Hur firas jul i Australien?

Julen i Australien är ju onekligen väldigt olik julen hemma i Sverige. Främst på grund av vädret och det faktum att julen ligger precis mitt i högsommaren. Adventsfirandet och tändandet av ett ljus varje söndag fram till jul finns inte riktigt här, även om adventskalendrar i choklad och paketkalendrar av olika slag är ganska vanliga.

Hur ser då julförberedelserna ut i Australien? Från och med början av december så börjar folk dekorera sina hus, kontor och ibland till och med bilar med diverse klassiskt (och ibland ganska tacky pynt). Eftersom det är den ljusaste tiden på året så är det inte lika stort med ljusslingor och upplyst pynt här som det är i exempelvis Sverige och USA. Adventsljusstakarna finns inte heller, även om man som hängiven svensk kan köpa dem på svenska kyrkans julmarknad och på ikea.

Från och med mitten av december så kan den som vill gå på Carols by Candlelight som ordnas runtom i små och större städer. Eftersom det är så varmt dagtid, så hålls denna körsång i kyrkor eller utomhus på kvällstid, ofta med ljus som delas ut till publiken. Jag var själv på detta förra helgen och det var riktigt stämningsfullt måste jag säga.

Julgranen är ganska viktig här också, och många tar in den runt mitten av december. Eftersom det är ganska varmt så väntar en del så länge de kan för att den inte ska vara vissen och brun till julafton. Bra att tänka på är att spraya sin gran ordentligt med insektsmedel innan man tar in den, då giftspindlarna kan smyga sig in bland barren. Själva traditionen att dansa kring granen verkar dock inte riktigt finnas här efter vad jag hört från kollegor och vänner.

Det huvudsakliga julfirandet ligger den 25 december, som i många andra länder. Sverige och Norden är ganska unika med att fira den 24. Tomten här lämnar julklapparna i en stor strumpa eller under granen natten den 24 december, och morgonen/dagen efter öppnas klapparna.

Maten är väldigt engelskinfluerad, men varierar såklart från familj till familj eftersom Australien är en ordentlig mix av invandrare från alla möjliga länder. Klassisk jullunch/middag är dock en roast (skinka, kalkon eller liknande) med någon form av potatis, sås och grönsaker. En del kör med barbequeinfluerat med många olika sorters kött. Till efterrätt äts ofta någon slags kaka eller pudding enligt engelsk tradition.

Den 26 december kallas Boxing Day (jag vet faktiskt inte varför) och det är en helgdag i hela Australien. Många sporter har sin högsäsong över jul, och speciellt cricket är populärt att följa på Boxing Day.

Eller så kan man ju fira såhär! Bild från http://australia-g.blogspot.com

Australiensarna (liksom engelsmännen) är ett julkortstokigt folk, och det är väldigt vanligt att folk skickar julkort på posten även till familj och vänner som bor i närheten. Många kontor har även Kris Kringle (Secret Santa) där man drar en kollegas namn ur en hatt och sedan köper en symbolisk present för ca 50 kr. Julklappsutdelningen hålls vanligtvis runt jobbets julfest strax innan jul.

Jag upplever att Australien inte har särskilt starka och specifika jultraditioner, och det är skönt att höra hur varierat folk verkar firar sin jul. Ett land som byggts nästan helt av invandring från alla världens hörn har helt enkelt skapat sina egna traditioner. Kärnan för jul verkar dock vara densamma vart man än kommer – att fira med dem man bryr sig om och äta något gott. Och visst är det en väldigt fin tradition.

Har ni andra Aussie-svenskar något att tillägga om traditioner kring jul? Kommentera gärna!