Mysteriet hemlängtan

Oroa er inte, min hemlängtan håller sig i schack. För jag åker ju hem på semester om inte mindre än 16 dagar. Men igår fick fina vännen A skratta bort lite av sin hemlängtan. Jag och J tog med henne på bio och såg nya komedin “Bridesmaids”. Dråpligt kul och många skratt. Lite klyschig mot slutet, men väldigt rolig i det stora hela!

Det är konstigt det där med hemlängtan i alla fall. A har pojkvän hemma i Europa som hon saknar ganska mycket. Detta kombinerat med att J åker hem till Sverige imorgon för 5 veckors semester, och att jag åker hem om drygt två veckor gör att hon är lite ledsen just nu. Tyvärr finns det inte så mycket man kan göra åt det mer än att vara en god vän och försöka hålla personen i fråga aktiv så de inte gräver ner sig totalt.

Efter många år utomlands har jag haft hemlängtan fruktansvärt många gånger. Lika tufft varje gång, men det finns några knep för att göra det uthärdligt. Här kommer därför några enkla tips om du själv (eller någon du tycker om) har hemlängtan:

 1. Tillåt dig själv att vara ledsen en stund. Men sätt en gräns för hur länge det är ok att vara ledsen utan att ändra på dina planer/din situation.
 2. Om du seriöst tvivlar på platsen/situationen du befinner dig i – gör en lista över för- och nackdelar. Då blir det lättare att se situationen för vad den faktiskt är.
 3. Om det negativa tydligt överväger det positiva så våga ändra dina planer! Det är inte ett misslyckande att åka hem/åka vidare om du inte mår bra och njuter av din upplevelse! Vad är poängen med att lida och betala en massa pengar bara för att stoltheten sitter ivägen?
 4. När man är ledsen är det lätt att se allt därhemma som en rosafluffig idyll och att allt ordnar sig om man bara åker hem. Men verkligheten därhemma är med största sannolikhet precis likadan som när du åkte. Se till att väga in det i ditt beslut.
 5. Om du blir kontaktad av en ledsen vän, försök mest att lyssna och ge inte alltför mycket råd. Det enda personen vill höra är att du tycker om dem och att du finns där oavsett vad som händer. Försök stötta och inte döma!
 6. Om du har en vän med hemlängtan nära dig – försök få ut dem på olika utflykter/middagar/utekvällar/träningsaktiviteter. Personen i fråga är säkert ändå ledsen när den är ensam, men det hjälper otroligt mycket att få en liten paus och tänka på annat en stund.
 7. Hemlängtan är en väldigt naturlig och fullkomligt övermannande känsla. Prata med de du saknar så ofta du behöver det. Tack vare dagen teknik är det ju rätt enkelt och som tur är ganska billigt att prata med de därhemma oavsett hur långt borta du är.
 8. Ingenting är slutgiltigt. Om du väljer att avbryta en bortavistelse så är det inget som hindrar att du kommer tillbaka någon gång i framtiden och får en fin och minnesvärd upplevelse.
Bild från http://www.j-morrison.com

Har ni några fler tips på hur man kan hantera hemlängtan?

5 thoughts on “Mysteriet hemlängtan

 1. Bra tips!!! nar jag har hemlangtan paminner jag mig sjalv om hur mycket jag uppskattar tiden i Sverige nar jag aker hem pa semester. Jag njuter till fullo av att vara med familjen och att vara `hemma’. Uppskattade det inte alls pa samma satt nar jag bodde i Sverige. vet att hade jag flyttat hem igen sa skulle jag snart falla in i monstret av att ta tid med familjen for givet.

  KRAM!

 2. Vad fint du skriver om hemlängtan! Jag inser när jag är inne hos dig att du sitter på så himla mycket kunskap om både människor och resande. Du har inte tänkt på att jobba med det? Eller har du jobbat med det, kanske jag borde fråga? 🙂 Ska bli så himla roligt att träffa dig! Många kramar, Maria.

 3. KAN DET VARA MÖJLIGT?? JAG får VARA MED Å LEKA :). oJJJJJ … FAST SKA INTE ROPA HEJ FR JAG TESTAT SKICKA ;). sÅ HIMLA FINT Å KLOKT DU SKRIVER! tYVÄRR KAN JAG INTE BIDRA FTF – TANKEVERKSAMHETEN LIGGER LÅGT I DAG … MADRE MIA!… HAHAHAHA MEN DU, JAG TÄNKTE SAMMA … KASTA KAMERA PÅ MANNEN FAST SAMTIDIGT SKRIKA ATT HAN SKALL GE F-N I ATT FILMA NGT EH AVSLÖJANDE … MMMM KAN BLI KÄCKT ;). kRAMAR!!!

 4. när jag var 14 – 15 åkte jag på språkresa till England i 4 veckor, så mycket som jag längtade hem då har jag aldrig gjort varken förr eller senare 🙂 bäst att stanna hemma kanske 😀
  kramar

 5. jag är så himla dålig på att hantera hemlängtan, har extrem hemlängtan as we speak och vet knappt vad jag ska ta mig till. Det är svårt att vara ensam på andra sidan jorden ibland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s