Mystik och historia

Veckans resetips är ett av de där ställen i världen som i princip alla känner till, och det ryktas att man även kan se den från månen. Jag syftar såklart på världens sjunde underverk – kinesiska muren.

Muren i sin nuvarande form är nästan 9000 km lång, men i sin storhets dagar på 1400 och 1500-talet sägs den ha varit över 10000 km lång. Muren började byggas redan långt före Kristus och har genom historien använts för att skydda Kina mot olika folkgrupper som försökt invadera landet norrifrån.

Jag reste från Mongoliet till Kina på sommaren 2005 med transmongoliska järnvägen, och jag minns än idag hur majestätisk muren slingrade sig till och från längs järnvägsrälsen. Man kan verkligen känna historiens andetag från stenarna, och man blir ganska ödmjuk inför hur detta fantastiska världsarv stått emot tidens tand.

Kinesiska muren har många olika turistställen, allt ifrån platta lättpromenerade delar, tills ställen där man kravlar sig fram på alla fyra. Jag och mina kompisar valde det senare, utan att riktigt inse hur varmt det är att klättra uppför gamla knaggliga stenar i kopiös hetta och luftfuktighet. Som tur var kunde vi ta linbana ner när vi klättrat en bra bit upp!

Vi gjorde en dagsutflykt från Peking till muren, och med tanke på att det är en av Kinas mest kända turistattraktioner så är det inte svårt att hitta den typ av tur som passar dig bäst. Kinesiska muren är en fantastisk bit historia som bör upplevas åtminstone en gång i livet!

6 thoughts on “Mystik och historia

 1. Du får bestämt bli min reseguide när jag skall bege mig ut i stora vida världen ;). Hoppas du har en bra dag! Jag försöker förstå mig på “det hele” … just nu går d sådär… Stor kram!!

 2. Hahaha, så där är jag oxå. Finns det en valmöjlighet väljer jag alltid det mer utmanande utan att inse mina egna begränsningar… Sen går det ju inte att ge upp 😉 Låter fantastiskt!
  Sv: Funderar på att tillägna svärmor ett eget inlägg, för egentligen vill hon väl, det blir bara så fel…

 3. Jag har oxå varit i Kina när jag adopterade min ena dotter.
  Men med risk för att få en ordentlig utskällning så ska jag berätta att jag följde inte med dit med dom andra i adoptions gruppen. Utan stannade i Peking och köpte barnkläder i stället. ÅÅÅH … Vad jag ångrar det.
  Kramar i massor / Jane

 4. Skulle vilja åka tåg genom Kina men det blir kanske av.
  Kul att läsa om dina resor du e duktig på att beskriva.
  ha de Fia

 5. Så himla vackert och du är verkligen en riktig globertrotter – så rik på alla dessa resor, människor, möten och miljöer! Kramar, Maria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s