Jobb i Australien

Vilka bra och varierade frågor ni hade!

Vi börjar med Ida som undrar: Har du några bra tips på hur man ska gå till väga med jobb o hemsidor osv? Vart o inom vilket område är det lättast att få jobb? Jag har rest en massa sedan jag tog studenten för tre år sedan så har ingen universitetsutbildning än men har massa jobb och livserfarenhet.

Jag har sammanfattat mycket ”bra-att veta” saker vad gäller både jobb, skatt och allt möjligt annat här i Australien här, men jag tänkte att med backpackersäsongen på ingång, så skadar det ju inte att djupdyka mer i just jobbfrågorna. Om du inte har permanent residency i Australien så kommer du oundvikligen att uppleva en hel del jobbrestriktioner. Detta kan kännas orättvist, men då får man ju också komma ihåg att om en Australiensare hade kommit till Sverige på ett tillfälligt visum så hade nog situationen varit precis densamma. Jobbsökande är ju såklart helt beroende på vilken typ av jobb man är ute efter. Här finns lite tips på hur man skriver CV och personligt brev (cover letter).

  1. Om man vill jobba i bar/café/restaurang/butik så är det bäst att att hålla utkik på Gumtree under ”jobs” eller efter jobbannonser i skyltfönstren i stadskärnan/restaurangområdena (i Melbourne så är det mycket restauranger och barer i hela stadskärnan samt runt Chapel Street, Brunswick Street och Lygon Street) . Skriv ut ett par kopior av ditt basic CV på engelska (som såklart måste visa på någon slags erfarenhet av den typ av jobb du avser söka) och gå runt till olika ställen och presentera dig och din erfarenhet, lämna in ditt CV och följ sedan upp med ett återbesök eller telefonsamtal. Var lite vaksam på att i café och restaurangbranchen är det  många arbetsgivare som försöker betala dig svart. Lönen (vitt som svart) kan variera mellan allt ifrån $12-$20/per timme. Om du jobbar svart eller vitt och om dricks ingår/delas lika är såklart väldigt olika från ställe till ställe. Jag har aldrig jobbat svart här i Australien och skulle inte vilja göra det heller.

    Det är inte ovanligt att du ombeds provjobba en dag/kväll på café, bar eller restaurang innan de ger dig jobbet, och det är inte alltid du får betalt för provjobbardagen. Var på din vakt och om du blir anställd så se till att få tydligt besked om vilken timlön som gäller när du tar jobbet.

  2. Om du vill jobba på kontor eller likande så är det smidigast att signa upp med en employment agency (exempelvis Hays, Randstad, Julia Ross m.fl.). De två största jobbsökarsidorna i Australien är Seek och Careerone. Här kan du söka jobb i specifika brancher, men det kan vara svårt att få svar från många arbetsgivare när de ser att du inte är från Australien och därmed har ett begränsat arbetsvisum. Om du går via en employment agency så får du oftast jobb snabbare, och timlönen för kontorsjobb ligger på mellan $22-$30, lönen varierar lite beroende på företag och din erfarenhet (jag har för mig att skatten på inkomst ligger på ungefär 20%).

    Innan du går in på agencyn så ring upp/maila in ditt CV. Be om att möte med en av deras handläggare. Oftast kommer de inte att gå med på att ha möte med dig innan de har sett ditt CV. En del agencies vill också att du gör ett par grundläggande prov i Microsoft excel, powerpoint, word och ibland även ett test på hur fort du skriver (words per minute). Detta är standard på många ställen, och även om det är tråkigt och stressigt att göra testen, så är det något de behöver för att kunna placera ut dig på ett jobb.

  3. Om du ska plugga och vill jobba vid sidan om så testa punkt 1, men håll utkik efter ”job boards” på universitetet och be om tips från andra studenter. Jag har själv inte pluggat här, men jag vet att många studenter jobbar extra på bar/restaurang eller på någon av de stora matkedjorna (Coles, Woolworths och Safeway).
  4. Au pair jobb finns det nästan alltid att tillgå, men det är inte ett jobb som passar alla. Lönen här är inte särskilt hög, men å andra sidan så får du oftast gratis mat, boende och ibland till och med en av familjens bilar att låna. Au pair-familj kan du hitta bland annat via Au Pair World och Au Pair Australia.
  5. Det är många backpackers som väljer att jobba på farm, men det är ett slitigt och sällan ett välbetalt jobb. I vissa fall kan du förlänga ditt work and holiday visum med ytterligare ett år om du jobbar på farm i minst 3 månader, läs mer här. Farmjobb finns bland annat att söka via denna hemsidan.
  6. Ha tålamod! Ibland är det lite svårt att få jobb i ett nytt land. Du har valt att åka iväg och hamna i ett helt nytt sammanhang, och du kan inte vänta dig att det ska vara som det är hemma. Det är såklart lite lättare att få jobb i en större stad, för att det finns många fler jobb i omlopp. Försök också att utnyttja alla kontakter du har. Har du/din familj vänner eller släkt här borta som kan hjälpa till att leta jobb/vara referens? Om du bor på vandrarhem i början så prata med andra backpackers. Eftersom backpackers ofta rör på sig så kan det hända att någon precis är på väg att lämna sitt jobb och att du kan hoppa in och ta över.

Lycka till med jobbsökandet nu! Om det är några resenärer/Aussiesvenskar som vill dela med er av era erfarenheter så kommentera gärna!

Det här blev ett långt svar, så resten av frågesvaren kommer imorgon! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s