otroligt viktigt att komma ihåg att precis som med allt annat här i livet så kan du välja vad du tänker göra och hur du vill förvalta din energi.

När jag märkte att jag var lockad av att göra frustration så kollade jag in med mig själv och frågade istället “Vilken känsla kan jag göra istället för att den här situationen ska bli bättre?” Och insåg instinktivt att just idag så skulle det serva mig och alla andra bättre att göra lika delar acceptans och problemlösning. Så jag tog och stoppade frustrationen direkt och började först att acceptera läget precis som det var och sedan började jag fokusera på att tänka lösningsorienterat.

Dagen är förvisso inte slut än och jag är fortfarande balanserad och glad efter helgen, men jag valde ändå vad jag skulle göra idag. Allra helst skulle jag legat på en solig strand och myst med T, men inom ramen för dagens rimliga val så gjorde jag det bästa jag kunde av arbetsdagen.

Ibland behöver man bli lite förbannad för att saker ska hända och destruktiva mönster ska ändras. Men om man alltid gör samma känsla (frustration, ilska, offerroll etc) och inte får de resultat man vill, så kanske det skulle vara mer givande att se vad för känsla man kan göra istället för att dagen ska flyta lite bättre.

Vilka känslor gör ni ofta på jobbet/hemma/allmänt i vardagen? Är det några av dem som ni skulle vilja skrota?

2 thoughts on “Att göra känslor

  1. Du vet ju hur det är på mitt jobb… Jag har försökt att inte fastna i offerrollen och frustrationen, men det är svårt när inget jag gör leder till en lösning eller förbättring. Så konsekvensen blir då att söka nytt jobb. I bland sökte jag jobb bara för att jag skulle känna att jag gjorde nått aktivt, inta bara satt och blev drabbad av katastrofen… Känns så skönt att jag äntligen fick napp på ett av de jobb jag sökte!

  2. Intressant inlägg!! Jag har aldrig tänkt på att man gör känslor. Men när du skriver om det låter det väldigt självklart och något som var ett litet irritationsmoment på morgonen kan vara ett stort på eftermiddagen!
    Tack för ännu ett inspirerande och tänkvärt inlägg!
    Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s