Boktips för dig som ska till Australien

När man bor utomlands så är det alltid trevligt att ha kontakt med andra svenskar och utbyta erfarenheter. Det är till stor del därför det är så många utlandssvenskar som bloggar och delar med sig av både sina bra och dåliga erfarenheter. Härom veckan blev jag kontaktad av Aussie-svensken Anders Liljeqvist. Han har bott här i Australien i många år och har nu sammanfattat mycket av sina erfarenheter och tips i boken Stora Australienmanualen. Jag blev erbjuden ett recensionsexemplar av hans e-bok, vilket jag såklart tackade ja till.

Efter att ha plöjt de nästan 200 sidorna så kan jag konstatera att Anders har satt ihop en väldigt omfattande och hjälpsam sammanfattning av allt man kan tänkas behöva veta för en resa eller flytt till Australien.

Boken går grundligt igenom allt från att boka resa, vilka visum som finns och vad de innebär till hur sjukvården fungerar i Australien, hur du hittar boende, hur du gör för att söka till universitet och vad som skiljer olika utbildningar åt. Den har också ett par kapitel om vilka rättigheter du har som svensk i Australien samt en hel del bra tips vad gäller att flytta tillbaka till Sverige igen efter att ha bott i Australien. Tipsen varvas med egna bilder från olika ställen i Australien tillsammans med en del egenupplevda erfarenheter som rör just det aktuella kapitlet. Detta ger en personlig touch för att krydda alla fakta.

Jag tyckte boken gav väldigt bra inblick i ett par saker som jag själv inte visste innan, trots att jag har bott utomlands ett tag. Speciellt vad gäller rättigheter och skyldigheter när man en dag flyttar tillbaka till Sverige. Som en van resenär så kan man hoppa över en del av kapitlen i början vad gäller hur man bokar resa och hur man bäst packar, men för en förstagångsresenär så kan detta nog vara till stor hjälp.

Stora Australienmanualen är ingen reseskildring utan snarare en maffig informationsbank. Därför kan den med fördel användas lite som ett uppslagsverk för just de saker du undrar över i en specifik fas av din resa/vistelse i Australien. I början så kanske det är viktigast att hitta jobb och boende, och då fokusera på de kapitlen i boken. Längs resans gång kanske du börjar fundera mer kring andra alternativ för visum/studier för att kunna stanna längre. Då är det bra att kunna gå tillbaka och lusläsa de specifika kapitlen som går igenom det.

Om jag hade haft en sådan här manual till hands när jag kom till Australien så hade många saker blivit så mycket lättare. Därför kan jag absolut rekommendera den som läsning till dig som är på väg till/redan bor i Australien. För även om du varit här ett tag så ger den bra tips att tänka på för fortsatt vistelse, visum och eventuell återflytt till Sverige.

Självklart så vill jag att du som läsare ska få möjlighet att få lite goda råd på vägen, och jag har fått ett exemplar av boken att lotta ut till en av er läsare. För att vinna ett ex av Stora Australienmanualen (e-bok i PDF format, värde 249 kr) så behöver du bara svara på följande fråga:

Det mycket kända Operahuset i Sydney är konstruerat av en dansk arkitekt och tog många år att bygga. Men vilket år öppnades Operahuset officiellt (av självaste drottning Elizabeth)?

  1. 1973
  2. 1976
  3. 1979

Maila ditt svar till bortabrabloggen@hotmail.se senast söndag den 24 juni. Om jag får in flera korrekta svar så drar jag slumpvis en vinnare bland dessa.

Om du inte skulle vara den lyckliga vinnaren så kan du köpa ditt eget ex av e-boken här. Den finns också i en mer sammanfattad backpackervariant – Working Holiday i Australien.

Kunskap är som bekant makt kära resevänner. Och den här boken ger mycket hjälp på vägen.

4 thoughts on “Boktips för dig som ska till Australien

  1. Vi kommer gärna tillbaka men hittade en underbar guide så vet inte om vi behöver boken.
    Gamla Bettan och M

  2. Tänk om du frågat var keramikplattorna till operahuset kommit från, har för mig att de är svenska, kanske tom småländska…

  3. Pingback: Resa, jobba & visum i Australien: Kort film om Stora Australienmanualen | SwedesInAustralia.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s