Livets alla mål

Det är svårt ibland att hitta balansen mellan att sätta upp tydliga framtidsmål men samtidigt att kunna leva i nuet. För om man bara planerar framåt så är det lätt att stressa upp sig alldeles i onödan. Men om man bara lever i nuet så kommer man ju heller aldrig att få något annorlunda från precis det man har just nu.

Seminariet jag var på förra helgen lyckades dock sätta fingret på mycket av mina tankar kring värdet av att sätta upp mål och sedan orka följa dem även när det ibland kan kännas tungt. Här kommer några av tipsen, kanske något som kan vara till hjälp?

 1. Model excellence – dvs. fokusera inte energi på att göra som du alltid gjort eller följa i negativa tankemönster bara för att du är van vid det. Hitta istället ett par olika inspiratörer som både genomfört det du vill göra, men som också gjort det med ett lyckat resultat. Om du vill skriva en bok så prata med vänner/kollegor/avlägset bekanta som gjort det och fått sin bok utgiven. Eller hitta inspiratörer på nätet som är författare.

  Följ deras tips och råd
  , för att även om vi alla är unika, så har de ju uppenbarligen hittat ett sätt att lyckas nå sitt (och ditt) mål. Om du drömt hela livet om att flytta utomlands så sök efter personer som gjort det och be dem om råd. Ända sedan barnsben så lär vi oss att kopiera andras beteende (både medvetet och omedvetet), och eftersom det är en väldigt naturlig mänsklig instinkt så är det ju bra mycket bättre att kopiera ett positivt beteende/tillvägagångssätt än ett negativt. Och det finns ju ingen mening med att återuppfinna hjulet bara för sakens (eller envishetens) skull. Har någon hittat en bra metod och vill dela med sig så är det ju bara att tacka och ta emot!
 2. Ha olika inspiratonskällor för dina olika mål – det är rätt osannolikt att hitta en och samma förebild som har precis allt det du söker. Jag har olika inspirationskällor för skrivande, träning, resor, relationer och företagande. Se också till att skala bort dina negativa influenser som inte stöttar din förändring/dina mål. Även om vissa människor finns i vår omgivning så är det upp till oss själva om vi låter deras negativa tankar påverka oss och våra egna mål. Känner man att en relation tar mycket mer energi än den ger så kanske det är läge att ta paus en stund så att man kan fokusera på positiv förändring istället för att konstant behöva rättfärdiga sina egna drömmar för andra.
 3. Dröm stort och gör ett detaljerat årsmål – inkludera både mål som är lätta och lite svårare att uppnå. Bryt sedan ner det i mer hanterbara kvartalsmål och sätt en påminnelse till dig själv i kalendern så att du inte halkar efter för mycket med dina planer. Varje kvartal bör ha en fin belöning som en stor klapp på axeln till dig själv för att du klarar ditt delmål. Alltför ofta så rusar vi på utan att hinna glädjas av hur långt vi faktiskt har kommit. Istället så stirrar vi oss blinda på allt som finns kvar att göra. Ta en liten paus och var stolt över allt du faktiskt har uppnått.
 4. Gör en vacker och inspirerande mindmap– det är den (förutom dina kvartalsbelöningar) som kommer att hjälpa dig med inspiration och fokus de gånger det känns jättetungt. Förändring är underbart när man känner att det ger resultat. Men många gånger så är det tungt att driva förändring. Så när du kör fast och känner att du inte orkar mer – ta fram din mindmap, visualisera hur du passerar mållinjen och fortsätt kämpa vidare. Hade drömmar och mål trillat i famnen på oss så hade de inte känts hälften så bra som när man jobbat hårt och hittat sin egen väg framåt.
 5. Dela livets lärdomar – Livet borde inte vara en hemlig operation där man smyger bakom ryggen på andra för att hinna fram först. Har man varit med om något jobbigt och hittat en lösning som funkade för dig så går det alldeles utmärkt att dela med sig. Inte som en villkorslös och konstant informationsbank. Men om någon frågar med genuint intresse hur man lyckades, så förlorar man ingenting på att dela med sig. Life is all about karma. Om folk sedan vill lyssna och ta till sig ens tips är dock helt deras eget ansvar och inget man någonsin kan tvinga någon till.

Hur brukar ni göra för att komma framåt när ni kört fast? Och tänk tillbaka på året som gått – hur många mål har ni lyckats ro iland/är på god väg med?

6 thoughts on “Livets alla mål

 1. Är det något jag behövde så var det att läsa det där.
  Jag har vansinnigt svårt att inte göra saker som jag brukar och avskyr förändringar.
  Jag är alltid den som muttrar högst om det är någonting som skall förnyas eller förbättras.
  Och så får jag ångra mig efferåt när allt typ blev mycket bättre pgr av förändringen. Haha
  Kramar i massor och tack finaste Emmy. / Jane

 2. jadu, jag håller ju på och läser finska på universitetet i Umeå, det är på distans, det är ju ett stort mål för mig 🙂 och jag har lovat mig själv med att fortsätta förkovra mig efter att kursen är slut
  kramar

 3. Jag sätter upp olika mål men har delmål på vägen. Så att man lever i nuet för det kan lätt bli att man bara går o väntar på ngt hela livet, sorgligt.
  ha de Fia

 4. Jag är, som sagt, dålig på att sätta mål. Jag gillar hellre att ta de chanser som dyker upp på vägen och vandra lite planlöst åt det håll som känns kul just nu. När det gäller våra resor med barnen hade vi dock en fem-stegs plan som utmynnade i vår tågluff i Storbritannien, så det var ett mål vi nådde!

 5. Inspirerande. Kanske vi är på lite olika ställen i livet – med barn så gäller andra typer av mål och andra typer av drömmar. Men. En dag blir barnen helt självständiga. Och den dagen måste man veta hur man sätter upp egna välbefinnande mål.

  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s