Varför sluta försöka?

Klurig rubrik idag, eller hur. 🙂 Den senaste veckan så har jag nämligen märkt att många i min omgivning (både på jobbet och i kompiskretsen) verkar överanvända ordet försöka eller try. Efter att ha konsulterat coachinglitteraturen så har jag insett att detta ord i sig har en väldigt negativ effekt på vad vi faktiskt får gjort och vilken standard vi håller oss till på livets olika områden.

För att uttrycka sig rakt på sak så är det väldigt lätt att slingra sig ur något om man använt ordet försöka i en mening. Hur trovärdigt låter meningen “Jag ska försöka träna en gång den här veckan” eller “Jag ska försöka bli klar med X innan fredag“. Jag har själv använt denna strategi ibland (särskilt vad gäller mina coaching assignments som var svåra att komma igång med), men har insett att det språk vi använder kring våra tankar har större effekt än vad vi tror.

Den där lilla kloka figuren Yoda i Star Wars filmerna hade faktiskt rätt när han myntade citatet “Try not. Do or do not. There is no try.” Förbaskat klokt egentligen.

Att försöka göra något innebär automatiskt att man rent språkligt och mindset-mässigt inte prioriterar det högst. Att försöka äta nyttigt, att försöka göra sitt bästa, försöka hinna träna, att försöka satsa på något man vill, att försöka komma på någons kalas eller att försöka springa en viss distans på en viss tid. Genom att diskret slänga in ordet försöka i dessa meningar så har vi plattat till dem helt. Ta gärna bort ordet försöka och ersätt de med vill eller ska istället. Hur mycket kraftfullare är det att säga att “jag vill äta nyttigt!” Eller “jag ska hinna träna” och “jag ska göra mitt bästa“.

Det är inte lätt att få tiden att räcka till för allt vi vill, men istället för att försöka göra en hel massa saker så kanske det är värt att fundera lite längre innan vi ger oss in på något. Och när vi väl är ombord med en viss sak, så är det bra mycket bättre att vilja göra något än att försöka göra något.

Nästa gång jag kommer på mig själv med att använda ordet försöka så ska jag tänka till en stund. Vad är det egentligen jag säger med det här? Ska jag göra X eller inte?

Om man inte kan 100% bestämma sig för att göra eller inte göra, så är det bättre att bryta ner målet i mindre delar. Exempelvis, säg inte “Jag ska försöka komma på din fest på lördag“. Var istället ärlig mot både dig själv och värden för festen och säg något i stil med “Jag har en hel massa saker att hinna tills på lördag, men är det okej om jag ringer dig på torsdag kväll och meddelar om jag kan komma?“. Då har du gjort både dig och värden en tjänst, plus att värden får en möjlighet att planera utefter den information du gett hen.

Jag ska sluta försöka och istället välja att göra de saker jag bestämmer mig för. Genom att göra så skapar vi förändring. Genom att försöka så skapar vi ursäkter. Och genom att inte göra så markerar vi tydligt vad som är viktigt för oss och vad som kan vänta till en annan gång.

Hur tänker ni kring det där med att försöka?

3 thoughts on “Varför sluta försöka?

  1. Jag älskar det Yodacitatet! De som säger “Jag ska försöka…” menar egentligen att de inte tänker göra det…

  2. Ahh – se där! En sak jag aldrig riktigt funderat över! Men det är ju rätt. För visst uppfattar jag också ordet försöka som att egentligen säga “nej”. Men. jag har många bekanta som faktiskt FÖRSÖKER göra saker – men deras sjukdomar, rörelsehinder, gör att de faktiskt inte alltid når fram. Då är försöket mera värt än målet!

    Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s