Det man vill, det man har och det där man valde bort

Borde jobba hårt egentligen, men hamnade lite i en energisvacka här. Lät hjärnan vila och surfade ut på facebook en kortis (okej, jag erkänner, det var en ganska lång kortis…). Såg bilder som en avlägsen bekant lagt upp på deras lilla tjej som precis fyllt 1 år. Bilder så fyllda av glädje och bus att mina ögon tårades lite.

Jag vet att deras liv är väldigt olikt mitt. Jag vet också att det inte alls är för sent för att skaffa barn, och jag är övertygad om att allt kommer när det är dags. Men för första gången på länge så greps jag av känslan över hur mycket jag valt bort i och med att leva som jag gjort de senaste åren. Jag har kämpat med näbbar och klor för att folk ska förstå mig och mina val. Har då och då slagits ner av besvikelser när det känts motigt. Jag har marscherat på längs den väg som är rätt för mig och kanske inte tittat alltför mycket tillbaka. Inte tänkt på allt det där vackra som ryms i det jag tillfälligt valt bort.

I nuläget har jag inget större intresse av radhus, barn, kombi och allt det där. Men när jag såg bilderna på deras lilla födelsedagskalas och alla tårtglada lintottar på det nybyggda trädäcket så började jag undra. Det väckte en tanke hos mig som jag inte känt av på länge.

Kanske är det hemlängtan, åldern eller allmän visdom som spökar. Jag vet att foton ofta är en idyll. En vacker fasad. Och därbakom rasar en hel del sömnlöshet, äktenskapsproblem, arbetslöshet och sorger. Men foton fångar också det där glittret i vardagen. Solskensstunderna som vi så lätt glömmer bort. Fångar vackra leenden och lägger dem i evighetens famn.

Jag är så glad för allt det jag har. Men ibland är det kanske bra att fundera på det man inte har. Det man valde bort. Och varför.

2 thoughts on “Det man vill, det man har och det där man valde bort

 1. mm, men det är som du skriver mycket, mycket fasad bakom idylliska bilder
  så är det ju även så att man inte kan få allt, väljer man en sak så väljer man automatiskt bort en annan utan att kanske tänka så mycket på det just då
  Sv: vad är det du jobbar med då? eftersom du måste hålla koll på sport i Australien?
  ha det fin vännen – kramar

 2. Är det inte alltid så att gräset är grönare på andra sidan? Man måste ju välja bort något för att få något annat och självklart undrar man ju “tänk om” men jag tror att de som har det där som du beskriver tänker likadant ibland: “tänk om jag valt en annan väg”..
  Visst ser det idylliskt ut med villa, barn, hund och radhus men jag tror det är 80 % vardagspussel och 20 %´ren glädje. Det är förstås bara en gissning eftersom jag inte själv har barn men när man lyssnar på vänner och arbetskamrater så är det en ganska tuff vardag som givetvis kantas av glädje också.
  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s