Att tänka om

Idag så firade jag fredagen med en härlig lunch i solen med en klok coachingvän. Efter vårt samtal om allt från coaching och relationer till livet i stort så insåg jag. Hur långt jag har kommit i mitt arbete med tankar, fokus och energi. Det här är inget inlägg för att skryta, eller för att vara sådär outhärdligt klämkäck. Det här är enbart ett inlägg för att illustrera att man alltid är vad man tänker.

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag har haft det riktigt tufft på jobbet i perioder under den tid jag bott här i Australien. Speciellt med vissa ansvariga på min arbetsplats. Utav respekt för alla inblandade så handlar det här inlägget inte alls om dem. Utan om mig.

Under en lång tid så kände jag mig bitter på vart jag hamnat jobbmässigt. Ledsen för att jag kände att jag inte kontrollerade vart jag var på väg. Kände lite som att jag blivit puttad ut förarsätet och blivit nersparkad på den leriga grusvägen. Såg min karriärsbil susa iväg i full fart utan mig ombord. Jag satt fast i en negativ cirkel inom det som vi inom coaching kallar orsak och verkan (cause and effect). Jag blev ofta väldigt påverkad av saker som hände mig, och styrde sällan min egen reaktion på det som hände. Surade och snyftade en hel del för att det kändes så orättvist.

Tills jag insåg (mycket tack vare coachingen) att vi alltid har ett val. Vi kan välja att reagera som vi vill på det som händer. Det gäller bara att lära sig att hitta vilka reaktioner som faktiskt hjälper oss att växa och vända något till vår fördel.

Att bli förbannad och ledsen kan vara en stor hjälp så länge det sporrar handling och förändring. Men om det alltid får samma resultat (i mitt fall under ett par månader så innebar det konstant klagan och snyftande till familj och vänner om att det var så illa, men ingen direkt förändring i varken mitt tankesätt eller min approach). Förstår inte riktigt hur mina nära och kära stod ut med mitt gnäll, för det tog en himla tid innan jag faktiskt gjorde något åt det.

Jag är fortfarande kvar på samma jobb. Och det hade gärna fått vara mer utmanande än vad det är. Men jag ser helt annorlunda på det nuförtiden. När jag blir irriterad eller ledsen på någon/något så frågar jag alltid mig själv “Hur viktigt är det här på en skala från 1-10?” eller “Hur mycket av min energi är det lämpligt/relevant att jag lägger på det här?

Jag blir såklart fortfarande frustrerad, arg, förbannad och ledsen ibland. Men inte alls lika ofta. Och jag lär mig något av det varje gång, istället för att fastna i samma spår som jag ofta gjorde innan. Jag ser syftet till varför det är som det är just nu (delvis på grund av mitt visum).

Livet är en lång bana av lärdomar, och det är nog bara att acceptera att vi aldrig blir riktigt fullärda. Och himla skönt är väl det!

Så nästa gång du följer en viss reaktion på gammal vana, testa att utmana dig själv och fråga dig själv “Är det här verkligen det bästa sättet för mig att svara på det som hänt?”. En flexibel inställning till livet och olika situationer gör att vi kan testa många olika sätt som respons på en och samma situation. Och ibland få resultat som vi annars aldrig hade fått möjlighet att utforska.

2 thoughts on “Att tänka om

  1. Mycket klokt tänkt och skrivet och inte alls outhärdligt på något sätt.. Precis där har jag också hamnat. Och det är faktiskt väldigt befriande. Just det här att se att man faktiskt har egna val. Även om det är i det minsta lilla.

    Många kramar och ta hand om dig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s