Vikten av fokus

Den här veckan har gått i ett med både jobb/plugg och roligheter. Jag tänkte dock att det kunde vara givande för både er och mig att fortsätta fundera kring olika ämnen som kommit upp i mitt coachingplugg.

Temat denna veckan är fokus. Det är nämligen så att What you focus on is what you get, to the exclusion of everything else. Dvs att det du fokuserar på är det du också kommer att få, allt annat exkluderat. Skrämmande? Intressant? Eller både och?

Har du någonsin känt att vissa saker helt plötsligt syns och hörs överallt? Exempelvis om du är/vill bli gravid så ser du helt plötsligt gravida magar och barnvagnar överallt. Att många som du träffar pratar om barn och sina erfarenheter. Eller om du vill ut och resa så ser du affischer/artiklar/reklamfilmer överallt omkring dig. Detta är inte för att det helt plötsligt finns fler reseannonser eller gravida magar/barnvagnar. Utanför att du fokuserar på en viss sak och väljer att filtrera in information kring just detta. Det kanske inte låter så konstigt, men tänk också på att du i och med detta filtrerar bort en massa andra saker, just för att ditt fokus ligger där det ligger.

Är man medveten om detta så är det såklart inget problem i sig att vara väldigt fokuserad på en specifik sak under en viss tid. Då kan man uppnå väldigt mycket, vilket såklart är positivt så länge det är något man verkligen vill. Men är man inte helt medveten om vad som händer så är det lätt att man också bortser från viktigt information eller möjligheter som ligger utanför ens specifika fokus.

Jag tänkte ge er en liten metafor för att visa detta lite tydligare.
Låtsas att du står framför en stor nedsläckt lagerlokal. I din hand har du en ficklampa och du går in i lokalen och låter ficklampans ljuskägla falla till vänster. I spotlighten ser du en stor hög skrot och skräp. Kanske luktar den till och med lite illa och dina tankar fokuserar omedelbart på hur lortigt och äckligt det är i lokalen. Men så byter du fokus och lyser ficklampan mot höger istället. Helt oväntat så finns här en ren och fräsch myshörna med kuddar, sittpuffar, tidningar, ritblock, färger och böcker. En riktig idyll av kreativitet och inbjuder dina tankar till att sitta ner och växa sig större. Helt plötsligt så kommer strömmen tillbaka och hela lokalen badar i ljus från stora taklampan. Du blir helt chockad hur mycket saker det finns där inne. Skrot och skräp. Glädje och inspiration. Ordning och reda. Ljus och mörkt. Och allt fanns där inne precis hela tiden, men det var inte förrän taklampan och medveten slog på helt och hållet som du kunde se allt som fanns där. Innan dess så såg du bara de få saker som låg i ficklampans fokus.

Lagerlokalen i exemplet ovan kan likställas med våra inre resurser, tankar och minnen. Det finns hela tiden hos oss (medvetet eller undermedvetet), men det är upp till oss att välja vilken del av lokalen vi vill fokusera på.

Om någon exempelvis säger att ”Jag kan inte göra X, det kommer aldrig att gå” så är jag personligen helt övertygad att om de hade rotat runt i sitt lager en stund så hade de kunnat hitta minst en gång/ett exempel när de gjort X (eller något väldigt likt X) och klarat av det. Men om man väljer att fokusera på misslyckande så är det också med största sannolikhet just exakt det man kommer att få.

Just därför så bör målsättningar och tankar alltid fokuseras på det man vill ha, inte det man vill bort ifrån. Om man går omkring och tänker ”Jag vill inte vara överviktig” så fokuserar man konstant på det man inte vill, nämligen att vara överviktig. Att istället tänka ”Jag vill gå ner i vikt och väga xx kilo innan året är slut” fokuserar på det man vill och ännu tydligare på det specifika mål man vill uppnå. Hjärnan kan nämligen inte processa ”inte”-tankar. Den behöver tydliga instruktioner för vad den ska fokusera på.

För att knyta an till förra veckans inlägg om orsak och verkan, så är det också viktigt att ibland försöka ta ett steg tillbaka och se vad det är man gör mot sig själv genom att fokusera på vissa saker. Hjälper det eller stjälper det?

Om din omgivning känns som att den trycker ner dig och du är i en situation där du konstant påverkas av vad andra gör du så har du ändå alltid möjligheten att välja att omprogrammera ditt fokus. Om du exempelvis har ett jobb som du inte trivs på eller en besvärlig släkting/vän – vilka tankar programmerar du dig själv med genom hur du fokuserar? Fokuserar du på problemet så kommer du att få mer av problemet/mer bevis för att det är ett problem. Fokuserar du på hur mycket vännen tjatar eller hur tråkigt ditt jobb är så kommer du garanterat att få mer av just exakt det som driver dig till vansinne.

Men om du väljer att fokusera på det som är bra i jobbet eller relationen med vännen/släktingen så kan du se balansen i vad det ger dig i slutänden. Försök att se hela lagerlokalen av saker och känslor kring jobbet/relationen och utvärdera med så mycket information du bara kan hitta. Känns det i slutänden ändå fel för dig så kan du såklart välja att i det läget fokusera på att ta dig därifrån genom att söka nytt jobb eller avsluta/minimera relationen som inte funkar.

Fokus är allt, både på gott och ont. Men hur coolt är det inte att man genom sitt fokus, och den större medvetenheten kring vad det innebär, kan ge sig själv de allra bästa möjligheterna för att leva och må så bra man bara kan.

Jag har under de senaste månaderna helt vänt mitt fokus vad gäller jobb och professionell utveckling. Istället för att fokusera på det som (fortfarande) är mindre bra, så väljer jag att filtera in så många nya möjligheter som möjligt för att lära mig mer och växa.

Fokus finns alltid där i bakgrunden (vare sig du tror det eller inte) och du kan själv välja att vända just din ficklampa åt precis vilket håll du vill! Vart tänker du börja?

4 thoughts on “Vikten av fokus

  1. Jag jobbade mycket med det här när jag var controller. Att få chefer att förstå att när de formulerade mål bestämde de oxå vad medarbetarna skulle fokusera på. Om du då väljer mål av fel anledning, som att de är lätta att mäta och att följa upp, då kommer de även att styra medarbetarna dit, och det kanske inte är där deras fokus borde vara… Och personligen har jag ju gjort lite samma beslut som dig, jag försöker ta vara det som ger mig personligen något tillbaka på jobbet och försöker blunda för allt det andra. Jag har gjort det jag kan, nu får jag lov att tänka på mig själv istället!

  2. *ler* Intressant läsning! Och visst är det så! Det är därför det går att välja bort att vara offer. Det är därför det går att klara av saker och ting. Och också att låta bli att se saker och ting…

    Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s