Sista frågesvaren

Här kommer sista omgången svar på frågorna från frågestunden, och det var riktigt klurigt måste jag säga!

Vilken historisk person beundrar du mest och varför?

Bra fråga! Det finns många historiska personer jag gärna skulle velat träffa och snacka en stund med. Tänk att få sitta och prata med ett gäng världspolitiker. Eller att få ha varit en fluga på väggen när de försökte avstyra Cuba-krisen. Har tänkt många gånger att jag skulle velat vara på en stor internationell politisk middag på mitten av 1900-talet och bara pratat med fruarna istället för med alla gubbarna, för att få en bild av den sidan av politiken. Hade det lite i åtanke innan jag valde att skriva min magisteruppsats kring EU’s utrikes- och säkerhetspolitik.

Men om jag måste välja bara en historisk person så får det nog bli Astrid Lindgren. Hon har betytt otroligt mycket för mig och mitt intresse för att skriva och läsa. Det hade varit otroligt intressant att fått sitta med henne och bara prata om livet i allmänhet.

Vilken av de sju dödssynderna känner du dig mest ”hemma” i, mest ”bekväm” med?
Denna fråga kom från Freja, och med risk för att ha missuppfattat den så tänker jag som så att alla de sju så kallade dödssynderna (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja) är egentligen 7 väldigt vanliga mänskliga drag och instinkter. Den av dem jag mött mest och som påverkat mig allra mest är avundsjuka. Jag är själv inte så avundsjukt lagd (även om jag tror att vi alla är avundsjuka lite då och då, vilket inte alls behöver vara något negativt). Avundsjuka kan vändas till inspiration och förändring. Men det kan också äta upp människor inifrån när de istället vänder den mot en specifik person som inte vet eller förstår vad det egentligen är som händer.

Jag tyckte länge att det var fruktansvärt svårt att ha avundsjuka människor omkring mig, för det stjäl väldigt mycket energi, något jag är väldigt känslig för. Men med tiden så har jag lärt mig att låta avundsjuka kommentarer och hårda ord skölja av mig. Oavsett vart i livet man kommer så finns det människor som inte kan glädjas åt andra. Det bästa du kan göra är att skaka dem av dig och tycka synd om dem för att de inte förstår bättre. Den enda som kan växa på avundsjuka är den som klär av den och ser den för vad den verkligen är, inte den som låter den ta över ens liv.

Vad är det roligaste du någonsin gjort?

Oj, det är omöjligt att lista bara en sak. Så jag listar de topp 5 sakerna som dyker upp i tanken:

 1. Forsränning i Queensland förra året
 2. Min 6-månaders praktik på en politisk organisation i Stockholm under min högskoleutbildning. Otroligt givande med både resor och folk jag fick träffa!
 3. Roadtrip från San Francisco till Las Vegas med mina kompisar i USA 2001
 4. Mitt dykcert i Röda Havet när jag fyllde 25
 5. Varje gång jag kommer hem från en lång utlandsvistelse och inser att min familj och mina underbara vänner är precis lika fantastiska som de alltid varit!

Jag undrar hur du ser på framtiden..vad har du får planer?  Vad drömmer du om att göra i ditt liv förutom resorna (som du redan gjort)?

Jag drömmer om att våga göra en liten skillnad och inspirera människor som vill ta tag i sina drömmar. Speciellt vad gäller att flytta utomlands eller våga flytta tillbaka hem igen. Jag är väldigt mycket en som ser till att saker blir gjorda och det vore helt underbart att kunna hitta ett forum för att stötta och peppa de som vill ta till sig. Om detta är i skriftlig eller muntlig form får framtiden utvisa.

Framtidsplaner i mer konkret form har jag faktiskt inte. Jag har ett par bokidéer som ligger och lurar i bakhuvudet, men de kommer nog fram om och när det är dags. Jag försöker att ha en vag idé om vart jag vill vara på väg, men samtidigt så vet jag att det så sällan blir som man har tänkt sig, så det är bäst att ha roligt under tiden. Man hamnar liksom där man hamnar ändå. 🙂

Min fråga är, finns det många hemlösa, ungdomsgäng och kriminalitet?


Australien kan ofta verka lite romantiserat och relax, men det finns ungdomsvåld, gängbråk och elände här också. Jag tror att alla större städer runtom i världen (och även i Asutalien) har förorter som mer eller mindre härjas av gängbråk och kriminalitet. Jag ser hemlösa nästan varje dag på väg till jobbet i stan, och jag måste tyvärr erkänna att jag inte vet mycket om hur statens policy ser ut för att ta hand om dem som är hemlösa. Då och då ser jag dock till att köpa the Big Issue (ungefär som Situaiton Stockholm, och där de hemlösa som säljer dem får behålla en del av vinsten per tidning).

Något som många också lätt glömmer (eller kanske för att det ofta sopas under mattan) är rasismen både historiskt sett och ännu idag mellan aboriginer och vita. I en del områden i Australien (speciellt längs västkusten, i norr och runt Alice Springs) så finns det stora grupper av aboriginsk härkomst som fastnat i bidragsberoende, alkoholism och drogproblem. Den aboriginska kulturen är otroligt vacker, men att säga att Australien har misslyckats rätt ordentligt i sin integrering av den i dagens samhälle är att underdriva. Detta är också något som chockade mig som besökare, eftersom så stor del av turismen drivs just av den aboriginska kulturens mysticism. Jag har haft denna diskussionen med många andra i samma situation som mig, och även om det finns ett par olika åsikter i frågan så är det svårt att beskriva denna massiva klyfta genom samhället utan att komma och se det med egna ögon.

Tack ännu en gång för alla bra frågor!

11 thoughts on “Sista frågesvaren

 1. Go morgon ja för mig är det morgon 🙂 *s* hur har det gått med boendet? hoppas det har löst sig för dig…kul läsning med frågorna 🙂 ha en skön kväll kram

 2. Intressanta frågor och svar, jätteroligt att läsa! Jag imponeras av ditt positiva sätt och inställning till din valda vardag … det är strongt att “göra slag i sak” när det gäller det man vill! Ha det gott!/Mormor

 3. Så sorgligt att samma problem finns överallt. Kan kanske vara lite lättare att vara hemlös i Australien i o m bättre klimat än här i Svedala, just nu -21 hos oss.

  Australien behandlar sina UR-invånare som USA, en stor skam är det! Samma problem med droger och utanförskap som hos USA:s indianer alltså. Trodde faktiskt att Australien tagit tag i frågan om aboriginerna och gjort livssituationen bättre för dem (i sitt eget land)
  Som du säger så skulle nog Australien vinna på att stötta aboriginerna, om jag åkte till Australien så var det första jag velat se just aboriginernas traditioner och mysticism.
  Tack för din frågestund, kul att läsa frågor och svar =)

  Ha en fin helg! kram

 4. Tack för utförliga, bra och intressanta svar! Jag har en kompis som bodde i Australeien i några år så jag hade hört om aboriginernas situation. Tragiskt att det är så fortfarande i världen. Som ung besökte jag ett indianreservat i USA och det jag mådde mest illa över var hur den amerikanska guiden pratade om indianerna, som om de var barn som inte klarade av att ta egna beslut.

 5. Ja man får se avundsjuka som en komplimang och gå vidare 🙂
  Tråkigt att läsa om aboriginernas situation, jag ser att flera drar paralleller med indianerna här i USA och ja, det är en stor skam!

 6. Gillar verkligen ditt sätt att skriva! Dessutom så har du skrivit om saker som jag antingen inte tänkt på eller inte har vetat. Själv bor jag i Sydney och pluggar. Det du skrev om pension var toppen då jag inte har funderat på det och jag vet nu att jag får pensionspengar av det företag jag arbetar för. Sedan så bytte jag och tjejen jag delar lägenhet med nummer till familjen så vi vet vilka vi ska ringa i fall olyckan skulle vara framme. Så tack så mycket! Ha det gott!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s