Känslomässig packning och checklista

Igår skrev jag ett långt inlägg om packning och reseförberedelser. Men någonstans där när packningen i stort är avklarad så brukar man plötsligt slås av tanken att man kanske inte är så känslomässigt förberedd som man kanske trott. Man fokuserar mer energi på praktiska saker i den tidiga fasen av en resa, och väldigt naturligt är väl det. Men glöm inte bort några grundläggande grejer för att packa lite för själen också:

 1. Planera det praktiska så gott du kan så du slipper stressa över det.
 2. Planera in tid med de du absolut vill hinna umgås med innan du åker. Även om att det känns som att hela livet cirkulerar kring din resa, så är det ju bara fallet i ditt liv, inte i alla andras. Var ute i hyfsat god tid med inbjudan till kompismiddag/familjedag/utflykter etc.
 3. Gör en enkel kommunikationskedja för när du är borta och något kanske händer. Bestäm att om det är något så messar du dina föräldrar/syster/vän och de mailar/kontaktar sedan en större grupp och meddelar att du är ok eller vad som har hänt. Fler tips finns i mitt tidigare inlägg om resesäkerhet.
 4. Om du vill ge någon slags avskedspresent/för tidig juklapp eller föddeledagspresent till folk därhemma, så gör det enkelt för dig själv. Du har tillräckligt mycket att fixa med för att knyta knut på dig själv av att pyssla och ge en massa saker till andra. Men om du har ett par stycken personer som du kommer att sakna extra mycket så fixa en liten hejdå-present som binder er samman även om ni är långt ifrån varandra. Kanske en nyckelring med ett fint foto på er tillsammans. Eller en fin liten krukväxt som farmor kan ha i köksfönstret och sända en tanke till dig varje gång hon ser den. Tänk personligt, okomplicerat och inte alltför dyrt. För visst vill du hellre lägga pengarna på din resa och upplevelse än på en massa prylar till andra!
 5. Acceptera att resande innebär många faktorer som är helt utanför din påverkan. Flyg kan bli sena eller ställas in, väskor kan komma bort, vänskap och kärlek kan förändras. Förbered dig själv på detta och ha förtroende i att du löser dessa ev problem om och när de dyker upp. Det är ingen idé alls att oroa sig för saker som inte hunnit hända.
 6. När magen kittlar och du slås av en oro om du har gjort rätt val, så gå tillbaka till den där första drömmen/tanken du hade på den resa du nu står inför. Tänk på alla steg du tog för att komma fram till avresan, och nu sitter du här med väskorna packade och redo för livets nästa äventyr. Klappa dig på axeln och gläds med din egen målmedvetenhet. Att stå inför en resa är egentligen precis samma sak som att ha pluggat stenhårt för ett prov och nu stå utanför tentasalen redo att skriva så fingrarna glöder.
 7. Tro på dig själv och din magkänsla.Du vet bäst vart ditt nästa steg ska gå. Våga tro på det!

4 thoughts on “Känslomässig packning och checklista

 1. jag stannar nog helst hemma jag 🙂 till och med endagsutflykter blir så att jag egentligen längtar hem innan jag ens har åkt iväg
  kramar

 2. *ler* Jag håller helt och fullt med Freja – tänk om du hade kunnat ha ett eget rese-och event företag!!! WOW!!!
  Vackert skrivet!

  Kramar

 3. Åh, tack för 6:an!! Ska nog köpa bil idag och har fetångest. Bara för att det är på väg att bli på riktigt. Men jag vet hur gärna jag vill egentligen, och hur härligt och rätt det var när jag kom på “jag vill ha bil!” Brum brum! Kram vännen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s