Körkort i Australien

Efter att ha kört på mitt svenska körkort sedan jag kom hit till Australien 2010 så tyckte jag att det var dags att skaffa ett Victorian Drivers Licence. Även om jag inte enligt lagen måste ha ett australiskt körkort ännu så tyckte jag att det var lättare att ha det som ID när de frågar efter det.

Körkorten här utfärdas i varje delstat (vilket innebär att du måste skaffa nytt om du flyttar till en annan delstat i Australien), inte nationellt vilket kan vara lite förvirrande. Men självklart får du fortfarande köra i andra delstater som turist oavsett vart i Australien ditt körtkort har blivit issued. Lite luddiga regler där kanske. 🙂

Så länge du är här i Australien med ett tillfälligt (dvs. tidsbestämt) visum så kan du fortsätta köra med ditt svenska körkort, men det är då bra att ha ett internationellt körkort/engelsk översättning tillgänglig om du skulle bli stoppad av polis. Om du sedan blir beviljad Permanent Residency eller Citizenship så har du ett par månader på dig innan du måste skaffa australiskt körkort för att lagligt få fortsätta köra bil här. Vad som gäller i Victoria för utländska körkort kan du läsa mer om på Vic Roads hemsida. Vad som gäller i övriga stater finns att läsa här.

Jag behövde som väl är inte göra något test eftersom jag har haft mitt svenska körkort ett bra tag, utan jag bokade bara en tid på Vic Roads, tog med mitt svenska körkort och alla relevanta papper, plus betalade admin avgiften. Fick sedan körkortet i posten på en vecka. Superenkelt!

20130711-120216.jpg

Här så skrivs hemadressen också ut på körkortet, därför
har jag täckt över med små gula lappar på fotot här i bloggen.

3 thoughts on “Körkort i Australien

  1. Tjena! Skaffa idag ett NSW license hos RMS Bondi. Hur enkelt som helst, tog med mig dokument som behövdes – Pass, körkort, medicare card, Bevis på min adress, ifylld ansökan och betalade för kortet. Klart!
    Har ett PR visum så behövde skaffa ett NSW license. Överraskningen var att jag inte behövde en översättning för att ansöka om ett NSW körkort.
    På RMS hemsida står där att det behövs, men när jag frågade tjejen bakom disken sa hon att ”Europa har samma standard, 4.a är datumet du fick körkortet. 4.b Utgångsdatum. 5. Körkorts nummer.” Jag blev överraskad och glad att jag inte behövde en ”translation of your driver’s license” som det står överallt!

    OBS. Om du backpackar/ej en Permanent Resident så bör du skaffa ett IKK, om polisen stoppar dig och du inte har det kan det innebära en $500 bot på plats! Polismannen kan vara snäll o låta dig kör ändå, risken finns där dock!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s