Dokument bortifrån

Att resa är att planera. Att resa är också att uppleva, njuta, skratta, längta och gråta en skvätt ibland. Det finns så mycket som ryms i en resa, och för att inte alla de fina minnena ska gå förlorade så är det också rätt viktigt att dokumentera sin resa.

För några år sedan var det väldigt populärt att ha en resedagbok i stil med denna, speciellt för de som gav sig ut på längre resor. Här kan man ladda upp kort och text, men det finns rätt begränsade möjligheter till designförändringar och att göra sin sida personlig. Fördelen är att du hyfsat lätt kan hitta andra resenärer som befinner sig i närheten av dig och kanske möta upp eller få lite tips om ett resmål. Men nuförtiden är det ju rätt enkelt att starta en blogg på vilken portal som, och det är lite därför jag valde att blogga här snarare än att använda resedagbokens hemsida igen.

Man ska dock komma ihåg att när man reser så är det rätt svårt att få ihop tid på internet för uppdateringar. Pålitligheten och snabbheten i internetuppkopplingar kan dessutom variera vääääldigt mycket beroende på var man befinner sig. Om man har egen dator så kan man ju med fördel förskriva inlägg när man sitter på buss/tåg/flyg och sen bara ladda upp dessa när internet finns tillgängligt. Att ladda upp bilder på hemsidor/bloggar är nog förresten det som är mest frustrerande när man är på resande fot. Jag vet inte hur många gånger jag suttit på internetcafé och nätt och jämt lyckats ladda upp ett par ynka bilder innan den betalda tiden tog slut.

Att föra blogg/dagbok på nätet är ett fantastiskt bra sätt för folk därhemma att hänga med på din resa och dela upplevelsen med dig. Det gör det också lite lättare när du kommer hem och alla nyfiket frågar ”Men huuuuur har du haft det?”. Då har du ju i alla fall lyckats visa dem en glimt av allt det du fått vara med om. Plus att det är ett fint minne för dig själv att kika tillbaka på och minnas alla roliga och dråpliga äventyr som hände längs vägen. Ofta är man så full av intryck efter en resa, att det är härligt att gå tillbaka och återuppleva de finaste platserna i minnet.

Fotoalbum är ju såklart en annan sak. Jag är inte så kreativt lagd när det gäller just fysiska album och scrapbooks, men jag älskar när andra har gjort det och man kan bläddra igenom. Resan känns liksom genom pappret och man kan dela upplevelsen mer personligt med den som gjort resan. Scrapbooks tar ju dock lite tid att göra, så mitt bästa tips är att direkt i början av resan spara och organisera bilderna på en extern hårddisk (Om ni är flera som reser, ha gärna två externa hårddiskar och förvara dem på olika ställen, ifall den ena skulle paja eller bli stulen. Det finns inget värre än när fantastiska bilder går förlorade!). Spara bilderna i tidsordning och per resmål/ort så man lätt kan gå tillbaka och hitta specifika foton. Det underlättar fantastiskt mycket när man vill byta bilder med andra resekompisar eller visa folk bilder från en specifik plats. Och när du kommer hem från din resa – se till att göra en slideshow av dina favoritbilder och visa för familj och vänner. Det uppskattas långt mycket mer än om du visar ALLA dina 5000 bilder, folk tröttnar ganska snabbt på saker som de själva inte varit del av…

Jag väljer oftast att parallellt med en blogg av någon form också föra en enkel kalender/resedagbok i pappersform. Skriver inte så mycket, men försöker göra det varje dag. Skriver främst korta kommentarer om var jag befann mig, hur vi reste, var vi bodde och hur mycket det kostade. Om man träffade någon extra rolig ny vän eller var med om någon rolig upplevelse kan det också vara kul att notera. Resedagboken är både till hjälp för dina blogginlägg (det är rätt lätt att bli dagvill annars) och det är kul att bläddra igenom i efterhand. Dessutom är det en kanonbra hjälp till andra resenärer du möter på vägen. Flera gånger har det hänt att folk frågat ”Vart bodde ni i Carins/Sydney och vad kostade det?”. Då är det bara att hala fram resedagboken och leka guide! 🙂

Oavsett hur du dokumenterar din resa så är det minst lika underbart att gå tillbaka och minnas, som det var att uppleva allt som man gjorde när man faktiskt var på resande fot. Hur brukar ni dokumentera era resor?

5 thoughts on “Dokument bortifrån

  1. Har en kompis som alltid för en resedagbok på nätet och visar bilder för var dag 🙂 Så roligt att följa. Bra att du skriver resedagbok och vet var du ska bo/ inte bo om du reser dit igen 🙂
    Ha en fin dag! kram

  2. Blir ju foto och sen filmar vi en himla massa eller jag gör det, kameran hänger med överallt sen tar vi fram den och avnjuter o minns , skrattar och pratar om det som hände ..jätte kul..:) ha den bästa dagen kram

  3. Har ju inte gjort nån längre resa, men jag planerar mycket innan jag åker och det brukar påminna mig efteråt om resan. Foton brukar jag göra fotoalbum av, smidigt att få hem färdiga album. På de senaste resorna har ungarna skrivit dagbok (på papper), jätteroligt att läsa vad de tycker är värt att skriva om, ofta helt andra saker än vad jag skulle skrivit om 😉
    Sv: Massor av tack för tipset om bloggen, ska kolla det så fort jag kommer hem från resan så dottern och jag kan läsa tillsammans!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s