Hur jag firar jul i Australien

Jag skrev ett inlägg för länge sen om hur många firar jul i Australien, och jag tänkte att det kanske var dags för en uppdatering.

Efter många år utomlands så längtar jag rätt ordentligt efter Sverige runt juletid. Adventsmys, lussebullebak och kylan känns så avlägset här då vi har högsommar just över jul och nyår. Vissa år har vi 40 grader varm på julafton, så det är definitivt en annorlunda upplevelse.

Bild från min första jul i Australien 2010, tagen längs Great Ocean Road i Victoria

Jag julpyntar dock alltid med min lilla julgran, adventsstjärna och adventsljusstake innan första advent och även om min fästman Paul tyckte det där med advent var lite konstigt, så är han nu först med att tända ljusen. Visst försöker jag introducera lite svenska influenser, till exempel genom SWEA Melbournes julbord och Svenska Kyrkans årliga julmarknad här i Melbourne. På grund av restriktionerna i år så har tyvärr många vanliga aktiviteter inte kunnat hållas, men man får ju göra så gott man kan.

Mina första år i Australien så firade jag ofta med andra backpackers och expats med knytkalas och mat från alla möjliga länder. Mina hemgjorda köttbullar med lingonsylt (tack IKEA!) brukade vara väldigt poppis. 🙂

Sen började jag mer och mer umgås med australiensare och firade jul enligt deras traditioner (väldigt likt England med oven roast, minced fruit pies och sånt) plus barbeque med räkor och annat gott. Pavlova till efterrätt är ganska populärt och en av mina favoriter. Här är juldagen den dagen man firar och julafton är oftast en vanlig arbetsdag, om den inte råkar falla på en helg.

Under alla mina år som utlandssvensk så har jag bara firat två jular i Sverige. Det är mycket lättare och trevligare att besöka Sverige på sommaren tycker jag, och eftersom det tar så lång tid att flyga hem så brukar jag oftast lägga min semester när det är sommar i Sverige och vinter här i Melbourne (runt juli-augusti). Svenskt julbord kan man ju sakna lite grand såklart, men jag har nu börjat introducera en ny tradition i vår lilla familj med smörgåstårta till julafton istället. Svenskt som attan och gott när det är varmt ute!

Jag vill också önska er alla en riktigt lugn och fin jul och ett gott nytt år! Just 2020 kanske det blir en mindre jul än du brukar ha, så ta hand om dig och hitta nya sätt att umgås med familj och vänner via video istället. Allt blir roligare om man är lite kreativ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s