Vad gör man om något går snett när man är långt borta?

Att resa och uppleva är oftast jättekul, väldigt utvecklande och alldeles underbart!  Ibland händer det dock saker som gör att man kanske måste åka in på sjukhus eller av andra anledningar snabbt få tag i personliga kontaktdetaljer. Så ibland får man tyvärr som resenär och utlandsboende även tänka på de där sakerna som inte har hunnit gå fel ännu, men som kanske gör det längs vägen. Därför har jag samlat ihop ett par tips som kan vara lugnande för föräldrar och familj som är kvar därhemma, samt en trygghet för dig som är iväg och reser.

 • Om du reser tillsammans med någon, se till att denne har en kopia av ditt pass, en kopia av din försäkring, samt kontaktuppgifter till dina föräldrar/närmsta vänner därhemma. En kopia i pappersform och en kopia sparad på deras email är att rekommendera. Om något skulle hända och du mot förmodan måste in på sjukhus eller liknande så har din resekompis då alla detaljer som behövs för att hantera en krissituation.
 • Se till att spara din lokala kontaktperson/resekompis som emergency contact i din mobiltelefons adressbok. Om det skulle hända dig något så kan personen som hittar dig och din telefon ringa rätt person.
 • Om du är relativt bofast någonstans så nominera en kompis/partner på orten/i landet till din emergency contact. Se till att maila dem dina föräldrars kontaktuppgifter (och kanske även ge dem ett tips om vilken kontaktperson hemma i Sverige som är bäst på att prata engelska), dina försäkringsdetaljer, din chefs kontaktuppgifter osv. Skicka gärna kopia på det mailet till dina föräldrar och ”presentera” dem och kompisen för varandra, så att de vet vem de ska höra av sig till om de inte får tag i dig.

Det kanske låter jättenojigt att vara såhär försiktig, men om man tänker efter så är det ju också ett fantastiskt skyddsnät. Utomlands så är det inte bara att slå upp ditt personnummer på sjukhuset och direkt ha alla detaljer redo. Ofta är det något som många resenärer glömmer bort och inte blir påminda om förrän olyckan tyvärr är framme.

Jag har hört en hel del skrämmande historier under mina resor, där resekompisen stod helt handfallen och panikslagen för att man inte hade en aning om hur man skulle ta hand om sin kompis. Värsta historien jag hörde var om en ung tysk tjej som blev biten av en giftspindel och dog inom bara några timmar uppe i Queensland förra året. Hennes resekompis hade inte ens ett kontaktnummer till tjejens föräldrar. Visst kan UD hjälpa till i nödfall, men om man tänker efter före så kan man i alla fall göra att förutsättningarna i en akut kris är lite mer hanterbara.

Och för att avsluta detta skrämmande inlägg lite mer positivt så har jag heller aldrig mött människor som är så hjälpsamma och stöttande som just folk på resande fot. När man sitter i samma båt och vet hur sårbart livet är, så hjälper man också sina medmänniskor på ett helt annat sätt, speciellt i en kris!

8 thoughts on “Vad gör man om något går snett när man är långt borta?

 1. Och återigen skriver du klokt! Precis sådär skall man göra. Har alltid gjort på liknande sätt. Alla telefon nummer, kopior av allt, översatta läkarintyg och besked om medicinska allergier. På mail och USB pin. Som flera pers. har… Har heller aldrig behövt hamna i panik just på grund av detta..

  Härligt att ni är flyttade! *ler*
  Kram

 2. Bra tips! Just att spara viktiga kopior på mejl är himla smart eftersom man kommer åt dem var som helst, även om packningen försvinner. Lite viktiga telefonnummer är bra att ha med också, som nummer för att spärra kontokort t.ex., nummer till ambassaden och olika nödnummer i det aktuella landet.

 3. Bra tips! Tror det kan vara bra att vara lite “nojig” – det skadar ju verkligen inte! Och ja, människor kan vara så fantastiska när man är på resande fot/i ett nytt land. Det är en underbar erfarenhet och känsla. Kram

 4. Jag tror att det är viktigt här hemma oxå att se till att det finns någon utanför den närmsta familjen som vet vem som ska kontaktas, Jag har ICE nummer inlagda i min mobil, om nått skulle hända mig när jag är på stan utan familjen, eller på resande fot i tjänsten. För något år sedan var jag först på plats när en tjej som cyklade blev påkörd. Hon var vid medvetande och ville att jag skulle ringa hennes mamma och kunde själv ge mig telefonnumret, men om hon varit medvetslös hade jag inte fått tag i mamman och kunnat skicka henne till akuten för att möta upp dottern där. Som vanligt skriver du klokt, insiktsfullt och med en realistisk syn på livet på resande fot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s