Hur funkar sjukvården i Australien?

Sjukvården i Australien var det en hel del av er som undrade över. I korta drag så funkar det  inte helt olikt Sverige faktiskt. Som Australiensisk medborgare (eller om man kommer från ett land som Sverige eller en handfull andra länder som har avtal med Australien gällande just sjukvård) så har man rätt till Medicare. Medicare är ungefär som landstinget och ger dig rätt att träffa en husläkare gratis (eller för en mindre summa), lite beroende på var du bor och om det är en privat läkarklinik. Receptbelagd medicin är ofta delvis subventionerad, och en vanlig pencillinkur kostar exempelvis ca 15-20 AUD.

Om du reser i/flyttar till Australien så kan du som svensk registrera dig hos medicare så länge du har med dig ditt svenska pass, en kopia av ditt visum samt en kopia av svenskt kontoutdrag eller likande som visar att du bodde i Sverige innan ankomst till Australien. Läs mer här. Medicare täcker dock inte alla olycksfall, så det är viktigt som resenär att se till att man har en vettig reseförsäkring om något skulle hända.

Sjukvården har dock precis som i USA och många andra länder blivit allt mer privatiserad. Som komplement till Medicare har jag (och många med mig) även en privat försäkringspolicy på ca 50-60 AUD i månaden som täcker olycksfall, tandvård och mycket mer. Vilken policy som passar bäst beror lite på vilken slags visum man har, men en sida som är bra för att jämföra olika priser och försäkringspolicys är iSelect.

En nackdel med privata försäkringar är att de har en väntetid på saker som går under “pre-existing conditions”. I mitt fall så var mina halsproblem något som var konstaterat innan jag tecknade min policy, vilket gjorde att jag antingen behövt vänta i 12 månader för att försäkringen skulle täcka kostnaden, eller betala för operationen privat. Därför så valde jag att bli av med eländet och betala privat för att få det överstökat. Det där med “pre-existing conditions” är bra att tänka på om man ligger i planerna för att försöka bli gravid, om man vill ha privat mödravård i sin policy så måste man nämligen tänka på det redan när man tecknar den.

Dagis och mödravård i Australien vet jag tyvärr inte mycket om, mer än att den betalda mammaledigheten här borta är pinsamt dålig. Att mamman väljer att stanna hemma med barnen permanent efter barn nummer 2 är tyvärr inte ovanligt, och det är absolut ett av de politiska områden Australien skulle kunna förändra till det bättre!

Som bofast så måste jag säga att jag tycker att sjukvården har varit lika bra i England och Australien som i Sverige.  Även om vi har en förhållandevis bra sjukvård överlag i Sverige, så finns det faktiskt många andra länder som också hittat en rätt bra balans. I England så är till exempel alla preventivmedel gratis om du går till en husläkare. Det är lite annorlunda mot Sverige, i alla fall vad jag minns.

Bloggvännen Anders på Australienbloggen har skrivit ett mer detaljerat inlägg om sjukvård i Australien för dig som reser hit.

Det finns säkert massor med Aussie-svenskar som läser nu och har egna smarta tips på hur ni gjort eller hur sjukvården har påverkat er, kommentera gärna om ni har andra erfarenheter!

Det här blev ett rätt långt inlägg, så sista frågesvaren kommer imorgon!

6 thoughts on “Hur funkar sjukvården i Australien?

  1. Har du någon källa till detta? Jag håller på med en skoluppgift om den australiska vården och vad den har för likheter med Sverige. Skulle uppskatta ett snabbt svar. Tack på förhand!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s