Arbetslivet och kontorslandskapet

Freja kom med ett förslag förra veckan, att jag skulle skriva lite om hur det är att jobba i kontorslandskap. Jag vet inte hur vanligt det är hemma i Sverige, men nästan alla större företag i England och Australien verkar tillämpa denna kontorslösning.

Vårt kontor är upplagt så att varje våningsplan är indelat i två delar där det sitter ca 40 personer på varje sida och hissarna i mitten fungerar som avdelare. Högre uppsatta chefer (som ex han jag jobbar för) har eget inglasat kontor längs våningens ytterväggar, så varje våning här har ungefär 5-8 kontor, lite beroende på hur många i chefsposition som sitter där.

Visst finns det många olika sidor av att sitta och jobba så öppet, men överlag så tycker jag om det.

Fördelar:
• När du blir trött eller behöver ventilera något så kan du bara vända dig till din jobbgranne
• Man kan få sig ett och annat roligt skratt av att lyssna på andras konversationer eller telefonsamtal
• Om du har ett stressigt jobb så kan du få avlastning från andra att svara i telefonen och ta meddelanden åt dig om du sitter upptagen på andra linjen. Tjänster och gentjänster blir lättare på något vis.
• Man känner sig delaktig i arbetsgruppen och kan umgås lite informellt samtidigt som man jobbar. Detta innebär också att man lär känna kollegorna lite bättre, vilket underlättar på många plan.

Nackdelar:
• Om man sitter bredvid folk som snackar hela tiden eller har världens rörigaste skrivbord så är det svårt att få någon gjort.
• Man får planera när man ska ta privata eller mer konfidentiella samtal så att man kan gå undan någonstans (inga konversationer är privata i ett kontorslandskap!)
• Man kan tyvärr inte välja varken kollegor eller placering, så med en del otur så hamnar man i skymundan eller bredvid den enda kollegan på stället som man absolut inte klarar av.
• Ofta så är skrivborden placerade så att många kan se din skärm, var därför lite försiktig med vilka sidor du använder och det är rätt osmart att gå på lunch och lämna din inloggade facebooksida öppen för allmän beskådan…

Hur gör man då för att bäst överleva i kontorslandskapets värld, där man trots allt tillbringar ungefär hälften av sin vakna tid? Några lärdomar som jag har snappat upp är följande:

1. Var alltid varsam vilka diskussioner du har, både på telefon och med kollegorna. Skvaller av alla de slag sprids ännu snabbare i ett kontorslandskap!

2. Om en kollega har ett beteende som irriterar dig så utvärdera först för dig själv vad som stör dig mest och ta upp det på ett konstruktivt sätt så snabbt som möjligt. Om någon pratar hela tiden eller alltid har en salig röra bland sina papper så denne/ni allihopa inte får rätt information så är det ju något som stör er gemensamma arbetsförmåga. Säg någon i stil med ”Det är jättekul att prata med dig på fikarasten X, men jag kan inte koncentrera mig på jobbet när du pratar med mig hela tiden. Kan vi prata ikapp om din hund/dotter/renovering på eftermiddagsfikan istället?” eller ”Hördu X, nu saknas den där fakturan/protokollet igen, jag är rätt säker på att du hade den sist. Vi kanske borde se över vårt arkiveringssystem så vi kan hålla koll på pappersarbetet och så att det blir lättare för oss allihopa att hitta den gemensamma informationen och göra ett bättre jobb?”. För någon som konstant snörvlar eller hostar så funkar det ganska bra att skjuta fram en ask näsdukar eller halstabletter för att illustrera att du besväras av deras allmänna missljud.

För en kollega som konstant sitter och slösurfar internet och maskar med jobbet (obs: konfrontera bara detta om deras maskande direkt påverkar dig och ditt jobb, inte för att leka kontorspolis!) så brukar jag påtala lagom högt att ”du X, är du snäll och stänger ner aftonbladet.se, jag skulle verkligen behöva hjälp att ringa kunden x/renskriva det här protokollet” Kollegan som blir konfronterad kommer säkerligen att bli lite ställd och skämmas lite för att bli påkommen, men samtidigt så har du då sakligt påtalat vad situationen är och varför du skulle vilja ändra på den.

3. Var alltid snäll och vänlig, hjälp kollegorna om du kan och ge en rimlig ursäkt om du faktiskt inte har tid att hjälpa till. Tjänster och gentjänster är otroligt viktiga, speciellt i ett kontorslandskap, så se till att inte bränna några broar i onödan.

4. Logga ur/lås din dator när du inte är på plats vid ditt skrivbord.

5. Om du stör dig på saker så välj dina strider noga. Fokusera på de större sakerna som stör dig och påverkar ditt jobb. Med de mindre sakerna så är det oftast bara att andas djupt och inse att man inte kan förändra andra människor. I värsta fall så får man väl avlägsna sig och byta jobb om man inte klarar av att jobba så nära inpå andra.

Såhär ser det ju som väl är inte ut hos oss... Bild från http://www.lotten.se

Har ni några egna överlevnadstips för kontorslandskap?

Update: Jag själv är rätt bra på att blockera ut sorlet omkring mig, men jag vet att vissa tycker det är ganska jobbigt när man sitter så öppet. Jag tycker snarare att det är trevligt med lite liv och rörelse istället för att ha det knäpptyst, men alla är vi ju olika. 🙂

10 thoughts on “Arbetslivet och kontorslandskapet

  1. Bra inlägg med nyttiga tips för dem som är ovana “landskapare”! Tror det är bra att skriva om sådana här ämnen…jag har idag skrivit ett inlägg om vad man ska tänka på när man flyttar till Australien 🙂

  2. Jag har aldrig jobbat i ett kontorslandskap, så det är svårt att råda då… Men jag undrar samma som Babs – är det jobbigt med ljudnivån?

  3. Jag jobbar inte i ett kontorslandskap men många av tipsen är bra att ta till sig även i mitt jobb.

    Egentligen skriver jag dock till dig i ett helt annat ämne. Jag tyckte mycket om en kommentar du skrev till underbara Clara om att bloggar inte visar hela människan och undrar om jag får citera den i ett inlägg om att vi inte ska ha dåligt samvete pga vad som skrivs i bloggar och tidningar. Tänkte citera kommentaren och länka hit.

  4. Usch för the corporate world. Jag föredrar ett mer laid-back kontor. Det kommer bli den stora utmaningen nu när jag ska hitta ett jobb i MEL 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s