Lägg din egen ribba!

Fortsätter lite i samma tema som igår. Att blanda sitt liv som man vill. Att våga göra det som känns bäst för dig.

Jag slogs i morse av att nästan allt man läser i tidningarna (både de svenska och här i Australien) handlar om att trissa upp och stressa folk inför jul. Nu har jag ju inte familj och barn att ta hänsyn till, men man förundras ju ändå av hur mycket press som kommer utifrån och smyger sig in i vår vardag.

Visst är det trevligt att göra fint och tillbringa lite extra tid med de man tycker bäst om. Men det kan man ju göra på många sätt. Inte behöver man knäskura golvet och baka 12 sorters julgodis för att vara en bra förälder eller värd för sina gäster. Inte måste man köpa julklappar till alla mostrar och fastrar som man knappt umgås med bara för att man borde. Och innan man handlar julmat för halva lönen så kanske man kan utvärdera vad man egentligen tycker om på julbordet och hur mycket man behöver för den jul man har planerat. För vem tycker egentligen om att äta julmatsrester i två veckors tid?

I mitt fall så är jag inte jätteförtjust i julmat. Rödbetssallad, prinskorv och köttbullar brukar vara det jag gillar bäst, men det är inte så att jag lider av att inte äta det heller. Det enda som jag saknar lite extra är faktiskt julmusten. Men om jag kan få tag i en flaska eller två via Ikea så klarar jag mig fint! I år funderar vi på picnic/knytkalas/BBQ till jul. Om det regnar kanske vi gör detsamma inomhus. Kanske blir det tacos eller sushi istället för den klassiska julmaten. Kanske blir det rödvin istället för glögg. Eller festliga drinkar med paraply och frukt? Julklappar ska jag inte köpa särskilt många, blir nog bara en till T, en till L och så en till mig själv. Mina julklappar brukar inte kosta många kronor eftersom jag hellre fokuserar på personlig touch än att kansta bort en massa pengar.

Jag tänker lägga min egen ribba för den här julen. Pynta med det jag känner för. Köpa de klappar jag känner för. Jag hoppas du gör detsamma och prioriterar det som är viktigt för dig. Och även om man har gjort på ett visst sätt i alla år så går det alldeles utmärkt att tacka nej till faster Märtas julbord den här gången om man absolut inte vill gå dit. Fokusera på att forma nya traditioner som du och dina nära och kära mår bra av. För visst är det egentligen bara det som är julens kärna – att vara nära dem man bryr sig om.

Tyvärr är min familj och många av mina älskade vänner på andra sidan jorden den här julen, men jag vet att tack vare skype, email och bloggen så är vi inte så långt ifrån varandra ändå!

12 thoughts on “Lägg din egen ribba!

 1. Sa sant! Jag ska kora knytkalas hemma hos oss pa julafton och gora smorgastarta, vilket val ar helt “fel” julmat men det ar ju sa gott! 🙂 Det blir en janssons ocksa for det tycker jag om. Hade varit gott med julmust med, om det blir sa att man hinner forbi IKEA innan.

  Sv: Manly Daily ar det jag har sokt jobb pa 🙂

 2. Jag är faktiskt inte så förtjust i julmat jag heller, förutom typ samma som dig, rödbetsallad, köttbullar, prinskorv. Men det kan man ju ganska lätt fixa här också. Det jag saknar mest är nog julgodiset, alla goda kakor (sockerberoende som jag är) och glögg. Sedan saknar jag också själva julstämningen, alla ljusen, familjen och att man liksom lever upp mitt i den mörka vintern. Fast vi behöver ju inte det här heller, mitt i underbara varma sommaren :).

 3. Jag har bara julmat som jag vet att alla äter och jag älskar allt som jag har på julbordet.
  Kan inte tänka mig att byta ut det mot det du nämner.
  Kram

 4. Vi är bara vi o barnen eller delvis av barnen plus jag stressar aldrig mer det gjorde jag när kidsen var små …nu tar vi det med ro ….kram tjejen

 5. jo alltså, den här julen kommer att vara helt annorlunda mot förr, mindre klappar, mindre julmat, mindre julpynt, ja mindre av allt, det kommer att fungera bra det också
  bamsekramar

 6. Jag håller med. Jag är en riktig julnörd, men självklart ska man få fira som man vill. Jag är nog någonstans mittemellan; låter mig inte stressas upp av julen och alla krav, men samtidigt firar jag fortfarande med föräldrarna och jag skulle vilja börja skapa mina egna traditioner. Kram

 7. Här har du en som varken bakar eller gör gotter! Och inte är det mkt till pynt heller, det samlar bara damm……….som du skriver, det viktigaste är väl att träffas och ha en eller flera bra dagar tillsammans.

  Tack! Det hoppas jag också…

  Kramar

 8. Huvudsaken är ju att man gör något som man själv blir lycklig av på julen. Oavsett HUR man firar.
  Vi firar med hela stor-familjen, massor med mat och klappar och pynt i överflöd. Men vi stressar inte för det, planering i god tid är nyckeln 🙂

 9. Under många år drunknade vi i julklappar från mina svärföräldrar. Sedan, redan på julafton efter öppnandet, klagades och klagades och klagades det över att det blev för dyrt. Jag blev galen och sa till slut ifrån. Tyckte att de skulle dra ner. Både för sin egen skull och faktiskt för barnens skull. Jag tycker verkligen att inget gott kommer ur att bli för bortskämd. Svärmor verkade fatta….Men nästa jul hade de helt enkelt hoppat över oss “barn” och köpte dubbelt så mycket till barnbarnen. Suck och stön. Gissa också om vi fortfarande får höra att julen är för dyr….? MEN HALLÅ – JULEN SKA VARA KUUUUUUUUUUUUUL!!!
  Kramar till dig kloka kvinna /Annette

 10. Absolut! Julen kan lätt bli en högtid full av stress och där man bara byter pengar med varann eftersom folk ändå bara vill byta det dom får….
  Vi ska åka hem till Sverige i jul men jag hade varit lika lycklig om vi stannat kvar i Cali minus familjen förstås. Men jag vägrar stressa runt och köper bara klappar till de allra närmaste.
  Kram!

 11. Jag äter mest rödbetssallad på julen, ha ha! 😀 Äter inte rött kött, vilket julbordet till stor del består av. En massa julmust blir det minsann, ett par flaskor räcker inte långt hos oss. 😉

  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s