Träning och att må bra

Varning för hurtbulle-inlägg!

Igår var jag på årets första bootcamp session, och vår tränare var snäll och körde ett lite lättare pass med oss för att vänja musklerna vid hårt jobb igen. Man märkte direkt hur kroppen har tappat styrka och fitness över jullovet. Konstigt att det kan gå så fort, men kroppen är ju faktiskt en slags maskin som kräver konstant underhåll och smörjning. Helst med bra mat och träning.

För mig så har träningen blivit ett så naturligt inslag i vardagen de senaste åren att jag knappt reflekterar över den längre. Enda skillnaden är att jag försöker variera vilken typ av träning jag gör då och då. Just därför är bootcamp väldigt bra för mig. Även om alla pass handlar om styrka och kondition, så har jag hittills (på två månader) inte varit på två pass som sett likadana ut. Vilket visar hur mycket variation det finns så länge ens tränare gör sitt jobb och planerar med kundens bästa resultat och rätt variation i åtanke.

Extra bonus är att mitt bootcamp har tekniska löpträningspass, yoga och boxning också, vilket är alldeles utmärkta komplement till min vanliga löpning. Därför har jag gett mig själv som present för 2013 att signa upp för ett års träning med dem. Att investera i sitt eget välmående är nog bland det bästa i presentväg man kan ge sig själv.

För att hjälpa kroppen att hålla sig frisk så länge som möjligt så är det därför viktigt att man hittar ett sätt att introducera träning/motion som en naturlig del i sin vardag. Det behöver inte alls ta mycket tid eller innebära att man går till gym/organiserad träning av något slag. Promenader, löprundor, cykling och styrketräning hemma framför TV’n går precis lika bra.

För det är nämligen så att det är lika lätt/svårt att vänja kroppen vid både bra och sämre beteenden. Jag jobbar hellre med att kroppen ska längta efter lagom träning än att konstant ge in för cravings efter godis, överdosering av kaffe, onyttig mat eller slappande i soffan (vilket jag gjorde för ett par år sedan). Även om man såklart måste vara balanserad i sin syn på träningen. Den får aldrig ta över mitt liv helt utan ska bara vara ett komplement till livet. En hälsosam krydda över allt det andra. Och ibland behöver man ju parkera sig i soffan med en stadig godispåse, och det är absolut inget fel med det, så länge det inte händer varje kväll.

Jag läste någonstans att hälsa och träning är det allra vanligaste nyårslöftet folk avlägger. Om du är en av alla dem som lovat det i år och kanske behöver lite hjälp med att kicka igång din träning så finns det utmärkta tips för motivationen här.

Tänk vilken underbar och långsiktig investering det är i en själv, och tänk hur många andra områden i livet det påverkar också. Mer energi för familj och vänner (kanske till och med träna tillsammans). Bättre självkänsla och mer realistisk kroppsbild. Styrkan och glädjen i att sätta mål och följa dem. Och som bonus ett längre liv och en gladare kropp.

Jag ska se till att ta hand om min kropp och själ lite extra i år, hoppas ni hänger med och gör detsamma!

3 thoughts on “Träning och att må bra

  1. Vi kom igång ordentligt med träningen i höstas. Nu har vi haft en paus under Malaysia-resan, men igår var vi tillbaka på gymmet igen. Känns jättebra! Däremot sjukt trångt på passet… alla nyårslöftes-människor är där just nu. Men gissar att de droppar av snart…

  2. jag tycker det var bra det där du skrev om att träning ska vara ett naturlig inslag i vardagen, så har jag gjort, jag gör i princip precis likadant varje dag 🙂
    kramar

  3. Bra inlägg.
    Låter som en fantastisk bra present till dig själv. Jag unnar mig ett PT pass per vecka och varierar sedan träningen med olika typer av pass resten av veckan. Känns lite dyrt men så mår man ju så himla bra av det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s