Visum till Australien

För den som avser att jobba eller plugga i Australien så är det där med visum ofta en ganska klurig historia att få grepp om. Speciellt om man hamnat i en situation där man kanske till och med hamnat lite mitt emellan två visum. Därför är det rätt viktigt att veta vart man ska leta för att få svar på sina frågor. Här nedan har jag listat mina bästa tips för vart denna information finns (vad gäller Australien) och hur man får bäst svar på sina frågor om man kör fast.

 1. Börja med att kika in på min sida för grundläggande tips om hur man kan tänka kring ett par olika saker innan man bestämmer exakt vad man avser göra under sin tid i Australien (jobba, resa, plugga).
 2. Sedan är det bra att kika in på Australian Immigration’s oficiella hemsida för att få grepp om vilka olika visum det finns och vad som bäst passar din vistelse. Det är inte en komplicerad hemsida, men om du kör fast så använd sökrutan uppe i högra hörnet.
 3. Har du ytterligare frågor så kika in på denna utmärkta immigrationsrådgivarblogg för Australien. Innan du slänger ut din fråga i kommentarsfältet så sök först i sökrutan uppe till höger om tigidare inlägg. Denna blogg är en ordentlig databas med info, så många inlägg har redan skrivits i nästan alla aktuella ämnen. Läs också igenom existerande kommentarer på relevanta inlägg om din fråga redan har blivit besvarad.
 4. Googla runt på olika resebloggar i Australien och se vad de har skrivit om sin resa och olika visum. Exempelvis min bloggvän Anders. Men respektera också att för vissa så är visum en privat fråga som inte luftas alltför mycket i bloggen. Alla bloggare väljer själva hur mycket information och detaljer de vill dela med sig av.
 5. Var inte lat och bara släng ut din fråga i forum, på facebook eller i bloggkommentarer, utan kolla först på de länkar du sökt fram/hittat och använd sökfunktioner för att se om det redan finns info om det du frågar om.
 6. Kom ihåg att nästan alla resebloggare (och även immigrationsbloggen ovan) skriver helt gratis om dessa saker för att hjälpa folk i rätt riktning, inte för att hålla folk i handen längs hela deras resa/visumprocess. Om man vill få hjälp så är det jätteviktigt att inte bli girig och kräva personlig hjälp hela vägen med mängder av frågor, utan hålla sin fråga/kommunikation kort och koncis och visa på att man redan har gjort research kring alternativen man står inför. Om man inte vill/orkar göra researchen själv så gör man sig själv (och andra) en stor tjänst genom att kontakta en betald service/immigration lawyer med en gång om man hellre vill ha någon som gör hela jobbet åt en.
 7. Det finns ett härligt nätverk av bloggar världen över som hjälper och stöttar många som står inför ett nytt utlandsäventyr. Det bästa sättet att se till att detta stöd fortsätter att finnas (och växa) är att utnyttja detta stöd och den utlandsglädje som finns där genom att dra sitt eget strå till stacken. Visst är frågor alltid välkomna om man verkligen har kört fast, men om man är redo för sitt nästa äventyr så får man också vara beredd på det jobb det innebär att få allt klart innan man packar väskan.

Om du behöver lite hjälp på vägen så kan du läsa mer här på svenska om visum till Australien.

Det är underbart att resa och att uppleva, men ibland så stöter man på oväntade problem längs vägen. Information innan man åker är bästa sättet att förebygga obehagliga överraskningar. Sedan så hjälper det också att vara flexibel och positiv om man snubblar lite längs vägen. 🙂

4 thoughts on “Visum till Australien

 1. Hej! Tack för en superbra blogg! Jag läser den ofta. Du inspirerar verkligen :).

  En fråga – Jag har bott i Melbourne i lite över 7 månader nu, med min australienska pojkvän som jag träffade när jag reste runt i Asien. Jag har ett wh-visa och har nu insett att jag måste snabba på med att skaffa mig ett andra år. Det är tydligen jättesvårt att få farmjobb just nu och jag kämpar som få för att försöka hitta något, men det går väldigt trögt. Skulle du kunna rekommendera någonstans? Eller någon bra hemsida eller approach för att hitta ett farmjobb?

  Tack på förhand!

 2. Hej igen *ler* Du skriver verkligen superbra och jag har rekommenderat din blogg till massor med människor. En sak som jag ofta gör när jag skall utomlands är att jag läser svenska UD:s hemsida. Där kan man få en bra början till hjälp och olika ambassadnummer med mera..

  Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s