Att börja om eller bygga vidare?

Fortsätter i lite samma anda som mitt inlägg härom dagen. Imorgon så knackar nyårsafton på dörren igen, och många är vi som undrar hur sjutton även detta året kunde gå så försvinnande fort. Oundvikligen så börjar man ju då reflektera över all den tid som har gått och allt man hunnit med. Men kanske tänker man ännu mer på allt det där man inte hann med. Alla drömmar som kikade fram och som inte riktigt fick plats att växa till sig under 2011.

Jag förundras varje år över alla dessa nyårslöften som folk har. Allt som radikalt ska ändras. Alla timmar som ska läggas på gymmet, med familjen och någonstans då och då med att utveckla sig själv. Allt för att allt hela tiden tycks behöva ändras för att bli bättre.

Istället för att jobba hårt för att försöka bli någon som man inte alls är, så kanske det vore bättre att satsa på att inse att den man är (och har varit under många år), är den bas man har att jobba med. Om man avskyr att träna så är det väl lite optimistikt att tro att man ska lyckas lura sig själv just detta år att det är roligt. Och förmodligen racka ner rätt duktigt på sig själv när man för tredje helgen i rad sitter och äter tacos till middag, fast man nu skulle börjat sitt nya och sundare liv. Om det känns helt onaturligt att hålla på med massa sociala aktiviteter, varför sätta ett orimligt mål att vara med på allt och sedan bli ledsen på sig själv när man redan visste att det inte riktigt var något som lockade.

Visst är det viktigt att ha målsättningar då och då för att ta sig framåt i livet. Ibland är det också bra om de sätts utanför ens comfort zone. Men för det första så måste man ju inse vilka förutsättningar man startar med. Och för det andra så är det bra mycket bättre att forma sina egna mål och drömmar, och inte låta andras kommentarer eller målsättningar om vikt eller personliga mål sätta käppa i hjulet för just dig!

Alla är vi olika, och då vore det väl himla trevligt om våra målsättningar i livet fick vara det också. Så för att summera upp det där med nyårslöften. Jag blir alldeles matt av all press som läggs på tolvslaget. När folk i champagneyra och i viss mån socialt grupptryck basunerar ut hur det ska slutas rökas, inte ätas godis, tränas mer och hela härligheten. Varenda människa ska bli en social och vältränad jesus med oändligt tålamod och tid i överflöd. Livet funkar ju inte riktigt så, och därmed kanske det är bättre att bryta ner målsättningarna i mer hanterbara bitar.

Istället för att sätta ett stort svepande mål för ett helt år så kanske det är bättre att sikta på kvartalsmål? Eller rentav månadsmål? Och om man är rätt nöjd med livet som det är, så kanske man bara kan låta det tuffa på som det gör och inse att man är alldeles lagom lycklig med det man redan har.

Även små små steg tar dig framåt. Bild från http://weheartit.com

10 thoughts on “Att börja om eller bygga vidare?

 1. Månadsmål tycker jag låter perfekt…
  Vi får hoppas att Mayaindianernas kalender och spådomar inte slår in…
  Nu önskar jag dig ett UNDERBART GOTT NYTT ÅR VÄNNEN…
  Kramar i miljoner finaste du / Jane

 2. Jag håller helt med dig. Fast jag ger aldrig nyårslöften och har aldrig vad jag vet gjort det. Jag ser det inte som löften mer som delmål jag har under året och i år är de lite fler kanske. Jag ska först redan på måndag till arbetsförmedlingen o anmäla mig arbetslös, sen ska jag se till att komma på rätt dos med medicinen, efter det hoppas jag på arbete osv..

  Gott Nytt År Emmy!!
  Kram /Marie

 3. Jag kallar det nyårsmål istället för nyårslöften, tycker det gör stor skillnad. I alla fall för mig. Mina mål är oftast för fortsatt personlig utveckling, sånt jag vill uppnå eller göra mer av. Ska fundera ut alla idag tänkte jag 🙂 Kram

 4. jag brukar nu inte avge nyårslöften mer än att jag brukar säga till mig själv att göra mer roliga saker 🙂 men månadslöften tycker jag låter superbra
  kramar

 5. Inga nyårslöften för mig, men målsättning sen tidigare att inte förfalla i passivitet vad gäller jobbet. Jag ska dels försöka få till det bättre på enheten, men samtidigt se om mitt eget hus genom att titta efter andra intressanta jobb. Så har jag alltid gjort så det behövs inga löften….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s