Kambodja – ett resmål som berör

Veckans resetips går till vackra Kambodja, ett land som tyvärr får förvånansvärt lite plats i både resekataloger och historieböcker.

Jag var där sommaren 2005 och blev riktigt berörd på så många sätt av detta underbara land. Trots en tragisk historia, då röda khmererna mer eller mindre utrotade stora delar av befolkningen under 1980-talet, så bjuder Kambodja idag på en sällan skådad vänlighet.

Mitt emellan de turistiga högprofilerna Vietnam och Thailand, så har tiden i Kambodja gått långsammare fram. När vi reste genom landet 2005 så fanns det inte ens asfalt på huvudleden genom landet. Speciellt intressant eftersom det var regnsäsong, och vi fick gå av bussen och åka moped (med våra gigantiska ryggsäckar, måste varit en rolig syn för lokalbefolkningen) för att komma förbi de allra lerigaste ställena där bussen körde fast.

Jag har hört av vänner som varit där mer nyligen att utvecklingen gått rätt snabbt på senare år, även om Kambojda fortfarande ligger långt efter både Thailand och Vietnam i allmän standard. Om du får möjlighet att åka till Kambojda så se till att besök ett par viktiga minnesmärken i huvudstaden Phnom Penh – Killing Fields (med berättelser om hur många människor som bara ”försvann”, den kända pyramiden av återfunna människoskallar ger samma rysningar som ett besök till Auschwitz) och Toul Sleng Prison (en high school som röda khmererna gjorde om till fängelse). Phnom Penh bjuder också på en hel del trevligheter såsom god mat och marknader så tro inte att du måste gå omkring här och vara deprimerad. Men jag kände mig faktiskt tvungen att ta reda på så mycket som möjligt om denna viktiga bit historia som mer eller mindre sopats under mattan.

Innan du lämnar Kambodja så bör du också göra ett besök till mytomspunna tempelområdet Angkor Wat. Åsikterna går isär om hur gammalt detta område är, men många säger att större delen byggdes under 1100-talet. Och det är verkligen en magisk känsla att vandra omkring här, känns lite som ruinerna från filmen djungelboken. En del tempel har mer eller mindre växt ihop med träden omkring, och vissa har stått emot tidens tand och ser nästan nybyggda ut.

Kambodja bjuder också på fina stränder längs sydkusten för den som är ute efter det, även om vi valde att lägga mer tid på kultur och historia under vårt besök. Kambodja är sagolikt vackert, så missa inte denna pärla om du befinner dig i sydostasien.

Bildkollage gjort av Bortabrabloggen, bilder från http://www.theage.com.au http://i1.trekearth.com http://vietnamunlimited.net http://www.images-photography-pictures.net http://travelherald.com/wp-content http://www.destination360.com/asia/cambodia http://www.dismalworld.com http://www.travelbbb.com http://mydailyclarity.com

6 thoughts on “Kambodja – ett resmål som berör

 1. Sv: ja visst ar bilderna fina!

  Kambodja har jag velat aka till lange, bodde granne med en familj darifran for nagra ar sedan och dem berattade ofta om hur vackert det ar dar.

  kram!

 2. Du har minsann vart nästan överallt 🙂
  Låter som ett mysigt land faktiskt.

  Kramar /M

 3. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser! Ett magiskt land verkar det vara och du skriver lite grann så man förflyttar sig dit i tanken och ser det framför sig.
  Ja, hör av dig innan du kommer! 🙂 Det blir jättebra.
  Kramar, Maria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s