Måndag och resetips

Då var det redan måndag igen och dags för ännu ett litet resetips för att pigga upp er därhemma i vintermörkret! Jag kan även meddela att min födelsedagshelg var underbar och stort tack för alla era grattishälsningar! Jag lovar att återkomma imorgon med bilder från helgen.

Dagens resetips
Sommaren 2005 gav jag mig ut på en drygt 3 månader lång resa genom stora delar av Asien tillsammans med 3 av mina bästa vänner. Flera av resmålen från den resan kommer att återkomma här i måndagsföljetongen, men en av favoriterna under denna resa var det underbara landskapet i Sapa i norra Vietnam.

Landskapet (som ni kan se på bilderna) består av många olika trappavsatser där de odlar alla möjliga grödor. När man kommer till Sapa så slås man av hur tiden verkar ha stått stilla. Vattenbufflar som drar plogen, alla bär traditionella kläder och ingen verkar bry sig så mycket om vad som händer i övriga världen. Vi tillbringade ett par dagar här med vandring i bergen med en lokal guide, övernattning i gammal timmerstuga och samtal med de underbart vänliga lokalborna (inklusive mängder av barn som pratade klockren engelska som de lärt sig nästan enbart av turisterna). Vi hade också en intressant diskussion om husdjur, då en av flickorna föklarade att de inte hade några namn på hundarna, eftersom de inte är husdjur utan mer vakt och rovdjur. Bufflarna som de använder i lantbruket hade dock namn allihopa. Lite komiskt hur man värderar olika djur i olika kulturer.

Sapa är sagolikt vackert och att vandra i denna natur är obeskrivligt. Jag hoppas att du en dag får chansen att se det med egna ögon!

Bilder från: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Black_hmong_women_sapa_vietnam_1999.jpg, http://www.travel-vietnamcambodia.com/Upload/Vietnam, tours/Sapa_217113246_Sapa_Trekking_Travel_Agents_2_Days_3_Nights_.jpg, http://cache2.artprintimages.com/p/LRG/27/2723/VBIND00Z/art-print/juliet-coombe-planting-rice-in-paddy-with-ox-sapa-vietnam.jpg, http://www.vietnam-travel-and-food.com/images/sapa_vietnam.jpg, http://www.exquisitesafaris.com/images/gallery/Philanthropic_Travel_Sapa_Vietnam_med.jpg

11 thoughts on “Måndag och resetips

 1. VIETNAM verkar vara en plats som jag skulle trivas på.
  SÅ mysiga bilder och gillar “att tiden står stilla”
  Ha en jättefin dag där på andra sidan jordklotet.
  Kram

 2. Skullle vilja skriva massor o fråga osv. MEN..
  Nöjer mej med att Tacka å’njuta. Grattis i efterskott gamling… Måndaskramar från Pihlan i rusket i Vasastan..hrfmmmm

 3. Jätte grattis !
  Jag var i Vietnam för ca 17 å rsedan. Då vi hämtade vår ena dotter. 5 Veckor var vi där.
  Vi vill jätte gärna åka tillbaka dit men tösen vill inte. Så vi väntar på att hon ska ge klar tecken.
  Sen drar vi.
  Kramar. / Jane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s