Packningslista och incheckningsnoja – hur mycket väger mitt liv?

Det verkar vara en hel del läsare här i bloggen som planerar långresor till Australien inom den närmaste tiden och jag har fått en del frågor om hur jag ser på det där med packning. Och så är det ju oavsett hur man reser att blir packning en stor fråga. Det är också väldigt personligt med vad man vill ha med sig och hur mycket man kan köpa längs vägen.

Första långresan är alltid en lärdom. Hur tung den där ryggsäcken/rullväskan var att släpa på. Hur mycket man aldrig använde. Hur man fick skicka hem stora paket för att man shoppade längs vägen. Det finns mängder av packningslistor på internet, men här kommer min egen lista med en första idé som fungerar på så gott som alla långresor:

 • Underkläder som räcker ungefär en vecka
 • Ungefär hälften så mycket strumpor som underkläder (gärna ett par extra varma raggsockor/skidstrumpor eller liknande för kalla långflygningar eller camping)
 • Ca 5 t-shirts/linnen
 • 1-2 bikini/baddräkt/badshorts (i kris går dessa även att använda som underkläder!)
 • 2 par shorts/kjol
 • Keps/solhatt (döljer en otvättad kalufs och skyddar mot solen!)
 • 1-2 par långbyxor
 • En varm långarmad tröja/kofta
 • En lång sjal/sarong (funkar dessutom både som halsduk och täcke på tåg/buss/flyg)
 • Ett par bekväma gympaskor
 • Ett par sandaler/flip flops
 • Toalettartiklar (köp småförpackningar i den mån det går eller dela med din resekompis. Om ni reser två stycken så försök sprida vikten emellan er. Glöm inte myggmedel, torrschampo och solkräm!)
 • Resehandduk i mikrofiber (torkar mycket fortare än en vanlig, kostar inte många kronor i resebutik och är väl värt pengarna)
 • Reselakan/resesovsäck (beroende på hur du ska resa, om du ska campa och hur varmt det kommer att vara)
 • Anticeptisk handgel och litet första hjälpen kit (liten ask med plåster, värktabletter, enkelt förband, liten sax, våtservetter. Kombinera gärna med basic sykit och säkerhetsnålar)
 • Regn- och vindtät jacka
 • Nackkudde, öronproppar och ögonmask att ha på flyg/tåg/buss/stökigt vandrarhem (värt pengarna att skaffa en kudde av vettig kvalité inte går sönder direkt)
 • Tunn magväska/påse där du kan förvara pass och visakort nära kroppen (fäst gärna på insidan av kläderna med en extra säkerhetsnål så ingen kan slita den av dig)
 • Litet hänglås (många vandrarhem har skåp där man kan låsa in sina saker. Om det inte finns någonstans att låsa in grejerna så kan man ju i alla fall försöka låsa sin väska och göra det lite svårare för tjuven)
 • Mobil (gärna en gammal sak som det inte gör något om du tappar bort) plus laddare
 • Kamera (gärna en gammal sak som det inte gör något om du tappar bort) plus laddare
 • Dator/iPad om du vill det. Kom ihåg att det inte är ovanligt att datorer blir stulna, så förbered dig på att bära den med dig nästan hela tiden om du är rädd om den. Finns det någon annan lösning? Har du en telefon som du kan surfa och snacka skype med? Lämna isåfall datorn hemma och ta istället med en liten extern hårddisk dit du kan kopiera foton längs resans gång. Det är också en bra träning att klara sig utan internet hela tiden. Kan vara nyttigt som detox från facebook! Det finns dessutom bibliotek/internetcafeér i många större städer där du kan använda dator gratis/för en billig slant.
 • Multiadapter som passar i eluttagen dit du ska resa
 • Kortlek (funkar utmärkt som sysselsättning i hela världen)
 • Liten anteckningsbok/resedagbok där du kan skriva om upplevelser, kostnader och tips du får längs vägen.

Gammal bild på mig och min ryggsäck, någonstans i Asien i januari 2010. Jag reste runt Asien och Australien med en ryggsäck på 65 liter och det räckte gott och väl.

Detta är en väldigt allmän lista och kan såklart varieras i all oändlighet. Men det visar också hur lite man faktiskt måste ha med sig. Att ett liv kan komprimeras ganska mycket. Det är inget fel på att packa så mycket man vill. Men kom ihåg följande: 

 1. Man kan tvätta nästan överallt. I värsta fall kan man tvätta underkläder med schampo i ett tvättställ om det krisar. Packa inte för mycket kläder!
 2. Väg din väska innan du åker så du vet innan du kommer till flygplatsen hur mycket du startar med. Väg också enskilda saker, som till exempel skorna eller liknande så du har något att jämföra med när du packar nästa gång eller köper tunga souvenirer längs vägen. Om skorna väger ett halvkilo så ger det dig en ram för att avväga ungefär vad en annan sak/souvenir väger när du ska packa nästa gång och inte har tillgång till våg. Det är lätta att skratta bort, men övervikt kostar ganska mycket och innebär en hel del stress på flygplatsen. Onödig stress om du frågar mig!
 3. Elektroniska saker och sladdar väger mer än man tror. Försök starta med bara det nödvändigaste. Skippa plattången och hårtorken. Du kommer ganska snart att inse att få resenärer stylar och piffar till sig. Om du vill ha med dig något, kanske du kan köpa en mindre resestorlek och/eller dela med en resekompis?
 4. Försök se din resa som livet i sin enkelhet och en fin möjlighet till en nystart. Och du kanske inte måste ha med en stor nalle som minne hemifrån. En nyckelring med bild på familjen/vännerna kanske går lika bra?
 5. Lägg pengar på en vettig väska/ryggsäck. Om du ska resa ett tag så är det en bra investering och det finns inget värre än en ryggsäck vars dragkedja helt plötsligt brister på tågstationen och regnar smutsiga underkläder längs hela perrongen…. Se också till att ryggsäcken (om du väljer det istället för resväska) går att öppna på minst två olika ställen så du kommer åt saker längs vägen. Se också till att ryggsäcken har regnskydd (eller köp till det separat), det skyddar både mot regn och smuts när du hivar väskan i lortiga bagageutrymmen.
 6. Om du shoppar en del längs vägen så är det oftast billigare att skicka ett paket hem med posten än att betala övervikt på flyget (att skicka post via båt tar ett par veckor/månader, men är oftast mindre än halva priset jämfört med flygpost).
 7. Även om din väska inte har så många fack så kan du göra egna genom att packa i förslutningsbara påsar. Dela upp underkläder, strumpor, skor mm så det blir lätt att hitta saker snabbt. Egen påse/avdelning till smutstvätten är att rekommendera!

Här skulle man kunna önska att det såldes sådana där magiska väskor som finns i Harry Potter’s värld, men så flexibel är ju tyvärr inte verkligheten. 🙂 Om ni läsare har fler bra packningstips så är ni såklart mycket välkomna att kommentera och dela med er!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s