Att sätta mål tillsammans

Det är lätt att sätta upp mål om vart man är på väg. Men om man måste driva alla sina mål helt själv så blir man ganska trött till slut. Jag tycker väldigt mycket om att springa, och mitt träningsmål för det här året (liksom det var förra året) är att springa 3 gånger i veckan. Om det är en mil eller en 10 minuters jogg spelar mindre roll, även om det oftast blir minst 5 km.

Förra året sprang jag en del med min kära vän L, tills hon tyvärr fick en lättare ryggskada. Nu när hon är friskförklarad och har bestämt sig för att springa halvmara i maj så har jag lovat att hjälpa henne med träningen. Kan hända att jag också springer halvmaran i maj, men jag känner inte att jag vill betämma det redan. Dessutom så har jag ju redan bestämt att jag ska springa Melbourne Half Marathon i oktober, mest för att få en bättre tid än förra året! Därför har jag och L bestämt att vi ska ses varje måndag efter jobbet och springa så långt vi känner för den dagen. Igår började vi med detta nya schema och avverkade en knapp mil. Sedan power-walkade jag de 30 minutrarna hem. Idag känns kroppen sådär härligt mör av träningsvärk och det är skönt att känna att man jobbat hårt!

För er som inte är så förtjusta i att springa men som går en hel del, så tänkte jag komma med ett kanonbra tips för hållningen och musklerna som jag fick av en kille som jobbar som personlig tränare. Detta är något som är värt att tänka på oavsett om du power-walkar eller bara släpar dig runt hemma i trädgården. (Ni får ursäkta min fula streckgubbe nedan, men det är lättast att visa på en figur.)

Många tjejer (jag själv inräknad) har problem med svankrygg och skjuter därmed ofta ut rumpan och svankar onödigt mycket när vi går. Detta gör att ryggmusklerna blir starka, men att magmusklerna inte är fullt så starka och då blir det obalans i core-muskulaturen. Dessa enkla tips gör hållningen mycket bättre och gör att promenaderna känns mycket mer och i rätt muskler.

 1. Motverka svankandet med att “skjuta in” (hålla in) rumpan så den sitter mer eller mindre rakt under höftbenet. Detta hjälper dig också att sträcka på hela ryggen.
 2. Som en effekt av detta så sträcks höftböjarmusklerna ut och du involverar de lägre magmusklerna i promenaden.
 3. Som en lika bra domino-effekt så rätar du även ut de spända musklerna ovanför brösten/vid axlarna. Om du gör steg 1-3 rätt så bör du känna dig sådär en 10 cm längre!
 4. Om du håller steg 1-3 rätt så kan du även känna hur musklerna på insidan av låren också börjar jobba. Inte illa med tanke på att det är en slö muskel som är jättesvår att träna ordentligt.
 5. Och titta så glad gubben blev! Tänk också på att när du går så ska du inte tänka som så att du bara lyfter fötterna, utan försök när du power-walkar att “skjuta ifrån” när du sätter foten i marken. Detta gör att punkt 4 känns ännu mer! Oroa dig nu inte för att se fånig ut när du är ute och går, folk kommer bara att se en person som vågar sträcka på sig! Och om du vill öva in tekniken så testa lite först hemma i vardagsrummet!

Kom också ihåg att även om det mest är benen som jobbar när man går, så är det viktigt att hela core-muskulaturen (mag- och ryggmusklerna) är spänd/aktiv under din promenad.

Jag har även börjat tänka på min hållning när jag sitter vid skrivbordet och det gör faktiskt att jag får mindre ont i axlar och nacke när jag sitter och jobbar. För att komma ihåg rätt hållning så har jag satt en stor rosa post it lapp på min skärm där det står “sträck på dig!”

Visst är det häftigt att man med ganska små medel kan korrigera och tona muskler som man knappt använde innan! Om du har haft skador eller specifika problem med rygg eller annat så är det nog bäst att du pratar med din läkare innan du testar mina tips, men för de flesta vänner som jag nämnt tipsen för så har det funkat finfint!

6 thoughts on “Att sätta mål tillsammans

 1. jo, det är viktigt att sträcka på sig 🙂 jag har blivit bättre på det under det senaste året 🙂
  tack för bra tips 🙂
  Sv: skaffa dig en ficklampa vet jag 🙂
  kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s