Ringarna på vattnet

Jag ville egentligen skriva ett längre inlägg till er igår med lite coachingtankar, men jag var lite för trött för att kunna tänka klart.

Så jag återkommer nu med nya krafter och funderingar som växte till sig under gårdagens löprunda med vännen L. Hon och jag har rätt busy scheman, så vi har hittat ett sätt att mötas i löpningen. Vi springer fredag morgon i ur och skur och pladdrar på hela timmen vi är ute och springer. Skönt att umgås och träna samtidigt!

Jag insåg dock när vi pratade igenom en grej hur tydligt det blir att när man börjar jobba sig igenom ett problem i livet så ger det faktiskt ringar på vattnet och oväntade lösningar på andra problem i ens liv. Låt oss titta på en träningsmetafor för att illustrera ett exempel.

Låt oss säga att Lisa bestämmer sig för att springa tjejmilen. Hon har läst en bok om löpning och utmaningar och har gett sig tusan på att det går. Hon har aldrig sprungit längre än någon kilometer tidigare, men hon vill sätta sig en utmaning. Hon har frustrationer på flera områden i sitt liv just nu (speciellt på jobbet som hon avskyr) och hon är redo för en utmaning som hon själv har kontroll över. Visa för sig själv och andra att hon kan också. Kanske skulle hon också vilja bli lite mer vältränad och tappa ett par kilon.

Lisa börjar så smått med ett träningsschema hon fått rekommenderat från en vän. Hon börjar i sin egen takt med kortare distanser och gör sina rundor enligt schemat. Även om det är lite tungt ibland. Schemat säger att hon ska springa på morgonen, men Lisa springer hellre på kvällarna, så hon flyttar om i schemat så att det ska passa henne.

Och så kommer dagen när hon ska springa tjejmilen. Sista långa rundan hon sprang var på 9 km. Hon vet att hon kan lägga till en kilometer till, för hon var inte helt slut den gången. Hon har firat sina bedrifter längs träningsschemats gång. Speciellt när hon kom över sina egna delmål på 5 km och 8km. Hon är redo, nervös och förväntansfull.

Startskottet går och hon springer. För sig själv, sina mål och sin vilja att visa andra att hon kan. Tjejen som är känd för att aldrig komma i mål med någonting kan minsann visst slutföra en utmaning. En mil senare så går hon i mål. Hon sprang inte snabbt. Men hon kämpade, tänkte positivt och fullföljde målet hon satt för sig själv. Hon skapade en tydlig referenspunkt för framgång (reference piont of success). Och hon är nu hungrigare än någonsin för att hitta en ny utmaning, så fort hon firat klart att hon just gått i mål med det första stora målet i sitt liv!

Historier som denna är vanligare än man tror. Oavsett om de handlar om löpning, plugg, ny hobby eller personlig utveckling. Allt stammar från förmågan att agera och börja någonstans. Att se att man verkligen kan. Att känna ända in i själen att man kan och att man kan fortsätta.

Ofta när vi har en lista framför oss med saker som måste göras/förbättras så är det lätt att vi börjar nagga i kanterna med de minsta sakerna för att kunna pricka av så mycket som möjligt och så snabbt som möjligt. Men ibland är det faktiskt bäst att ta itu med den största och viktigaste saken först, för den kommer också att ge störst skillnad. För om man biter tag i sin största utmaning så tenderar den att få ringar på vattnet. Man får referensexempel på vad som funkar på ett område i livet och vad som kanske går att återanvända.

I exemplet med Lisa så skulle jag inte bli förvånad om hon mår mycket bättre av löpningen i sig. Blir piggare, känner sig friskare och sover bättre. Hon har även matat tanken positivt med att följa ett schema som gradvis ger henne resultat. Inga snabba genvägar, utan en gradvis uppbyggnad och stretch av det hon tidigare kunde göra.

Om hon vill så kan hon välja att föra över sina framgångar i löpningen till jobbet hon inte gillar. Finns det något systematiskt hon kan ändra i sin approach till jobbet och förändra små saker varje dag för att få ett bättre resultat? Är vetskapen att gradvis lära sig mer och orken att fortsätta något hon kan välja att använda i sin approach till att söka nytt jobb? Absolut!

Ringar på vattnet är också något, vare sig vi märker det eller inte, som påverkar dem omkring oss. Vänner, familj, kollegor och ibland främlingar. En person som “walk their talk” är alltid en inspiration för någon. Inte minst för sig själv.

Så om du har en utmaning i ditt liv som känns rätt omöjlig, våga bita tag i den och gör ditt allra bästa så ska du se att sakta men säkert så tar du dig framåt. Precis som i Lisas exempel så kanske loppet inte går särskilt fort. Men i mål kommer man alltid. Om man bara vill tillräckligt mycket. Och litar på sin egen förmåga att fortsätta, söka stöd om det behövs och inte minst backa sig själv i alla lägen.

6 thoughts on “Ringarna på vattnet

  1. Så härligt det måste kännas för henne när hon fixade det hon bestämt sig för! Kanske som för mig som numera kan träna spinning som var ett av mina mål med träningen efter alla rygg och höftproblem jag har haft..förvisso har jag lite ont i ryggen nu men oftast fixar jag den träning jag bestämt mig för och det känns underbart!
    Tack för kommentar på Instagram! Det var en riktigt rolig dag om coachande förhållningssätt och entreprenörskap. Det är en början på nåt nytt i mitt jobb som jag är så glad för! Ska snart blogga om det:)

    Stor kram och du ska veta att du inspirerar mig mycket!

  2. *ler* Härligt att läsa – för det är ju precis så det är! Oavsett vilken ände av livet man börjar med. För det gör något med den egna självbilden.

    Hoppas du har en bra helg! Kramar

  3. Tack för era fina kommentarer! 🙂 Och visst gör det något med självbilden när man inser att man klarat en stor grej. Då är man ju redan uppvärmd att fortsätta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s