Mindset och tankens kraft

Det har varit en rätt bra vecka. Jag börjar inse hur stark man kan vara om man bara vill. Jag menar inte att man måste vara stark precis hela tiden, för det orkar man ju inte alltid. Men att bli starkare och bygga rätt mentala muskler är rätt viktigt om man vill ta sig framåt här i livet.

I mina tidigare inlägg kring coaching så har vi utforskat fokus, SMARTa mål, att ta det första steget och tankar kring vår comfort zone.

Det sägs ibland att “du är vad du äter”. Även om jag håller med om det, så skulle jag också vilja tillägga något som är lika viktigt att komma ihåg – Du är vad du tänker”.

I mitt tidigare inlägg om orsak och verkan så funderade jag lite grand kring det där med tankar och hur man väljer att se på saker. Om man på vissa plan är en känslomässig livspassagerare som väntar på att andra ska agera chaufför och skjutsa oss åt ett visst håll och sedan tacksamt leva med konsekvenserna av detta. Om man är chef över sig själv och kör sin egen bil, även om man då och då hamnar på omvägar. Eller om man byter säte lite då och då för att man inte orkar köra hela tiden.

Många upplever att känslor är något som bara händer. Som landar, slår till oss, uppfyller oss och ibland utmanar oss. Det stämmer inte helt. Likt en LP- eller CD-skivas alla spår så har vi under många år programmerat hur vi ska tänka och reagera kring olika saker och personer. Programmerat in liknande reaktioner för liknande situationer. Vissa personer behöver knappt öppna munnen för att vi ska bli arga eller ledsna. Andra kan få oss att skratta bara genom sin uppenbarelse. För att vi en gång bestämt eller lärt oss att den reaktionen i den situationen är lämpligast.

Det kan vara lite svårt i början att erkänna för sig själv att man tenderar att göra vissa beteenden utav gammal vana, men när man väl inser det så kan man börja mixtra med spåren på skivan. Man kan nämligen välja precis vilka tankar som får bo i ens huvud. Även om det kräver lite medvetenhet och arbete.

Lek med tanken att någon du har svårt att umgås med kommer in i rummet och börjar prata i samma ton som de brukar. Du känner hur känslorna och tankarna genast mobiliserar sig att tycka illa om hela situationen och söka efter de dumheter som kan tänkas komma härnäst. Du har säkerligen gjort det många gånger innan, så det kommer kännas naturligt att följa den instinkten. Men är den givande för dig att fokusera på? Vill du att den här personen ska bo hyresfritt i dina tankar, eller vill du fundera på andra saker istället?

Ett tips för att bryta en tanke som är negativ/ilsken/jobbig/störig/självdestruktiv är att göra den komisk. Tänk på exakt samma sak, fast gör situationen eller personen till en tecknad figur. Låtsas att situationen händer i slow motion eller super fast forward. Låtsas att personen har Kalle Anka röst eller kanske djup basröst. Lägg sedan på någon bisarr musik där i tanken, kanske en cirkustrudelutt eller varför inte en opera. Skoja till hela scenariot och jag lovar att du börjar repa den där gamla tankeskivan ganska ordentligt. Nästa gång du ser personen så kanske det kan hända att du istället har ett leende på läpparna.

Lika viktigt som det är att bryta tankar som inte servar oss, är det att kunna självkorrigera snabbt när vi är ute på hal is. Om jag exempelvis är ute och springer min löprunda och stirrar ner i marken och mest tänker på hur dålig och tjock jag är, så kommer det att bli onödigt tungt (eller kanske till och med helt omöjligt) att springa färdigt min runda. Men vad händer om jag märker att tvivlet kommer krypande och jag istället väljer att fokusera om på helt andra tankar? Visualiserar hur jag springer i mål en stund senare. Jublar, hurrar och gör high five i tanken för att jag är så duktig som kommit såhär långt. Om jag väljer att fokusera på hur skönt det ska bli med ett varmt bad efter att träningen är slut, istället för att tänka på att det är jobbigt just nu. Kommer man på sig själv med en negativ tanke så kan man i den stunden alltid välja om man vill fortsätta vara negativ, eller att helt vända om och fokusera på något positivare.

Tankens kraft är oändligt, och om man är beredd att jobba lite för sig själv, så kan man ändra gamla djup rotade vanor till något som får oss att må mycket bättre. Men precis som allt annat så gäller det att dels vara medveten om de mönster man tenderar att följa, och dels att aktivt jobba för att ändra det man inte är så nöjd med. Ingenting förändras förrän man börjar göra annorlunda. Häftigt, enkelt och ändå så svårt.

20130405-165627.jpg

Kloka ord från en av mina inspirationsböcker.

8 thoughts on “Mindset och tankens kraft

 1. Hahaha, jag ska göra min kollega med härskarteknikerna till en seriefigur i mitt huvud, det kommer att bli galet kul! Jag har redan börjat se det komiska i hans sätt att behandla alla som mindre vetande, nu kommer det att bli dagens höjdpunkt!

  När jag var ung hade jag kompisar som alltid föll för killar som inte var bra för dem. Det tog slut, de led och så återhämtade de sig och sen föll de för nästa skitstövel. Jag förstod aldrig det där. Jag föll för skitstövlar jag med, men jag gjorde inte om mina misstag, jag tror stenhårt på att man kan programmera sin hjärna att se varningssignalerna och stoppa förälskelsen innan den biter sig fast!

 2. *ler* Och återigen får jag böja mig för en mycket klok medbloggerska: Freja! Jag håller nämligen med henne – och dig Emmy. För visst är det så. Att man de flesta gångerna KAN omprogramera sig själv. Även om det tar tid. Och är jobbigt. Men. Det går. Jag jobbar stenhårt på det. Och lika viktigt är det att acceptera ibland att det helt enkelt inte går – just nu, eller aldrig – och släppa det. Inte låta det stjäla energi från en..

  Hoppas nästa vecka blir bra! Kramar

 3. Freja: Kanon, ser fram emot att höra hur det går för dig!Det är riktigt effektivt, har själv använt den metoden med en knepig kollega.
  Ergo: Visst är det så, tanken kraft är så himla mäktig. Man måste jobba för att bygga rätt muskler, för att i sin tur bygga livslång förändring. 🙂 Heja!

 4. Riktigt bra inlägg. Gillar skarpt ”rätt mentala muskler” och ”Du är vad du tänker”

  Jag gör exakt samma sak när jag är ute och springer. Så fort jag börjar tänka på hur jobbigt det ska bli att färdigställa hela varvet så ger jag mig en smäll på käften, sätter på Eye Of The Tiger och fokuserar på hur skönt det ska bli att ta en varm dusch när jag är klar!

  Jag ska börja läsa den här bloggen mer, den är riktigt bra!

  Tack!

  Hampus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s