Summering av helgen

Det är lite svårt att summera en hel helg på bara några rader. För hela helgen (och många tidigare liknande kurser jag varit på) var upplagd som ett enda långt smörgåsbord med en massa viktiga, nyttiga och kluriga saker att lägga till på sin egen livstallrik. Men för er som inte var där så vill jag ändå göra ett försök och understryka att man kan göra väldigt stor skillnad i sitt liv genom att hitta kunskap och inspiration på olika ställen och sedan agera i enlighet med det man lärt sig.

Det är nog det som är allra svårast för många (inklusive en underbar dam jag pratade länge med på lunchen i lördags). Vi samlar och samlar på information för att vi ska ha det senaste, nyaste och bästa. Men vad tjänar det till om vi inte använder den? Hur hjälper det oss att höja vår livskvalité om vi vet precis vad vi borde göra, men väntar med att införa det rent praktiskt i vårt liv?

Första kvällen och hela dag två genomsyrades av just det. Att agera. Att välja ett eller ett par principer/kunskaper/områden av livet och börja just där. För mig så blev jag påmind av vikten av närvaro. Med kollegor, T, vänner och familj. Även om tiden ibland känns kort så är det bara rättvist att vara 100% närvarande i varje sammanhang man är i, oavsett hur lång eller kort tid man är där. Om vi ger 100% uppmärksamhet till chefens presentation istället för att skicka sms i smyg. Om vi är 100% närvarande den minut det tar att betala i kassan på ICA. Om vi lyssnar till 100% på den vän vi fikar med istället för att i smyg planera middagen och kvällen i bakhuvudet.

I en värld där många känner att tiden krymper är det extra viktigt att stanna upp och påminna sig själv om hur man själv skulle vilja bli bemött. Och det enklaste sättet att börja skapa förändring är att ta det första steget själv.

När man börjar skapa närvaro så kan man leva mer från hjärtat och i stunden än från huvudet och i planeringen. Missförstå mig rätt här, det finns absolut tid för planering, drömmar och visioner för framtiden. Men om man konstant gör det så missar man rätt mycket. Därför så försöker jag att ha en liten planeringsstund varje dag, hålla koll på min kalender, och då finns det helt plötsligt mer tid än jag först trodde att vara mer närvarande.

Helgen blev dock en påminnelse att jag måste jobba mer på detta, speciellt tillsammans med T. Det är så lätt att komma hem efter en lång dag med jobb och plugg och bara vilja sitta på soffan och titta på TV. Men jag vet att 5-10 minuters total närvaro innan eller efter TV-stunden ger vårt förhållande så mycket mer.  Så det ska jag jobba på att ge till oss.

Sedan lärde vi ju oss en herrans massa mer saker under helgen, men det får jag återkomma till en annan gång, annars blir det här inlägget alldeles för långt. 🙂

4 thoughts on “Summering av helgen

  1. Så är det verkligen! Att veta en massa och inte använda sig av det gör ju inte ngn skillnad och det är verkligen viktigt att vara närvarande och inte alltid lätt speciellt, som du skriver, när man är trött och bara vill ta det lugnt. Intressant inlägg! Kram!

  2. Visst är det så, att lära sig teoretiskt utan att använda praktiskt är nästan som att inte lärt sig nåt alls… Det är något jag oxå kan ta med mig och börja använda mig av!

  3. *ler* Mmmm, att bli påmind om det man redan vet. Eller att höra någon annans ord för det man själv tycker. Jätteviktigt. Och. Mycket viktigt att vara HÄR. Och nu! Något jag kämpar med varje dag. För mina pojkars skull. Och något jag måste vara bra på. Då jag bara hör på ett öra är det otroligt viktigt att jag är uppmärksam på det som sägs för annars missar jag det. Bra träning!

    Klokt inlägg Emmy! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s