Helgat varde mitt godis

Det är inte ofta som jag gnabbas med T. Men den finns en sak som han inte riktigt förstår, nämligen min kärlek till svenskt godis. När folk hemifrån kommer på besök och tar med sig svenskt lösgodis så är jag i himlen. Jag tar hand om den där påsen som den vore min bebis och ser fram emot varje gång jag kommer hem från jobbet och kan mumsa på en liten dos av svensk kärlek. Låter kanske rätt galet och alldeles för euforiskt för att bara gälla godis, men har man inte varit utlandssvensk med väldigt bristfällig tillgång på svenskt lösgodis så kan man omöjligt förstå. När älskade T då tar ett par grabbnävar och fullkomligt mosar i sig mina helgade sötsaker så blir jag tokig. Han får hjärtans gärna smaka lite grand om han vill, men att mosa i sig knappt utan att tugga är som att pissa på kyrktrappen. I alla fall i mitt hus!

Förutom vänner och familj, så är det inte mycket jag saknar från Sverige. Ibland kan jag längta efter gott och riktigt mörkt bröd, men jag lyckas baka hyfsade alternativ själv då och då när andan faller på. Men svensk lösgodis och svenska chips är i en helt annan liga jämfört med vad man kan få tag i här borta. Jag äter inte godis särskilt ofta, men när jag väl gör det så måste det vara riktigt gott. Lillebror hade ju med sig en liten beställning med godis och dillchips när han var här, och jag lyckades (trots T’s ”hjälp”) att få det att räcka till igår. Men nu är det slut på härligheten fram tills jag förhoppningsvis kan åka hem till Sverige på semester till jul.

Men när jag var på Swea-träffen hos Svenska Kyrkan i Melbourne i onsdags så passade jag på att köpa lite svenska godsaker i deras lilla butik. Vilken absolut räcker ett tag. Men inget toppar den där känlsan när man kan sticka ner näsan i en gigantpåse med en hel symfoni av sött, surt och salt från Karamellkungen.

Vad säger ni andra utlandssvenskar? Vad saknar ni mest i matväg hemifrån? Och för er som bor i Sverige – vilket är ert favoritgodis?

20120831-105054.jpg

8 thoughts on “Helgat varde mitt godis

 1. Jag saknar mat mer an godis. Sa darav fylls en utav vaskorna i Sverige alltid med saker sasom: falu ragrut, kaviar, bearnaisesas, tacokrydda, risgrynsgrot, sirap, vaniljsas,tagilatelle och kattmat (well den ats inte av mig, men uppskattas enormt i hushallet!). Saker som man kan kopa i massa andra lander, men inte har 🙂

 2. Mjölk och smör som smakar som de ska! Jag älskar mejeriprodukter, men i Melbourne kan jag inte ens äta mjölk med flingor.
  Och saltlakrits.

 3. Hahaha, jag känner igen det där från när vi bodde i Spanien i några år. Godis (salt, surt och GOD choklad!) och chips var det jag saknade mest men även, som du säger, mörkt bröd! Även goda yogurtar och filmjölk saknade jag.

 4. Jag kan skicka lite godis till dig om du känner att du behöver lite innan jul 🙂
  kramar Malin

 5. 🙂 Herman Lindquist saknar, jag kommer inte ihåg vilken speciell godis det var, men det saknar han där han bor i Frankrike, så han gör ungefär som du gör med svenskt godis 🙂 jag har läst det i en av hans skrivna böcker alltså
  eftersom jag är diabetiker så köper jag sockerfritt godis och min favorit är nog Vicks halstabletter 🙂 de finns ju i olika smaker
  kramar

 6. Jag saknade Dumle, saltlakrits, bilar, svensk chips, kaffet och brödet. Och gud nåde den som nallade på det jag fick skickat till mig!!! Skulle inte sett med blida ögon ens på den vackraste av vackra! *ler*

  Kram och hoppas du får en finfin helg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s