Skrivarlista

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?

Vet faktiskt inte säkert, men jag var väl runt 6-7 år eller så. Jag var rätt tidig med att börja läsa, och misstänker att det nog var detsamma med skrivandet.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?

Älskade det! Hittade en gammal sagobok på vinden, tror den var från när jag gick i lågstadiet. Skrev mycket om djur (växte upp på bondgård) i alla möjliga versioner. Har massa gamla alster därhemma, kanske skulle ta och gräva fram dem i sommar när jag åker hem och lägga ut några här på bloggen =)

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?

Det beror på vad jag vill få fram. Om jag är ledsen och upprörd är det lättare att skriva. Om någon behöver tröst och råd är det bättre att prata. Beror lite på dagsformen och ämnet helt enkelt. Men jag kan prata omkull de flesta, speciellt i anställningsintervjuer 😉

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.

Skrev till och från när jag var yngre om det mesta som flög genom skallen. Jag skriver även alltid dagbok när jag reser med korta noteringar om plats, spännande människor, boende mm. Bra både när jag vill minnas eller när någon frågar “vart bodde ni när du var i Cairns?”. Då sliter jag fram resedagboken! Nuförtiden är bloggen min dagbok. Även om jag inte skriver precis allt…

5. Har du någon skrivande förebild? Vem?

Många. Läser fruktansvärt mycket, engelska/svenska, kända/okända skribenter, browsar nya bloggar mm. Vill suga upp så mycket som möjligt och hittar nästan alltid skrivinspiration på de mest oväntade ställen.

6. Vänsterhänt eller högerhänt?

Högerhänt

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller förhand?)

När inspirationen faller på skriver jag fruktansvärt snabbt och väldigt känslosamt och utlämnande. Ofta går jag tillbaka och dubbelkollar texten i efterhand, och tyvärr brukar jag skala bort lite av det alltför känslosamma, känner mig lite för utlämnad annars. Skriver alltid bäst på dator och om jag har en deadline. Annars blir jag alltid lite lat och skjuter upp saker. Vilket är mitt problem nuförtiden då jag vill skriva mycket mer, men har varken dator hemma eller deadline. Får skapa min egen deadline helt enkelt!

8. Vilken text, av allt du har skrivit under årens lopp, är du mest nöjd med?

Har skrivit många dikter senaste året som jag är väldigt nöjd med. Är också sjukt nöjd med min magisteruppsats i statsvetenskap, skriven på engelska om EU’s utrikespolitik. Låter tråkigt kanske, men den var kul att skriva!

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!

Händer ofta, men jag minns särskilt en gång här i Australien när jag låg i Botanic Garden i Sydney och skrev en hel eftermiddag. Blev en 20+ sidig novell om en ung missförstådd flicka.

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?

Det kommer och går för mig, alltid svårt att tvinga fram inspiration att skriva. Speciellt när man vill skriva en personlig hälsning/dikt till någon som fyller år eller liknande. Lite klurigt att vara inspirerad på beställning!

11. Har läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?

Oj vad svårt… Finns många låttexter som är så välformulerade, tex nästan alla låtarna på Lars Winnerbäcks “Vatten under broarna”-album. Jag kanske skulle försöka mig på att skriva låttexter…

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv) ?

Dikter och blogg. har precis börjat skriva noveller igen.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?

Inte som jag minns direkt.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)

Abolsut, jag vill en dag kunna jobba helt med skrivandet. Har påbörjat en roman, men den ligger och väntar nu på att jag ska köpa dator.

15. Har du varit med i en skrivtävling?

Jag har för mig att jag var med i några tävlingar i skolan, tror till och med jag vann någon gång.

16. Har du blivit publicerad någon gång?

Nej, men hoppas på att bli det en dag…

17. Bloggar du? Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?

Japp, det gör jag. Tycker om att skriva om det mesta som far genom skallen på mig. Hoppas ni gillar att läsa mitt dravel också!

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!

Rörig som attan om jag inte verkligen anstränger mig

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?

Inspirationen är som bäst när jag är antingen jätteglad eller jätteledsen.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?

Håller helt med Hanna Lisa: “Att hitta tiden, disciplinen och lusten. Samtidigt.”

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?

I parken, på flygplatsen, på ett fik. Tycker om att ha lite folk omkring mig utan att det är för mycket oväsen.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?

Gillar att slänga in lite gammaldags språk ibland som “dock” eller “emellertid”. Beror såklart på vad det är jag skriver.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?

Bara när det gäller mitt skrivande, är väldigt hård mot mig själv om hur man bör formulera sig. Påpekar aldrig för andra om de gjort “fel”, såvida de inte ber om min input.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten?

Tycker om grupparbeten, men skriver bäst själv. Gillade dock Tootsies novellstafett skarpt!

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?

Engelska och svenska i en härlig blandning. Dikter mest på engelska. Noveller och liknande på svenska.

8 thoughts on “Skrivarlista

 1. Jättekul läsning! Som jag skrev till HannaLisa..listan ska jag sno vid tillfälle:) Jag har också läst statsvetenskap dock bara en bit in på B-nivån. Impad av att du skrev magistern på eneglska och ämnet är ju superintressant!
  Kram Nina
  PS. Superfinabilder i inläggen nedan. DS

 2. Morning! Intressanta fakta om dig!
  Roligt att du nämner stafetten ………
  Har meddelat Amelia att alla har gett ok till att de använder sig av den, så får vi se om det blir på nätet eller i tidningen.

  Sköt om dig!
  Kramar
  Helen

 3. Hey å vad kul med texten ovan :). Hehe jaaa det kommer bild sen på vad det “bidde”:. dock är kamera-data-sladden puts väck… ngn har ju tagit den … 😉 KRAAAM!!

 4. jättekul att läsa om dig pår det här viset 🙂 du verkar vara en person som har lätt för att uttrycka dig i vilket fall
  och visst var det superkul att vara med i novellstafetten
  ha det gott – kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s