Invandrare och utvandrare

På tal om att inte veta om man ska skratta eller gråta. Det här är ju ingen direkt politisk blogg (trots att jag har en magisterexamen i statsvetenskap), men jag är glad att det äntligen har läckt ut faktiska bevis på SD’s tydligt rasistiska åsikter. Att det slutar hymlas om att de faktiskt i grunden är ett främlingsfientligt parti. Det är vår demokratiska rätt som medborgare att få rösta för precis vad vi vill utan att behöva rättfärdiga det för någon. Men som röstande medborgare så ska man också kunna skriva under på de grundläggande värden som partiet man röstar på också står för.

Detta leder mig in på lärdomar jag fått genom åren från intressanta diskussioner som jag haft med folk under mina år utomlands kring begreppet invandrare. Både i USA, England och här i Australien så möter man ibland folk som gärna kastar skit på invandrare. Som tycker att ”folk kommer hit och tar våra jobb”, ”lever på systemet” och vill ”sno åt sig så mycket bidrag som möjligt”. Ofta görs detta mitt framför näsan på mig, varpå jag oftast säger högt och tydligt att ”Jag är också invandrare!”. Jag är inte född i Australien, har inget pass eller medborgarskap här och har kommit hit och ”snott ett jobb” som kanske en Aussie hellre skulle velat ha. Men så får man ju också komma ihåg följande:

 • Jag betalar skatt här.
 • Jag fick mitt nuvarande jobb på grund av mina kunskaper och min erfarenhet, inte på grund av min nationalitet.
 • Jag har inte rätt till samma bidrag och förmåner som en Aussie har på grund av mitt visum. Jag betalar med andra ord skatt för att Australiensiska medborgare ska få förmåner som jag som invandrare inte har. Men det är helt ok, för jag vet att som invandrare så måste jag förlika mig med att systemet i landet jag valt att flytta till främst är upplagt för att serva sina egna medborgare.
 • Ofta så kommer en Aussie få ett jobb före mig på grund av olika anledningar såsom visum, språk, utbildning och yrkserfarenhet i Australien. Det har jag fått acceptera. Även om det gör ont bli avvisad på grund av sådana saker, när jag vet att jag har rätt grundkunskaper för att göra jobbet. Enda skillanden är att jag inte fått de kunskaperna genom ett jobb/en utbildning just här i Australien.

När jag påtalar för vissa människor (som gärna klagar vitt och brett över invandrare hit och invandrare dit) att jag faktiskt också är invandrare här, så skrattar de ofta lite konstlat och säger att ”Men du är ju ingen sån invandrare. Din engelska är ju så bra och du passar ju in…”. Suck! Jag är medveten om att begreppet invandrare är värdeladdat för många, men begreppet invandring eller immigration betyder varaktig inflyttning från ett land till ett annat. Inget annat. De negativa attributen som vissa ord får genom åren får de bara genom det positiva eller negativa värde vi ger dem.

Sen kan det ju vara värt att komma ihåg att just i Australien (och USA också för den delen) så är ju en stor majoritet av befolkningen byggd på just invandring över de senare 200 åren från bland annat England, Irland, Grekland (Melbourne är faktiskt den tredje största grekiskt befolkade staden i världen!), Italien, Nya Zeeland osv. Det har berikat detta vackra land på många sätt, men också tyvärr haft många negativa effekter för Australiens urbefolkning aboriginerna.

En del människor sitter gärna på sina höga hästar och spottar skit på folk som kommer och ”utnyttjar deras land”. Ända tills den dag då de själva vill/tvingas göra samma sak och förväntar sig ett mottagande med röda mattan och hela blåsorkestern. Eller kanske vill skicka sina barn att studera utomlands och inte kan förstå varför det ska vara så svårt.

Att invandra till ett nytt land är alltid svårt. Det innebär utmaningar som man aldrig hade kunnat vänta sig. Men man gör det ändå för att det är det bästa alternativet just då. För att man känner att man måste eller vill det tillräckligt mycket för att kunna överkomma de hinder och alla de möjligheter som det innebär att flytta.

Jag minns så väl hur jag var ute och gick med min svenska kompis L i England en gång för några år sedan. Vi gick och pratade svenska i godan ro när en kvinna fick totalknäpp och började vråla “Go back to where you came from, we don’t want you here!”. Jag blev helt paff. Kunde inte alls förstå hur någon kunde vräka ur sig det utan att ens känna mig. Visste inte hur jag skulle bemöta det. Så vi gick bara tyst vidare.

Karma har en tendens att hitta rätt så småningom. Det man sprider omkring sig kommer en gång tillbaka. Och bli då inte förvånad över resultaten. Vi har själva varit med och skapat dem.

Värt att tänka på… Bild från http://weheartit.com/entry/35987879/

PS. Jag vet att det finns mängder av sidor av denna diskussion och mitt enda syfte med denna text är att belysa ett perspektiv som många tenderar att glömma bort i diskussionen kring invandrare.

4 thoughts on “Invandrare och utvandrare

 1. Bra skrivet! Jag upplever tyvarr manga australier som valdigt rasistiska gentemot aboriginer. Jag har inte fatt manga rasistiska kommentarer sjalv, men daremot gliringar om att det ar `orattvist’ att jag har fatt jobb som journalist nar just media har en san tuff arbetsmarknad.

 2. Ett väldigt klok och nyanserat inlägg i debatten. Jag har liknande erfarenheter: att folk säger “men du är ju inte en SÅN” när jag påpekar att mina föräldrar är ungrare.. Och mina invandrade släktingar i Australien är otroligt rasistiska! Öhhhhhh…. liksom.. Suck..

  Hoppas du får en finfin fredag!

  Kram

 3. Vilken bra och välskriven text, många poänger som är värda att fundera över.
  När det kommer till SD så kan man inte bli annat än upprörd över att sådana människor faktiskt har en plats i vår regering, men också över det faktum att det finns så pass många människor som röstar på dem och sympatiserar med dem. Förhoppningsvis så kanske en del av dessa tar sitt förnuft till fånga efter den här skandalen. Man kan ju alltid vara naiv och hoppas på det i alla fall!

  Jag tror i ärlighetens namn inte att jag hade snöat in mig på baseboll heller om det inte vore för att det idag styr mitt liv 🙂 Jaså vad roligt, var bodde du i USA?

 4. Mycket bra inlägg! Även Sverige har i omgångar varit beroende av invandringen för sin utveckling, till exempel vallonerna som kom med hantverkskunskap, eller de som kom på 60- och 70-talet för att jobba i industrin, men det glöms gärna bort. Dessutom mår jag lite dåligt av att Jimmie Åkesson kan låta så resonabel och polerad och säga att vi visst ska hjälpa flyktingar, men vi ska hjälpa dem på plats. Många tycker att det låter bra, varför ska de behöva fly till oss för att få hjälp, det borde ju vara mycket bättre för dem att stanna och få hjälp där de redan bor… Men det finns ju en anledning till att de flyr. Där de är kan vara en krigsplats, eller så är de förföljda för det de är, det de tror eller något annat. Det enda sättet att hjälpa dem på är just att låta dem komma någon annan stans, där de kan få känna sig trygga. I media i dag har Jimmie uttalat sig, att de får ett otroligt stöd från sina medlemmar över hur de hanterat den här situationen. Klart de får, de flesta av deras medlemmar tycker ju att det är just med järnrör deras politik ska bedrivas, oavsett hur Jimmie försöker linda in det i fina ord…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s