Tänkvärt

Det har pratats mycket därhemma om SVT’s nya dokumentär om Olof Palme. Som utlandssvensk så missar man ju ofta såna saker på TV, men som väl är så kan man ibland se program via nätet.

Jag har just sett klart den tredje delen och måste säga att jag blev fruktansvärt berörd. Oavsett vart man står politiskt så är det en fantastisk och bitvis fruktanvärd historia om en människa som kämpade hårt för sin övertygelse. Jag var ju själv bara 4 år när han blev skjuten, så för mig var det här också en viktig historisk skildring om hur Sverige såg ut innan jag föddes. Om du missade dokumentären så kan du se alla tre delarna här, och programmen ligger uppe i några veckor till.

Det är så lätt att glömma vart vi kommer ifrån, oavsett om vi bor utomlands eller i Sverige. Att bli alldeles för besatta av nuet. Men vår historia är vi faktiskt på sätt och vis skyldiga att vara medvetna om och minnas. Hur ska vi annars kunna lära oss av historien att inte göra samma misstag igen?

One thought on “Tänkvärt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s