Utlandssvensk på blixtvisit

Ni kanske undrar hur man gör när man ska klämma in 1,5 års umgåsande på tre veckor. Och dessutom ha semester och vila upp sig. Ingen lätt ekvation kan man säga. Jag har ju bott utomlands ett par år och varje hemresa lär man sig något. Några generella tips och lärdomar (som kanske är ganska självklara för vissa) som jag lärt mig är i alla fall följande:

 1. Planera in ett par dagar bara för dig själv (och närmsta familjen) att komma ifatt resan (och jetlag, beroende på hur långt du rest). Om du börjar hemresan med just semester så har du mer energi för de du älskar sen.
 2. Åk inte runt för mycket. Om du åkt från andra sidan Europa/jorden är det väl ganska rimligt att vänner och familj gör sig besväret att komma till dig om de vill umgås. (Här gör jag dock undantag för äldre människor eller folk med små barn som har lite svårare att resa.)
 3. Om du åker runt lite grand, vilket ju är rätt kul i lagom dos, så försök låna bil så du slipper “slösa” tid på att harva runt kommunalt. Bil må inte vara så miljövänligt, men det är attans så praktiskt och sparar mycket “dötid” som du hellre skulle tillbringat med en viktig person i ditt liv.
 4. Inse dina begränsningar. Alla är vi olika, men jag mår inte bra av att klämma in mer än två olika umgängen/aktiviteter per dag. Det är svårt att hinna träffa precis alla man tycker om, och om geografin eller timingen inte funkar så är det ju bara att ringas och snacka en långkörare på telefon än att spendera flera dagar på att åka och träffa en person. (Undantag såklart om det är en person som du absolut inte kan vara utan. Men en före detta kollega eller en gammal moster som knappt hört av sig på två år kanske går att skippa.)
 5. Planera in när du ska shoppa de saker/mat du vill ta med dig tillbaka. Mer än en gång har jag glömt detta och fått stressa till ICA Maxi sista dagen för att handla lösgodis och grovt bröd. Om man får handlingen ur vägen så är en “nödvändig” sak avklarad.
 6. Planera in ett par nyckelsaker med de du allra helst vill träffa och spika det ganska tidigt så du vet att alla är tillgängliga då. Lämna sedan resten av tiden som luckor där du kan spontanfika med farmor/shoppa med mamma/gå och klippa dig/ta en öl med en kompis/gå ut på en långpromenad med brorsan.
 7. Kom ihåg att din tid hemma är din semester och du får välja att göra och träffa precis de du vill. Du behöver inte rättfärdiga för någon om du inte har tid/ork att träffa precis alla.
 8. När du lämnar Sverige igen så försvinner du ju inte för alltid, även om det ibland känns så. Kom ihåg att de du älskar finns där när du kommer tillbaka och att det viktigaste är att du visar hur mycket du tycker om dem, inte hur länge du tillbringar med dem. Att sedan hålla kontakten när du åkt är ju faktiskt en tvåvägskommunikation och den vilar inte bara på dina axlar.

Hur hade jag det då hemma kanske ni undrar? Kommer mer detaljerad beskrivning imorgon!

6 thoughts on “Utlandssvensk på blixtvisit

 1. Bra tips! Jag glomde bort smagodis handlingen (hur kunde jag?!) och borde ha planerat in det…! Och det dar med att lata folk resa till en om de vill ses ar nagot jag borde tanka mer pa…

 2. Ja det gäller nog att planera, jag tror jag skulle bli nojjig av allt jag skulle hinna med.
  Mycket bra tips du kommer med!
  Kram

 3. Bra tips! Min man gör lite så när han är hemma i Libanon. Min man är utlandslibanes..kul..det har jag inte tänkt på innan. Jag har bara hört ordet utlandssvensk. Min mans kompis är i Australien just nu, i Sidney, och han älskar det! Det finns massor av libaneser i Australien eftersom många emigrerade dit när det var krig. Men det vet du säkert redan:) Ser framemot dina inlägg om din semester!
  Kram Nina

 4. Hej vännen!
  Jag ska läsa ikapp det du har skrivit när jag känner mig starkare.
  Sv: Tusen tack du fina.
  Kramar i massor finaste du / Jane

 5. Bra tips! Jag brukar försöka göra likadant (när jag åker och hälsar på i Boston), men lyckas inte alltid. Svårast tycker jag det är med att hinna med allt man verkligen vill göra och planera de sakerna och samtidigt vara spontan.. Klurig ekvation. Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s