Det gör ont…

Hur minns man smärta? Flyr den ifrån oss lika snabbt som en doft? Håller den sig borta ända tills vi möter samma typ av smärta igen? Så att den känns igen, som en gammal envis bekant. Får oss att härda ut. En liten stund i taget. Tills den försvinner igen.

Efter att ha legat golvad i snart en vecka så har jag funnit att smärtan i halsen efter att ha opererat bort halsmandlarna påminner slående mycket om smärtan när man har en lång envis halsfluss. Att sova halvsittande och räkna ner minuterna tills man får ta nästa värktablett. Hur smärtan av att äta gör att man tappar vikt ganska snabbt. Man sover mest hela tiden. Bara för att orka sig igenom eländet.

Att leva ett förhållande smärtfritt liv är något vi ofta tar för givet. När smärtan väl slår till, själslig som kroppslig, så handlar det helt plötsligt bara om att överleva. Man komprimerar den man är och vad man orkar för att kunna härda ut. Våga tro på att det blir bättre. Att vetenskapen hunnit så långt idag att nästan allt kan lappas ihop.

När smärtan sedan väl är borta så jublar vi. Är tacksamma och lyckliga för att vi klarade oss ur den ännu en gång. Vi väntar inte ens på ett kvitto. Vi bara rusar iväg, så långt bort vi kan komma. Vi klarade oss!

Och någonstans där i glädjedansen så glömmer vi bort. Hur ont det gjorde. Alla tårar som fälldes. Alla sömnlösa nätter när man inte kände igen sig själv. När den allra innerst kärnan skakades om. Och slog oss riktigt hårt rakt i ansiktet.

Smärta är inget att hålla fast vid. Men den är något att minnas. Och något att vara innerligt tacksam när man inte behöver utstå den. Men genom att minnas den så klär vi av den. Ger den ett rättmätigt värde.

Jag sänder en tanke till dem som har ont mest hela tiden. Styrka i hopp om att ni kommer att ta er igenom ert lidande. Så snart det bara går. Att smärtans vidriga klor släpper taget så att ni kan andas igen.

Först när man stirrar smärtans fula grin i ansiktet så kan man verkligen förstå hur det känns.

Det här inlägget postades i Tankar och känslor. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Det gör ont…

 1. vuxenmamman skriver:

  Usch…..jag har också tagit bort mina mandlar. Det gör så fruktansvärt ont…..Men jag har i princip aldrig varit krasslig i halsen efter den operationen.

  Du blir snart helt bra.

  KRAM

 2. Maria skriver:

  Usch, vännen…lider med dig. 😦 Däremot älskade jag texten, får jag låna den rakt av utav dig som ett gäst inlägg? För den skildrade precis som jag känner just nu med mitt tarmelände. Har lika ont och när man inte varit där så vet man inte. Man gör verkligen inte det. Tycker du fångade det så himla bra, det som inte går att säga med ord. Många kramar och krya nu på dig vännen!

 3. Jane skriver:

  Jag har oxå tagit bort mina mandlar.
  Det tog ett bra tag innan värken gick över. Men jag har aldrig haft ont i halsen sedan dess.
  Hoppas att du får en smärtfri vardag snart min vän.
  Styrkekramar i massor / Jane

 4. Freja skriver:

  Fyyyy, jag har konkav smärttröskel, så jag behöver bara bli medveten om att det snart gör ont för att jag ska känna smärtan… Hoppas din smärta snart ger med sig och att du kan känna dig frisk och stark igen!

 5. ergo sum skriver:

  Hej Emmy! En väldigt välskriven text om smärta.. Och det gör mig faktiskt ont att det fortfarande gör dig såpass ont på dig… Jag glömmer aldrig en smärta – men jag har en förbjudet hög smärttröskel, jag tål otroligt mycket. Men andras smärta kan bli jobbig – för DEN kan jag känna…

  Gillade dina svar på frågorna. *ler* Tack för svaret på min fråga. Och jag kan inte annat än att hålla med dig: tänk att få prata med fruarna till alla politiska dignitärer. Höra allt om deras andra sidor.

  Hoppas du snart blir bra! Kramar

 6. christinaskriver skriver:

  Stor kram! Det är värt att tänka på, vi tar vår hälsa för givet många gånger.

 7. Fina Frun skriver:

  Åh din stackare! Jag har hört att det ska göra hemskt ont med operationen du gnomgått. En vän till mig gjorde det förra året och hon sa att det var det värsta hon har gjort!
  Jag hoppas verkligen att det läker snabbt.

  Kram/Fina Frun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s